Antena Meniu Search
x

Ucrainenii luptă de 2 luni pentru un mic sat de lângă Bahmut, anunţă succese parţiale la Klişciivka. Ruşii neagă: E tot al nostru! Nu trebuie cedat sub nicio formă!

Război în Ucraina. Contraofensivă ucraineană a fost "deosebit de fructuoasă" în ultimele zile a declarat marți Alexei Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

de Redactia Observator

la 05.07.2023 , 18:17

Ucrainenii luptă de 2 luni pentru un mic sat de lângă Bahmut, anunţă succese parţiale la Klişciivka. Ruşii neagă: E tot al nostru! Nu trebuie cedat sub nicio formă!
Ucrainenii luptă de 2 luni pentru un mic sat de lângă Bahmut, anunţă succese parţiale la Klişciivka. Ruşii neagă: E tot al nostru! Nu trebuie cedat sub nicio formă! - Telegram

"În această etapă de ostilități active, Forțele de Apărare ale Ucrainei îndeplinesc sarcina numărul unu, adică distrugerea maximă a forței de luptă, a echipamentelor, depozitelor de combustibil, a vehiculelor militare, posturilor de comandă, de artilerie și forțelor de apărare aeriană ale armatei ruse. Ultimele zile au fost deosebit de fructuoase", a scris pe Twitter, Alexei Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei.

Ucraina anunţă succese parţiale în Klişciivka, un sat de lângă Bahmut 

Armata ucraineană a raportat miercuri noi "succese parţiale" în satul Klişciivka, aflat la sud de Bahmut, şi a anunţat că trupele sale continuă să respingă ofensivele ruseşti în Liman, Avdiivka şi Mariinka, situate de asemenea pe frontul de est.

Articolul continuă după reclamă

"Vedem succese parţiale în zona Klişciivka", a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major ucrainean, Andri Kovalov, care a explicat de asemenea că forţele ucrainene securizează terenul pe care au reuşit să îl recupereze în această parte a frontului.

Pe acelaşi subiect

Kovalov a confirmat că operaţiunile ofensive ucrainene continuă şi la nord de oraşul Bahmut, ocupat practic în întregime de ruşi. Potrivit purtătorului de cuvânt al Statului Major ucrainean, forţele ruse mobilizează rezerve pentru a contracara operaţiunile ucrainene şi suferă pierderi grele.

Ucraina şi-a început contraofensiva în urmă cu mai bine de o lună şi desfăşoară atacuri în zona Bahmut şi în alte două puncte mai la sud pe linia frontului, în Doneţk şi Zaporojie.

Ruşii neagă că au pierdut Klişciivka. De ce este important satul

Bloggerii militari ruşi au negat astăzi că ucrainenii ar fi cucerit satul Klişciivka unde ucrainenii atacă din luna mai. "Klişciivka se află sub controlul nostru, satul în sine nu este atât de important, ci dealurile din apropierea acestei așezări sunt importante. Ele nu pot fi cedate inamicului sub nicio formă" a scris pe Telegram Sasha Kots, un popular blogger de război şi propagandist al Kremlinului.

Rybar, un alt canal influent de Telegram, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării, a relatat miercuri dimineaţă că ruşii nu au pierdut Klişciivka.

"Astăzi, Forțele Armate ale Ucrainei au atacat pozițiile trupelor ruse lângă Klişciivka. Au circulat o mulțime de informații pe net despre pierderea controlului asupra satului, dar în acest moment, unitățile Forțelor  Armate ale Rusiei resping atacurile neîncetate ale inamicului. Judecând după filmările publicate pe Telegram de canalul "Ofițerul de securitate din Belarus" se poate observa mișcarea Forțelor Armate ale Ucrainei în centura forestieră de lângă canalul Severski Doneț-Donbass în direcția Klişciivka. Aceste imagini arată că formațiunile inamice au traversat canalul, dar au fost oprite de artilerie", potrivit Rybar.

"În zona Klişciivka, inamicul a fost respins. În timpul luptei, inamicul a fost lăsat să se apropie de pozițiile noastre, după care a fost lovit cu arme de foc și artilerie și a fost aruncat înapoi la pozițiile sale inițiale. Sursele de pe teren raportează pierderi grele în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei. Asta, însă, nu îi va opri de la noi încercări ofensive" a relatat şi așa-zisul corespondent de război War Gonzo (Semyon Pegov), urmărit de 1,3 milioane de persoane pe Telegram.

Klişciivka este situat la 9 km sud de Bahmut iar înainte de război avea o populaţie de 400 de locuitori, potrivit Reuters. Localitatea este importantă datorită poziţiei geografice, este situată pe un deal care oferă vizibilitate spre Bahmut. Klişciivka a fost cucerit de ruşi în ianuarie.

Ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, Hanna Maliar, a anunţat şi ea că trupele ucrainene au avansat în jurul orașului Bahmut, capturat de ruşi în mai, după 10 luni de lupte. Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că trupele sale au făcut progrese după o săptămână dificilă.

Kiev: Trupele ucrainene au avansat cu până la 2 km în direcția Berdiansk

Valeri Shershen, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar Tavria, sau sudic, a declarat că trupele ucrainene au avansat cu până la 2 km în direcția Berdiansk pe frontul de sud în ciuda unei rezistențe acerbe din partea ruşilor, relatează Reuters

Hanna Maliar susţine că forțele ucrainene avansează în fiecare zi în zone din afara oraşului Bahmut. "Avanzăm pe flancul sudic al lui Bahmut. Spre nord, ca să fiu sincer, sunt lupte grele și până acum niciun avans... Forțele noastre întâmpină o rezistență serioasă. Inamicul își aruncă în luptă toate forțele pentru a ne opri în sud și în est", a declarat Maliar la televiziunea națională.

Şi forțele ruse au făcut progrese mai spre nord, lângă Liman și în Svatove, unde ruşii au fost recent deosebit de activi. În Makiivka, un oraș din partea controlată de ruși a regiunii Donețk, armata ucraineană a distrus o grupare de forțe ruse.  Autorităţile locale pro-ruse au anunţat că cel puţin o persoană a murit şi alte 36 au fost rănite. Reuters nu a putut verifica independent situația de pe câmpul de luptă. Fiecare parte spune că cealaltă suferă pierderi grele.

Ministerul rus al Apărării susţine că forțele sale au oprit atacurile Ucrainei în cinci zone din Donețk. De asemenea, pretinde că a respins atacuri în apropiere de Liman și că a perturbat operațiunile inamice din regiunea Zaporojie, unde Ucraina susţine că forțele sale au eliberat mai multe sate. Statul Major al armatei ucrainene transmite că a respins cu succes atacurilor rusești la Kupiansk, Bahmut și în apropierea orașelor Avdiivka și Mariinka.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?
Observator » Stiri externe » Ucrainenii luptă de 2 luni pentru un mic sat de lângă Bahmut, anunţă succese parţiale la Klişciivka. Ruşii neagă: E tot al nostru! Nu trebuie cedat sub nicio formă!