Antena Meniu Search
x

Video Paștele catolic, sărbătorit sub semnul carantinei în Europa. România, în schimb, a ridicat restricțiile pentru credincioșii dornici să ia Lumină

Milioane de credincioşi catolici sărbătoresc Paştele în carantină. În Germania, Franţa, Austria Franţa şi Irlanda, oamenii petrec sărbătorile pascale sub semnul restricţiilor, iar Italia a intrat, azi, în carantină la nivel naţional. România, deşi este aproape roşie, a ridicat restricţiile în această noapte pentru credincioşii catolici.

de Redactia Observator

la 03.04.2021, 19:51

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

În cea mai mare sărbătoare din calendar, Vaticanul - inima lumii catolice - este pustiu. Pentru al doilea an la rând, piaţa San Pietro a fost goală în timpul slujbei din Vinerea Patimilor ţinută de Papa Francisc. Doar lumânările au luminat centrul Vaticanului care, înaintea pandemiei, era plină de sute de mii de pelerini. 

În acest an, doar înalţi prelaţi şi copii însoţiţi de educatori au participat la procesiune. De altfel, chiar copiilor le-a fost dedicată ceremonia. Sfântul Părinte crede că tocmai ei sunt cei mai afectaţi de pandemie pentru că au fost blocaţi în case, nu au mers la şcoală, nu şi-au putut vedea prietenii sau bunicii, iar unii chiar şi-au pierdut familiile din cauza coronavirusului. Iar acum, vor petrece Paştele în carantină, după ce Italia a devenit timp de trei zile zonă roşie. 

În Oraşul Sfânt, slujbele de Paşte au început încă de dimineaţă. La Biserica Sfântului Mormânt, enoriaşii au putut participa la ceremonie, însă masca a fost obligatorie. 

Pe acelaşi subiect

Paştele este sărbătorit sub semnul restricţiilor în majoritatea ţărilor europene. În Franţa, de exemplu, preşedintele Emmanuel Macron a impus carantina pentru o lună. 

Singurele lucruri permise sunt ceremoniile religioase, iar Paştele este important pentru creştini. Este important pentru noi că ne aflăm aici. 

Şi catolicii din Germania, Austria, Belgia şi Irlanda vor petrece sărbătorile pascale în casă după ce autorităţile au prelungit perioada de carantină. Britanicii au relaxat măsurile, însă mii de poliţişti vor patrula pe străzi pentru evita aglomeraţia. Iar familiile şi prietenii nu se pot vizita decât afară, în grupuri de 6 persoane. 

Paștele catolic în România

România, deşi este aproape roşie, a ridicat restricţiile în această noapte pentru credincioşii care sărbătoresc Paştele Catolic. Slujbele au început în mai toate bisericile din ţară. 

Credincioșilor le este permis să vină la slujba de Înviere și să ia lumină. Restricțiile după ora 20:00 au fost ridicate și le este permisă circulația până la ora 02:00. Masca rămâne obligatorie atât în afară cât și în interiorul Bisericii, iar distanțarea fizică trebuie și ea respectată. 

Slujbele vor începe după ora 20 în țară. Până atunci, credincioșii pot veni să mediteze la patimile și moartea lui Iisus Hristos. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Paștele catolic, sărbătorit sub semnul carantinei în Europa. România, în schimb, a ridicat restricțiile pentru credincioșii dornici să ia Lumină