Antena Meniu Search
x

Curs valutar

FBI nu a avut "dovezi reale" că Rusia s-a implicat în campania lui Donald Trump. Agenția, acuzată că a favorizat-o pe Hillary Clinton

Un raport al procurorului John Durham acuză FBI-ul de practicarea unui dublu standard în ceea ce privește investigarea legăturilor dintre Rusia și campania prezidențială din 2016 a lui Donald Trump, în timp ce a tratat mult mai blând suspiciunile similare legate de campania purtată de Hillary Clinton. Documentul descrie diverse presupuse eforturi ale guvernelor străine sau ale persoanelor fizice de a o influența pe Hilary Clinton prin donații de campanie și constată că oamenii acesteia au fost informați cu privire la unele astfel de eforturi, în timp ce Trump și ajutoarele sale nu au primit detalii similare, conform Politico.

de Redactia Observator

la 16.05.2023 , 15:18

Dezbaterea prezidențială dintre Donald Trump și Hilary Clinton din 2016 FBI nu a avut "dovezi reale" pentru a investiga implicarea Rusiei în campania lui Donald Trump. Agenția, acuzată că a favorizat-o pe Hilary Clinton - Profimedia

FBI nu a avut "dovezi reale" pentru a investiga campania prezidenţială din 2016 a lui Donald Trump şi s-a bazat prea mult pe informaţii furnizate de adversarii politici ai acestuia pentru a alimenta ancheta, este concluzia la care a ajuns procurorul special american John Durham într-un raport publicat luni, transmite Reuters. Raportul marchează sfârşitul unei anchete de patru ani, lansate în mai 2019, când procurorul general de atunci, William Barr, l-a numit pe John Durham, un procuror cu experienţă îndelungată, pentru a investiga eventualii paşi greşiţi făcuţi de FBI atunci când a lansat ancheta referitoare la contacte care ar fi existat între staff-ul campaniei prezidenţiale din 2016 a lui Donald Trump şi Rusia.

Respectiva investigaţie, denumită Crossfire Hurricane, a fost predată iniţial procurorului special Robert Mueller, care, în martie 2019, a concluzionat că nu există nicio dovadă a unei conspiraţii criminale între campania lui Trump din 2016 şi Rusia. În noul raport de 306 pagini, procurorul special John Durham a ajuns la concluzia că serviciile de informaţii şi de aplicare a legii din SUA nu deţineau nicio "dovadă reală" de complicitate între campania lui Trump şi Rusia atunci când au lansat Crossfire Hurricane.

De asemenea, el a acuzat FBI că a tratat ancheta referitoare la Trump în mod diferit faţă de alte anchete sensibile din punct de vedere politic, inclusiv câteva care o implicau pe rivala democrată a lui Trump, Hillary Clinton. De exemplu, el spune că Clinton şi alţi oficiali au primit informări de atenţionare cu privire la faptul că sunt posibile ţinte ale unor interferenţe străine, în timp ce Trump nu a primit nicio astfel de informare înainte ca FBI să deschidă anchete asupra a patru membri ai campaniei sale.

Articolul continuă după reclamă

"Departamentul (Justiţiei) şi FBI nu şi-au respectat misiunea importantă de fidelitate strictă faţă de lege în legătură cu anumite evenimente şi activităţi descrise în acest raport", a scris Durham"Personalul superior al FBI a dat dovadă de o lipsă gravă de rigoare analitică faţă de informaţiile pe care le-a primit, în special informaţii de la persoane şi entităţi afiliate politic", a punctat procurorul special.

Pe acelaşi subiect

Cum răspunde FBI acuzațiilor?

Ca răspuns la acest raport, FBI a declarat că a implementat deja zeci de acţiuni de îndreptare a erorilor, care au fost puse în aplicare între timp. Raportul lui Durham a fost transmis luni Congresului, fără modificări, după ce vineri a fost înmânat procurorului general Merrick Garland. Preşedintele republican al Comisiei juridice a Camerei Reprezentanţilor, Jim Jordan, a declarat pe Twitter că l-a invitat pe Durham să fie audiat despre raportul său săptămâna viitoare.

Constatările lui Durham vor deveni probabil hrană politică pentru Trump, care vrea să candideze pentru realegere în 2024, în ciuda faptului că se confruntă cu acuzaţii penale în New York şi cu două anchete federale ale procurorului special Jack Smith, care analizează atât păstrarea de către Trump a unor documente clasificate, cât şi rolul său în eforturile de a anula rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020. Fostul președinte a sperat că procurorul îşi va publica raportul înainte de alegerile din 2020, în ceea ce a crezut că va fi o lovitură pentru campania preşedintelui Joe Biden.

Trump a reacţionat luni, pe social media, declarând că este mulţumit de rezultatele raportului lui Durham. Dar ancheta lui Durham nu a reuşit în mare parte să producă un impact semnificativ, după ce două jurii separate i-au achitat pe ambii inculpaţi pe care a încercat să îi pună sub acuzare în 2022. Într-un caz instrumentat de Durham, un juriu din Washington D.C. l-a achitat pe fostul consilier de campanie al lui Hillary Clinton, Michael Sussmann, acuzat că a minţit FBI atunci când s-a întâlnit cu Biroul de Investigaţii, în septembrie 2016, pentru a transmite un pont despre posibilele conexiuni între afacerile lui Trump şi o bancă rusă.

Ancheta lui Durham a suferit un alt eşec major câteva luni mai târziu, când un juriu din Virginia l-a achitat pe expertul rus Igor Danchenko de acuzaţia că a minţit FBI când a fost interogat cu privire la sursele informaţiilor pe care le-a furnizat şi care au devenit parte a unui document cunoscut sub numele de "dosarul Steele". Documentul respectiv, redactat de fostul ofiţer de informaţii britanic Christopher Steele, a făcut acuzaţii despre presupuse legături între campania electorală a lui Trump din 2016 şi Rusia şi conţinea detalii picante - dintre care multe nu au fost niciodată dovedite.

Erorile din ancheta FBI

O investigaţie a inspectorului general al Departamentului de Justiţie a constatat ulterior că FBI a continuat să se bazeze în mod abuziv pe afirmaţiile nefondate din dosarul Steele atunci când a depus cereri de mandat - care au fost aprobate de instanţă - pentru a monitoriza comunicaţiile lui Carter Page, un fost consilier de campanie al lui Trump. Durham a obţinut cu succes, în schimb, recunoaşterea vinovăţiei din partea unui fost anchetator FBI, Kevin Clinesmith. Raportul inspectorului general îl indica drept autorul modificării unui e-mail care a fost folosit pentru a justifica o cerere de interceptare telefonică a lui Page.

Raportul de luni al lui Durham a reluat multe dintre îngrijorările pe care inspectorul general le exprimase anterior cu privire la rigoarea procedurilor FBI de solicitare a cererilor de ascultare telefonică formulate către Curtea de Supraveghere a Serviciilor de Informaţii Externe.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri externe » FBI nu a avut "dovezi reale" că Rusia s-a implicat în campania lui Donald Trump. Agenția, acuzată că a favorizat-o pe Hillary Clinton