Antena Meniu Search
x

Cum a plătit Rusia dobânda de 117 milioane de dolari evitând să intre în incapacitate de plată, deși este sancționată

Banca americană JPMorgan Chase a procesat fondurile alocate pentru plățile dobânzilor la două obligațiuni în dolari scandente, relatează Bloomberg. Banca a trimis banii către compania de servicii financiare Citigroup. Deținătorii de obligațiuni așteptau de două zile să primească cei 117 milioane de dolari, potrivit sursei citate. Şi ministerul rus de Finanţe a anunţat joi că a efectuat către Citibank în Londra plata sumei de 117 milioane de dolari reprezentând dobânda pentru două obligaţiuni în dolari. 

Cum a plătit Rusia dobânda de 117 milioane de dolari evitând să intre în incapacitate de plată, deși este sancționată
Cum a plătit Rusia dobânda de 117 milioane de dolari evitând să intre în incapacitate de plată, deși este sancționată - Profimedia

JPMorgan este banca corespondentă folosită de Rusia pentru a trimite plata către Citigroup, care acționează ca agent de plată pentru obligațiuni, relatează Bloomberg citând surse anonime. JPMorgan a virat banii către Citigroup după ce a solicitat miercuri și a primit aprobările necesare de la autoritățile americane. Reprezentanții JPMorgan și Citigroup au refuzat să comenteze. Deși unele dintre obligațiunile în dolari ale Rusiei conțin o clauză care permite rambursarea în ruble, cele două obligațiuni scadente miercuri nu se numără printre ele. Este neclar dacă aceste fonduri provin sau nu din rezervele valutare ale Rusiei care au fost îngheţate în urma sancţiunilor pentru invadarea Ucrainei.

Sancţiunile permit plăţile către deținătorii de obligațiuni

Dacă nu ar fi efectuat plata în perioada de graţie de 30 de zile, Rusia şi-ar fi încălcat obligaţiile faţă de creditorii străini şi ar fi intrat în incapacitate de plată. Trezoreria SUA a declarat că sancțiunile permit efectuarea plăților cel puțin până la sfârșitul lunii mai, potrivit The New York Times.  Financial Times scrie că potrivit Trezoreriei americane, sancțiunile actuale ale SUA asupra Rusiei nu interzic țării să efectueze aceste plăți către deținătorii de obligațiuni. Restricțiile prevăd ca entitățile și persoanele fizice din SUA pot „primi dobânzi, dividende sau plăți la scadență pentru datorie sau capital proprii” de la banca centrală a Rusiei, fondul său suveran sau de la ministerul de Finanțe până pe 25 mai, după care va fi necesară o licență specială pentru a primi fonduri aferente.

Riscul ca Rusia să intre în incapacitate de plată scade pe moment

Pe acelaşi subiect

Deținătorii europeni de obligațiuni nu primiseră niciun semn referitor la plăţi până joi seara, iar S&P Global Ratings a avertizat că „dificultățile tehnice” de a trimite banii către investitori cresc riscul de incapacitate de plată pe moment sau în viitorul. Oficialii ruși au spus că dacă plata în dolari este blocată, atunci o vor face în ruble. „Dacă fondurile nu sunt accesibile pentru investitori sau dacă o plată este efectuată într-o monedă care nu este stipulată în termenii contractului și credem că investitorul nu este de acord cu plata alternativă, am putea considera că aceasta este o neîndeplinire a obligațiilor de plată”, au spus analiștii S&P.

Cu toate acestea, decizia băncii JPMorgan a stimulat optimismul că obligațiunile pot fi decontate în dolari în continuare, ducând la creșterea prețurilor pentru acestea. Probabilitatea implicită de incapacitate de plată a Rusiei a scăzut la 57%. Săptămâna trecută era şi de până la 80%, scrie Bloomberg. „Acest lucru pare să ia de pe masă un default tehnic pentru moment”, a comentat Kaan Nazli, manager la Neuberger Berman din Haga. „Cu toate acestea, există încă o anumită incertitudine cu privire la datoria corporativă, deoarece doar un anumit număr de companii a avut o marjă de libertate.”

Citigroup este agentul de plată pentru aproximativ 48 de obligațiuni legate de companii rusești, potrivit datelor Bloomberg. Câteva dintre aceste companii, inclusiv Norilsk Nickel și Gazprom, au efectuat cu succes plățile cupoanelor în ultimele zile. Este însă posibil ca plățile cupoanelor să nu fi fost procesate în alte cazuri. Citigroup a blocat în această săptămână plata unei dobânzi de 19,25 milioane de dolari trimisă de EuroChem Group AG, un producător rus de îngrășăminte, potrivit unei surse. Compania de oțel și minerit Severstal a avertizat săptămâna aceasta că Citigroup nu ar putea procesa plata unei dobânzi de 12,6 milioane de dolari la obligațiunile sale în dolari.

Ruşii mai au de plătit  2 miliarde de dolari pe 4 aprilie

Drama a adus în centrul atenției sistemele de back office ale băncilor. Ministerul rus de Finanțe a declarat că a trimis ordinul de plată pentru dobânda de 117 milioane de dolari pe 14 martie unei bănci corespondente nenumite, adăugând că va emite un comentariu separat dacă agentul de plăți, filiala din Londra a Citibank, a primit plata. În calitate de bancă corespondentă, JPMorgan, cu sediul în New York, procesează plățile și alte tranzacții pentru instituțiile financiare. În rolul său de agent de plăți, Citigroup, cu sediul tot în New York, colectează plățile cupoanelor de la emitenții de obligațiuni și distribuie aceste fonduri investitorilor.

Rusia are programate mai multe plăți pentru dobânzi la obligaţiuni scadente: are de plătit în total o datorie de 4,6 miliarde de dolari, în dolari și în euro în acest an, potrivit analiștilor JPMorgan, inclusiv 2 miliarde de dolari pentru o obligațiune scadentă pe 4 aprilie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Cum a plătit Rusia dobânda de 117 milioane de dolari evitând să intre în incapacitate de plată, deși este sancționată