Principalul rival al lui Vladimir Putin ar putea fi tratat în străinătate, după ce ar fi fost otrăvit pe un aeroport din Rusia (Video)

De Redactia Observator.
Publicat: 20.08.2020, 22:26.
Actualizat: 20.08.2020, 22:27

Cel mai vocal critic al lui Vladimir Putin este în comă, într-un spital din Siberia, iar medicii cred că a fost otrăvit. Aleksei Navalnîi s-a prăbuşit în toaleta avionului care îl aducea la Moscova, iar când a ajuns ambulanţa, deja nu mai putea vorbi. Astăzi, prin vocea purtătorului de cuvânt, Kremlinul i-a dorit însănătoşire grabnică. Medicul personal al activistului cere însă transferul în străinătate.

Sunt strigătele lui Aleksei Navalnîi. Martorii spun că a început să se simtă rău în timpul zborului, iar starea lui s-a degradat rapid.

Kira Yarmysh, purtător de cuvânt Alexei Navalny: Mi-a spus că nu se simte bine şi mi-a cerut o batistă. Transpira foarte puternic. L-am întrebat dacă vrea nişte apă. A refuzat şi a spus că are nevoie de aer, după care s-a dus la toaletă, unde a leşinat.

Pilotul a aterizat de urgenţă în Omsk, iar Navalnîi a fost preluat cu o ambulanţă. Încă mai era conştient, spun paramedicii, dar nu mai putea să vorbească. Până la spital, starea lui s-a deteriorat dramatic. A fost conectat la un ventilator. Diagnosticul: otrăvire.

Anatoliy Kalinichenko, medic, director adjunct al spitalului din Omsk: Pacientul este în stare stabilă la terapie intensivă. Doctorii fac tot posibilul să îi salveze viaţa.

Este neclar ce s-a întâmplat cu principalul opozant al lui Vladimir Putin.

Cu scurt timp înainte de decolare s-a fotografiat alături de un cuplu chiar în autobuzul care a făcut transferul către avion şi pare că se simte bine.

Nu a avut nicio problemă de sănătate nici în timpul şederii în Tomsk. Pasagerii avionului spun că a băut un energizant, iar în aeroport a mai băut un ceai.

Kira Yarmysh, purtător de cuvânt Alexei Navalny: Credem că a fost otrăvit şi că cel mai probabil substanţa a fost pusă în ceai.

Critic acerb al Kremlinului şi al corupţiei, figură centrală a protestelor anti-guvernamentale din ultimii ani, Aleksei Navalnîi a mai simţit greutatea propriului activism şi în trecut.

În 2019, în timp ce era în închisoare, a suferit un episod pe care medicii l-au definit reacţie alergică gravă.

Iar în 2017 a fost atacat cu lichid dezinfectant în faţa propriei locuinţe. În urma incidentului, activistul rus şi-a pierdut 80 la sută din vedere la ochiul drept, dar nu a renunţat la campaniile anti-putere.

Cazul lui aminteşte de cel al lui Aleksandr Litvinenko. Fost agent KGB, a murit în 2006 în Londra după ce a fost otrăvit cu poloniu.

În martie 2018, un alt fost agent rus, Serghei Skripal a fost otrăvit împreună cu fiica lui tot în Regat, dar au supravieţuit. Rusia neagă orice implicare.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs accidentul cu 7 morți din Bacău. Altar de flori după tragedie: "Tremur toată, nu mai sunt bună de nimic"
1
Eveniment • pe 26.07 la 18:58

"Tată, spune-mi că e un vis". Acestea au fost primele cuvinte ale băiatului de 15 ani grav rănit în accidentul de ieri din Bacău. Din păcate, era realitatea cruntă. Şi-a pierdut sora, mama şi cele două bunici, iar viaţa lui atârnă acum de un fir de păr. A fost adus azi, de urgenţă, cu un elicopter SMURD, la un spital din Capitală. Între timp, apar informaţii noi şi despre filmul evenimentelor, despre care vă avertizăm că sunt cu puternic impact emoţional.