Antena Meniu Search
x

Video Românii din Italia petrec din nou Paştele în carantină, departe de casă

Credincioşii catolici din toată lumea şi-au spus noaptea trecută "Hristos a Înviat". Pentru al doilea an la rând, Vaticanul este pustiu de Paşte, din cauza pandemiei. Departe de ţară, dar aproape de inima bisericii catolice, românii din Italia încearcă să păstreze tradiţiile în timp ce petrec sărbătorile pascale închişi în case.

de Redactia Observator

la 04.04.2021, 20:47

Vezi și

Papa Francisc, înalţi prelaţi şi doar 200 de credincioşi cu feţele acoperite de măşti au luat parte la slujba de Înviere din Basilica Sfântul Petru. Vaticanul, loc de pelerinaj pentru catolicii din toată lumea, a fost pustiu. Toţi s-au rugat pentru un singur lucru: ca pandemia să se sfârşească. 

În aceste vremuri tulburi ale pandemiei, să-l ascultăm pe Domnul care a înviat şi care ne invită la un nou început, să nu ne pierdem niciodată speranţa. 

Departe de casă

În Bologna, la peste 1.500 de kilometri de casă, Simona şi Costel nu şi-au pierdut speranţa. Sărbătoresc Învierea lui Iisus alături de cei doi copii şi bunică.

Pe acelaşi subiect

Pentru masa de Paşte, au vopsit ouă şi au pregătit bucate tradiţionale româneşti. 

"- Aici avem sărmăluţele, că astea ne plac mai tare. Aici avem un mălai tradiţional care se face cu bostan, bostan galben. Se mănâncă cu sărmăluţe şi cu răcituri. 

- Are Paştele gustul de acasă?

- Nu. Încercăm noi prin bucate, prin tradiţii, dar nu, nu e acelaşi lucru. Nu se simte atmosfera de acasă!" 

Italia a devenit zonă roşie de Paşte. Oraşele par părăsite, iar pe străzi domneşte o linişte apăsătoare. Pentru al doilea an la rând, Simona şi familia sa urmăresc slujba din faţa televizorului, la fel ca majoritatea creştinilor din Peninsulă. 

Simona Zapodeanu, româncă stabilită în Bologna: "Ne lipseşte să putem merge liniştiţi la biserică, fără să fim cu gândul că ne ducem şi se poate întâmpla orice". 

Paşte fără restricţii

În contrast cu ţările carantinate ale Europei, pelerinii din Ierusalim au putut lua parte, în număr mare, la ceremonia  din Biserica Sfântului Mormânt. Acolo unde s-a petrecut minunea Înverii.  

În Statele Unite şi Marea Britanie, copii au plecat dis de dimineaţă în căutarea ouălor de Paşte. Este o tradiţie, de care mulţi englezi nu s-au putut bucura după ce stocul de ouă a fost epuizat în sute de magazine. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Românii din Italia petrec din nou Paştele în carantină, departe de casă