Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rusia face un pas înapoi și retrage 10.000 de soldați de la granița cu Ucraina. SUA și NATO rămân sceptice. De la Washington vin ameninţări dure

Ne dorim pace, dar răbdarea noastră are o limită. A fost mesajul lui Putin pe măsură ce s-au înmulţit avertismentele că o invazie în Ucraina poate începe în orice moment. Rusia cere garanţii imediate că Ucraina nu va intra în NATO. De la Washington vin însă ameninţări dure. Un atac asupra Ucrainei va însemna falimentul economiei ruse, a avertizat Joe Biden. Iar un atac asupra unei ţări NATO va fi contracarat cu toată forţa de care dispune America.

de Redactia Observator

la 16.02.2022 , 08:12

10.000 de soldaţi, din cei peste 100.000 masaţi în apropierea graniţelor cu Ucraina au fost retraşi, ieri. Ministerul rus al Apărării a publicat şi imagini în care soldaţii ruşi urcă în tancuri şi blindate şi pornesc spre estul ţării. Zeci de mii de militari continuă însă să repete strategii de război în zona de graniţă. 

Tot ieri, Duma de Stat i-a cerut lui Vladimir Putin să recunoască independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Luhansk. Este o încercare de forţare a unui referendum în Donbas, după o strategie folosită de ruşi şi în Crimeea. 

Încercare de forţare a unui referendum în Donbas

Vezi și

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Ceea ce se întâmplă acum în Donbas este genocid. Este evident că majoritatea cetăţenilor noştri simpatizează cu locuitorii din Donbas. 

Pe acelaşi subiect

NATO a cerut însă mai mult decât această retragere simbolică. 

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: Nu am văzut nicio retragere sau detensionare în teren. Dar vom continua să monitorizăm cu atenţie, vom urmări ce fac şi facem apel la ei să detensioneze situaţia. Nu este prea târziu pentru Rusia să îşi retragă forţele. 

Un puternic mesaj pentru Rusia a venit şi din partea preşedintelui SUA, Joe Biden. 

Joe Biden, preşedintele SUA: Dacă Rusia înaintează, vom ralia întreaga lume pentru a ne opune acestei agresiuni. Aceste măsuri sunt gata să intre în vigoare imediat când şi dacă Rusia face o mişcare. Vor fi consecinţe pe termen lung, vom submina capacitatea Rusiei de a fi competitivă economic şi strategic. 

Biden a spus că Statele Unite nu vor interveni militar în Ucraina. Însă răspunsul va fi altfel, în cazul unei agresiuni la adresa ţărilor NATO. 

Joe Biden, preşedintele SUA: Statele Unite vor apăra fiecare centimetru din teritoriile NATO, cu întreaga forţă a puterii americane. Un atac împotriva unei ţări NATO, înseamnă un atac împotriva noastră, a tuturor. 

Pentru că batalioanele tactice de la graniţă ar fi deja ampalsate în poziţie de atac. Oficialii occidentali sunt, la rândul lor, sceptici. 

Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO: Rusia încă are timp să se retragă de pe marginea prăpastiei, să înceteze pregătirile de război şi să pregăteacă o soluţie paşnică. 

Ucraina, ținta atacurilor cibernetice

Ucraina s-a trezit, ieri, ţinta mai multor atacuri cibernetice. Site-ul Ministerului Apărării din Ucraina a picat. Au fost atacate şi două bănci din această ţară. Centrul ucrainean de securitate cibernetică a pus atacurile pe seama Rusiei. 

Astfel de atacuri sunt considerate o ameninţare tot mai mare, în special de Statele Unite, care au avertizat din nou Rusia să renunţe la astfel de tactici. 

Joe Biden, preşedintele SUA: Dacă Rusia atacă Statele Unite sau aliaţii noştri prin mijloace asimetrice, precum atacuri cibernetice la adresa companiilor noastre, a infrastructurii critice, suntem pregătiţi să răspundem. 

Într-un ultim efort diplomatic, cancelarul germaniei, Olaf Scholz, s-a întâlnit, ieri, cu preşedintele Putin, la Moscova. Vladimir Putin i-a spus că nu este închisă calea dialogului, însă Rusia vrea garanţii imediate că Ucraina nu va intra în NATO. 

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Poziţii diferite pe marginea lărgirii NATO pe flancul de est, ceea ce a fost destul de ciudat, pentru că varianta nici măcar nu există pe agendă de lucru. Nu este pe agendă. Toată lumea ştie asta foarte bine. 

Chiar şi aşa, armata ucraineană se întăreşte. Guvernul a anunţat că soldaţii vor avea salariul mărit cu 30 la sută, începând cu 1 martie. Astfel, cea mai mică soldă va avea echivalentul a 490 de dolari pe lună. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri externe » Rusia face un pas înapoi și retrage 10.000 de soldați de la granița cu Ucraina. SUA și NATO rămân sceptice. De la Washington vin ameninţări dure