Antena Meniu Search
x

Joe Biden spune că un atac rusesc în Ucraina e "încă posibil". "Au zis că retrag trupele, dar nu am putut verifica"

Preşedintele american Joe Biden a făcut marţi o declaraţie de presă despre negocierile cu Rusia privind securitatea în Europa şi situaţia din Ucraina, după ce Moscova a anunţat o retragere parţială a trupelor pe care le-a dislocat în apropierea frontierei ucrainene. "SUA este gata să răspundă decisiv la un atac rusesc in Ucraina, care încă este o posibilitate", spune Biden.

de Redactia Observator

la 16.02.2022, 14:28

Joe Biden spune că un atac rusesc în Ucraina e "încă posibil". "Au zis că retrag trupele, dar nu am putut verifica"
- Profimedia

"Abordarea noastră a fost și rămâne diplomația. Asta i-am transmis președintelui Putin. I-am zis că ar fi bine să semnăm un document cu angajamente clare", spune președintele american despre discuția cu Vladimir Putin.

"Rusia a zis că au început să-și retragă trupele. Ne-ar bucura asta, dar nu am putut verifica. O invazie a Ucrainei, rămâne o posibilitate. Statele Unite și NATO nu sunt o amenințare pentru Rusia. Nu avem rachete în Ucraina și nici nu vrem să le ducem acolo", a mai declarat Joe Biden.

Biden, mesaj pentru poporul rus

"Le transmit rușilor că nu suntem dușmanii lor. Nu vreți să porniți un război sângeros în Ucraina, care sunt frații voștri. Dacă Rusia invadează în zilele care urmează, costul uman și economic pentru Rusia va fi enorm. Lumea nu va putea uita că Rusia a ales să pornească un război sângeros și fără rost", a transmis preşedintele american ruşilor.

Pe acelaşi subiect

"Reacția Occidentului va fi una puternică. Vom alia lumea occidentală în spatele nostru și vom lua măsurile pe care nu le-am luat la invazia Ucrainei. Nu vom trimite soldați în Ucraina, NATO își va apăra însă ferm teritoriul. Orice atac împotriva unui aliat NATO va fi un atac împotriva noastră și vom răspunde", a avertizat Biden.

Rusia a anunțat că o parte din soldați se retrag de la granița cu Ucraina

Ministerul rus al Apărării a anunțat, marți, că o parte din soldații ruși se retrag de la granița cu Ucraina. Anunțul a venit după ce, înalți oficiali americani au declarat pentru publicațiile inetrnaționale că Rusia ar putea ataca Ucraina pe 16 februarie. Și Kremlinul a confirmat retragerea unei părţi din forţele staţionate lângă frontieră, evocând un "proces obişnuit" şi denunţând "isteria" Occidentului cu privire la o presupusă invadare iminentă a acestei ţări de către Rusia.

NATO nu crede în retragerea Rusiei de la graniţa cu Ucraina

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că anunţul făcut de ruşi oferă motive de speranţa, dar o detensionare reală a situaţiei nu este încă vizibilă. 

"Acest lucru dă motive de optimism, dar până acum nu am observat niciun semn de detensionare pe teren. Nu am văzut niciun semn de prezență militară rusă redusă la granițele Ucrainei, dar vom continua să monitorizăm", a declarat Jens Stoltenberg, potrivit The Guardian.

Afirmaţia secretarului general al NATO a fost făcută înaintea întâlnirii miniştrilor Apărării din statele membre al Alianţei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Joe Biden spune că un atac rusesc în Ucraina e "încă posibil". "Au zis că retrag trupele, dar nu am putut verifica"