Antena Meniu Search
x

Analiză Bloomberg. Controversa vaccinului AstraZeneca riscă să bage UE într-o criză extremă

Europa este aproape să piardă războiul vaccinului. Controversa AstraZeneca riscă să bage UE într-o criză extremă scrie Bloomberg într-o analiză despre pericolul generat de situația serului. Reamintim că sunt 15 care au decis suspendarea cu toate tipurile de vaccin de la AstraZeneca și 7 care au decis continuarea campaniei de vaccinare.

de Georgiana Dulgheru

la 18.03.2021, 09:54

Analiză Bloomberg. Controversa vaccinului AstraZeneca riscă să bage UE într-o criză extremă
- Profimedia

Decizia unor membre UE de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca amenință să adâncească tensiunile interne și externe în blocul comunitar, notează sursa citată. UE s-a lăudat mereu cu obiceiul de a ieși mai puternică din crize, dar distribuția haotică a vaccinurilor anti-Covid s-ar putea dovedi excepția de la regulă. Măsura multor state membre de a suspenda imunizarea cu serul Oxford/AstraZeneca sub motivul unor îngrijorări cu privire la siguranța sa - decizie luată împotriva recomanadărilor agenției care reglementează în blocul comunitar - scoate la lumină defecte ale sistemului care amenință să slăbească Uniunea atât politic, cât și economic, potrivit Bloomberg.

Potrivit mai multor oficiali europeni, deciziile luate în capitalele UE, de la Copenhaga la Roma, nu au fost coordonate între ele sau cu oficialii de la Bruxelles. Italia și Franța au lăsat de înteles marți că sunt gata să ridice suspendările. Dar rezultatul e acela că ceea ce pare să fie o dezordine unilaterală riscă să dăuneze și mai tare revenirii blocului comunitar la sănătatea economică și reputația în ansamblu. ”Arată ca o decizie necoordonată, spontană, poate (luată) din nervozitate politică”, a spus Guntram Wolff, directorul unui think tank din Bruxeelles, referindu-se la suspendarea inițială.  El consideră o asemenea măsură ca fiind devastatoare pentru campaniile de vaccinare. 

Blocul de 27 de state membre a avut un start greu în campania de vaccinare a celor 450 de milioane de locuitori, în special în comparație cu Marea Britanie post Brexit. Viteza relativă cu care UK și-a vaccinat populația, oferind speranța redeschiderii magazinelor și afacerilor și chiar a călătoriilor în afară, a fost forța cheie din spatele creșterii lirei în acest an. Lira sterlină a atins maximul ultimului an în februarie, în raport cu euro și amenință să aducă un afront pentru Uniunii Europene - acela că britanicii vor petrece în curând concedii ieftine în Europa.

Simțul lipsei de direcție și panica s-au agravat săptămâna aceasta în UE când țările, inclusiv cele mai mari economii ale sale, au suspendat utilizarea serului AstraZeneca pentru a examina potențialele efecte secundare, pe măsură ce au apărut raportate cazuri de cheaguri de sânge după inoculare. Agenția Europeană a Medicamentului, autoritatea de reglementare în UE, a insistat că vaccinul este sigur și a declarat că această mișcare riscă să submineze încrederea în vaccinuri. O concluzie în urma investigație va fi anunțată joi.

Pe acelaşi subiect

O reluare lentă a vaccinării va însemna un preț greu de plătit prin menținerea afacerilor sub restricții anti Covid mai mult timp, potrivit Maeva Cousin, economist la Bloomberg Economics, care estimează pierderea economică pentru fiecare săptămână în care restricțiile continuă la aproximativ 3% din produsul intern brut. Acesta este într-un moment în care Europa riscă să fie lăsată în urmă în comparație cu pachetul de ajutor masiv al președintelui Joe Biden, de 1,9 trilioane de dolari, susținut de obiectivul unui program de infrastructură separat. Cu decesele cauzate de Covid din nou în creștere și cu guvernele mai multor state prelungind sau declarând din nou lockdown, ramificările politice ale încurcăturii în care se află Europa sunt profunde. 

Cancelarul german Angela Merkel, care a declarat că se va retrage anul acesta după 16 ani la conducerea puterii dominante a Europei, a văzut-o cum Uniunea ei Creștin Democrată a suferit înfrângeri istorice în alegerile regionale de duminică, - un test înainte de alegerile federale din septembrie. Sprijinul pentru partidul ei într-un sondaj național săptămânal publicat miercuri a scăzut pe fundalul relansării lente a economiei, iar Merkel se confruntă cu apelurile opoziției de a-l demite pe ministrul Sănătății în urma suspendării vaccinării cu AstraZeneca.

Perioada de ”lună de miere” a lui Mario Draghi ca premier în Italia s-a terminat abrut după aproape o lună, pe măsură ce infecțiile au crescut la maximul ultimelor 3 luni iar școlile au fost închise. Dar poate cea mai dăunătoare pentru peisajul politic din Europa este situația lui Emmanuel Macron pe care-l așteaptă alegeri prezidențiale în 2022 și care și-a văzut redusă distanța în sondaje față de rivala de extremă dreapta, Marine le Pen, pe măsură ce aceasta a criticat modul în care liderul francez a gestionat pandemia. ”Distribuția vaccinului în UE, sau lipsa ei, va avea efecte de durată asupra politicii europene, poate duce la căderea unor guverne aflate la putere și poate împiedica redresarea economică în special în țările cel mai afectate” a spus Camino Mortera, cercetător în cadrul Centrului pentru Reforma Europeană, de la Bruxelles. 

În structurile de decizie ale UE, ca și în capitale, de la Lisabona la Berlin, oficialii se întreabă cum a ajuns Europa într-o asemenea situație dificilă. Potrivit cifrelor Bloomberg,  UE a administrat 11 doze de vaccin la 100 de oameni în comparație cu 33 în SUA și 39 în UK. Îngrijorările UE cu privire la livrările de vaccin sunt legitime, în special după ce AstraZeneca a anunțat că ar putea livra doar o treime din dozele promise inițial și în ciuda reticenței europenilor la acest ser. Ca un semn de posibile tensiuni, administrația Biden a refuzat să împartă dozele americane de vaccin cu UE, spunând că americanii trebuie să fie vaccinați primii. 

Deși UE a fost adesea acuzată că are proceduri lente, acest episod arată cât de importantă este siguranța pentru blocul comunitar, susține un oficial francez. Acesta a subliniat că suspendările serului AstraZeneca au fost coordonate și a menționat că Macron a schimbat mesaje cu Merkel pe această temă și că a discutat la telefon cu Draghi, marți dimineață.  Guvernele europene insistă că decizia de suspendare a vaccinului produs de laboratorul anglo-suedez nu este un efort motivat politic pentru a pedepsi compania din cauza întârzierilor de livrări sau pentru că este văzută ca o poveste de succes pentru UK post Brexit. ”Este o măsură de precauție” a insistat ministrul Sănătății din Italia, Roberto Speranza.

Dar aceasta nu este o opinie împărtășită de toți. Un oficial european a spus că s-a ajuns aici și după ce Germania a anunțat la debutul campaniei de vaccinare că nu va imuniza persoanele în vârstă cu AstraZeneca, preocupată de eficacitatea serului. Acest lucru a pus presiune și pe alte țări. Mai mulți oficiali UE au remarcat că decizia Germaniei de suspendare a serului a avut un efect de domino în blocul comunitar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Analiză Bloomberg. Controversa vaccinului AstraZeneca riscă să bage UE într-o criză extremă