Antena Meniu Search
x

Ron DeSantis, principalul contracandidat al lui Trump din Partidul Republican, a intrat oficial în cursa pentru Casa Albă

Republicanul Ron DeSantis şi-a depus miercuri candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2024 la autorităţile electorale americane, relatează AFP. Guvernatorul statului Florida a oficializat această candidatură într-un document transmis Comisiei electorale federale, la câteva ore înaintea unei discuţii prevăzute cu Elon Musk pe Twitter. DeSantis devine astfel cel mai important rival al lui Donald Trump în cursa pentru desemnarea candidatului republican la alegerile prezidenţiale, conform Agerpres.

de Redactia Observator

la 24.05.2023, 22:12

Ron DeSantis, guvernatorul statului Florida
Ron DeSantis, principalul contracandidat al lui Trump din Partidul Republican, a intrat oficial în cursa pentru Casa Albă - Profimedia

Intrarea sa în cursă schimbă forma competiţiei pentru nominalizarea republicană, întrucât DeSantis probabil se va profila ca cel mai mare rival al fostului preşedinte Donald Trump. Candidatul care va fi ales în cele din urmă de Partidul Republican se va confrunta cu preşedintele Joe Biden, un democrat, în alegerile generale din noiembrie 2024.

Elon Musk, directorul general al Tesla şi al Twitter, care are 140 de milioane de urmăritori pe platforma socială pe care a cumpărat-o în toamna anului trecut, a declarat că propria sa apariţie la acest eveniment nu constituie o susţinere propriu-zisă a lui Ron DeSantis, ci reflectă dorinţa sa de a face din acest serviciu un for şi mai larg de discuţii. Argumentul central al lui DeSantis pentru candidatura sa va fi probabil că este singurul republican care îl poate învinge pe Biden, învingătorul lui Trump în alegerile din 2020.

"Trebuie să respingem cultura înfrângerii care a avut un impact asupra partidului nostru în ultimii ani. Timpul pentru scuze a luat sfârşit", a declarat DeSantis la un eveniment în Iowa, la începutul acestei luni.

Pregătiri pentru candidatură

Pe acelaşi subiect

În săptămânile premergătoare candidaturii sale la preşedinţie, DeSantis a făcut un turneu prin ţară, vizitând state precum Iowa şi New Hampshire, care vor organiza timpuriu competiţiile pentru nominalizarea republicană. El s-a lăudat cu palmaresul său în calitate de guvernator al Floridei, inclusiv cu luptele sale cu guvernul federal în privinţa politicilor adoptate în timpul pandemiei. Decizia sa de a aştepta până acum pentru a se lansa în cursa electorală i-a oferit lui Trump răgazul de a-l lovi pe DeSantis într-o serie de atacuri, ceea ce l-a costat pe guvernator poziţia în sondajele naţionale şi i-a frustrat pe unii aliaţi care ar fi preferat ca DeSantis să intre mai devreme în competiție.

Însă DeSantis şi consilierii săi au fost hotărâţi să aştepte să intre în cursă până când Congresul local din Florida, dominat de republicani, îi va putea oferi o serie de victorii politice - iar legislatorii au făcut exact acest lucru. În calitate de guvernator, DeSantis a semnat măsuri care au restricţionat sever avorturile în stat, a facilitat accesul rezidenţilor la portul ascuns de arme, a extins un program de vouchere pentru a permite elevilor să frecventeze şcoli private şi a eliminat finanţarea programelor de diversitate în universităţile publice. De asemenea, Ron DeSantis rămâne implicat într-o bătălie crâncenă şi foarte vizibilă cu Walt Disney Co din cauza criticilor aduse de companie legilor din Florida ce interzic predarea conceptelor privind identitatea de gen în şcolile publice. Compania a intentat un proces federal în care îl acuză pe DeSantis că a folosit ca armă guvernul statului pentru a-i pedepsi operaţiunile.

Printre ceilalţi candidaţi republicani care şi-au anunţat candidatura se numără Nikki Haley, fostă ambasadoare a SUA la Naţiunile Unite, şi Tim Scott, singurul senator republican de culoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Ron DeSantis, principalul contracandidat al lui Trump din Partidul Republican, a intrat oficial în cursa pentru Casa Albă