Antena Meniu Search
x

Rusia, aproape de incapacitate de plată. Agenţia de rating Fitch estimează un risc "iminent" şi scade din nou ratingul

Agenţia de rating Fitch a scăzut din nou ratingul datoriei ruse, semnalând astfel că, în opinia sa, este "iminentă" o intrare în incapacitate de plată (default suveran) a Rusiei, citând, pentru a justifica această nouă scădere a ratingului, un decret prin care Moscova autorizează plata unor creditori din anumite ţări în ruble, relatează News.ro, care citează AFP.

De Redactia Observator la 09.03.2022, 12:25
Rusia, aproape de incapacitate de plată. Agenţia de rating Fitch estimează un risc "iminent" şi scade din nou ratingul
- Profimedia

Fitch a plasat la începutul lui martie, la fel ca S&P Global Ratings şi Moody's, ratingul datoriei pe termen lung a Rusiei în categoria ţărilor susceptibile să nu-şi poată rambursa datoria din cauza unei acumulări a unor sancţiuni economice după ce a invadat Ucraina.

Însă agenţia a decis marţi să retrogradeze ratingul şi mai mult, de la ”B” la ”C”, ţinând cont de "evoluţii care au subminat şi mai mult voinţa Rusiei de a-şi rambursa datoria publică".

Cu cât mai slab este ratingul, cu atât au mai puţină încredere cei care împrumută în Rusia, care nu va mai putea împrumuta bani cu dobânzi rezonabile.

Pentru a-şi justifica această decizie, Fitch evocă un decret prezidenţial de la 5 martie care autorizează Rusia să ramburseze creditori din anumite ţări în ruble şi nu în devize străine.

Pe acelaşi subiect

Agenţia de rating evocă, de asemenea, o decizie a Băncii centrale ruse de a restrânge transferul anumitor obligaţiuni nerezidenţilor.

"Mai general, o consolidare a sancţiunilor şi iniţiative susceptibile să limiteze comerţul cu energie cresc probabilitatea unei reacţii politice a Rusiei, inclusiv cel puţin o neplată selectivă a obligaţiilor sale suverane", subliniază Fitch.

Este totodată posibil ca bariere tehnice, de exemplu o blocare a transferurlor de fonduri, să împiedice rambursarea datoriei.

O intrare în incapacitate de plată a Rusiei ar fi o premieră din 1998.

Morgan Stanley: Rusia ar putea intra în default în stil Venezuela chiar din aprilie

Riscurile ca Rusia să nu-și poată plăti datoria externă cresc pe măsură ce prețurile obligațiunilor scad, susține banca de investiții Morgan Stanley. În Rusia, recesiunea amenință tot mai mult la orizont, la fel se adună și restricțiile de plată în urma sancțiunilor impuse după declanșarea războiului din Ucraina. „Considerăm default-ul (n.r. incapacitatea de plată) ca fiind cel mai probabil scenariu”, a scris luni într-o notă informativă Simon Waever, analist șef la Morgan Stanley. „În caz de incapacitate de plată, este puțin probabilca aceasta să fie una normală, Venezuela, poate fi cea mai relevantă comparație.”

Război Rusia - Ucraina, ziua 14

Au trecut două săptămâni de la începerea războiului. Autorităţile din Ucraina anunţă prima evacuare reuşită: 5.000 de civili au plecat din Sumy. Pe de altă parte, Rusia a mutat un tren blindat plin de armament din Crimeea în Ucraina, anunţă Pentagonul. Potrivit aceloraşi surse, o nouă coloană rusă se îndreaptă spre Kiev şi se pregăteşte încercuirea capitalei Ucrainei. Rusia a anunţat că astăzi, începând cu ora 09:00, va fi încetat focul în 5 oraşe importante, inclusiv Kiev, pentru a se permite evacuarea civililor.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Rusia, aproape de incapacitate de plată. Agenţia de rating Fitch estimează un risc "iminent" şi scade din nou ratingul