Antena Meniu Search
x

Rusia trimite paraşutişti în Crimeea, după ce a acuzat UK că își extinde acitvitatea militară lângă granițele sale

Rusia a anunțat, miercuri, că până la începutul lunii decembrie va desfășura un nou regiment de parașutisti în Crimeea anexată și a criticat acordul dintre Marea Britanie și Ucraina, privind consolidarea forțelor navale ucrainene, acuzând că activitățile militare britanice se extind în apropierea granițelor sale, scrie Reuters. 

de Redactia Observator

la 18.11.2021, 12:42

Rusia desfășoară un regiment de paraşutişti în Crimeea, după ce a acuzat UK că își extinde acitvitatea militară lângă granițele sale
Rusia desfășoară un regiment de paraşutişti în Crimeea, după ce a acuzat UK că își extinde acitvitatea militară lângă granițele sale - Profimedia Images

În același timp, Moscova a criticat acordul încheiat între Kiev şi Londra, care va permite Ucrainei să cumpere sau să construiască rachete navale şi să-şi creeze o nouă bază navală la Marea Azov.

„Vedem în acest fapt ultima dovadă concretă a creşterii activităţii militare britanice în statele vecine Rusiei, în special Ucraina”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit Reuters.

Moscova a acuzat miercuri Kievul că încalcă acordurile de pace de la Minsk pentru soluţionarea conflictului din Donbas (regiunile separatiste proruse Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei) şi că pregăteşte provocări în această regiune astfel încât să primească ''ajutor occidental'', scrie Agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir ''Zelenski este dispus să provoace incidente în speranţa că (...) Occidentul îi va ajuta'', a afirmat ministrul de externe rus Serghei Lavrov la o conferinţă de presă comună cu omologul său din Republica Moldova, Nicu Popescu. Ucrainenii ''se adresează Berlinului şi Parisului cu apeluri să-i protejeze, se adresează de asemenea NATO să trimită trupe pentru a apăra o Ucraină democratică liberă şi convin cu britanicii să creeze baze navale şi multe altele'', a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

Pe acelaşi subiect

Declaraţiile sale survin după vizita efectuată la Kiev de ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, care s-a întâlnit marţi cu omologul său ucrainean Alexei Reznikov. Aceştia şi-au exprimat într-o declaraţie comună preocuparea faţă de activităţile militare ale Rusiei în apropierea graniţei cu Ucraina, unde, potrivit Kievului, au fost concentrate trupe cu efective de zeci de mii de soldaţi. De asemenea, Kievul şi Londra au încheiat un acord cadru pentru consolidarea capacităţilor militare navale ale Ucrainei cu ajutorul finanţării britanice.

Tensiunile au escaladat după ce Rusia a desfășurat noi trupe la granița cu Ucraina

Situaţia în regiune a fost foarte tensionată de la anexarea de către Rusia, în 2014, a peninsulei ucrainene Crimeea. De mai bine de şapte ani, Ucraina se află în conflict cu separatiştii pro-ruşi în partea de est a teritoriului său.

Tensiunile au escaladat în ultimele zile, Statele Unite şi Uniunea Europeană exprimându-şi îngrijorarea cu privire la desfăşurarea recentă de trupe ruseşti la graniţa Ucrainei.

La rândul său, Polonia se confruntă cu un aflux de mii de migranţi la graniţa cu Belarus. Varşovia consideră Rusia drept adevăratul susţinător al crizei migraţiei, pe fondul tensiunilor ruso-occidentale, în timp ce Moscova a respins aceste acuzaţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Rusia trimite paraşutişti în Crimeea, după ce a acuzat UK că își extinde acitvitatea militară lângă granițele sale