Mașina de război a lui Putin a ajutat industria rusă. Producţia militară a compensat din pagubele cauzate de sancțiunile occidentale
Mașina de război a lui Putin a ajutat industria rusă, relatează Bloomberg. În ciuda sancțiunilor producția industrială a Rusiei a rămas aproape constantă în 2022. În plus sectoarele militare au ajutat ca producția să crească şi în alte domenii.
Creșterea producției militare ajută ca industria rusă să se menţină puternică, compensând o mare parte din pagubele cauzate de sancțiunile internaționale, dar şi alte consecințe ale invadării Ucrainei, potrivit Bloomberg. Producția industrială a încheiat anul 2022 cu o scădere de doar 0,6%, a raportat miercuri Rosstat, Serviciul Federal de Statistică. Rezultatul din decembrie a fost în scădere cu 4,3% față de anul anterior, când producția a crescut brusc.
"Producția industrială din 2022 s-a dovedit mai bună decât estimau previziunile din prima jumătate a anului și mai puternică decât în crizele anterioare", a declarat Sofya Donets, economist la Renaissance Capital. "Cheltuielile guvernamentale au contribuit foarte mult, atât în industria grea, cât și în industria ușoară."
Industria a fost una dintre cele mai rezistente părți ale economiei de la începutul războiului, pe fondul scăderii vânzărilor cu amănuntul și a contracției cu aproximativ 2%. Prețurile record la exporturile de energie - care nu au fost afectate de sancţiunile americane și europene decât la sfârșitul anului - și creșterea cheltuielilor guvernamentale au contribuit la izolarea daunelor economice.
"Războiul din Ucraina va împinge producția industrială în acest an și mai mult - cu 2% peste 2022 - dar cu un cost al scăderii nivelului de trai și al stagnării consumului", a estimat Alexander Isakov de la Bloomberg Economics. Președintele Vladimir Putin a apreciat luna trecută contribuția economică a industriei militare. "A început cu adevărat în ultimul an și continuă să se extindă", a spus el oficialilor. "Fabricile lucrează în mai multe schimburi, unele practic non-stop."
- Sancţiunile occidentale NU au distrus Rusia, comerţul gri a explodat. Ocolirea lor aduce efecte secundare urâte...
- Răsturnare de situaţie. Economia Rusiei ar urma să crească în ciuda sancţiunilor occidentale; risc de recesiune...
- Rusia fentează la scară industrială sancţiunile petroliere ale Occidentului. "Prietenii" care-l ajută pe Putin
Rusia nu dezvăluie detalii despre producția legată de război, dar unele segmente ale datelor oficiale includ produse militare iar unele au avut creşteri puternice de la invadarea Ucrainei pe 24 februarie. Producția de produse metalice finite, care ar include şi arme, bombe și muniție, a crescut cu 7% în 2022. Au înregistrat o creștere de 1,7% şi calculatoarele şi produsele electronice și optice, sector despre care economiștii spun că ar include şi piese pentru avioane, motoare de rachete, lunete optice și alte sisteme.
"Rusia a reușit să stabilezeze producția industrială oferind reduceri mari la petrol în loc să reducă producția, sporind producția de echipamente de apărare și investind masiv în rețeaua internă", a explicat Alexander Isakov, economist rus. Aceste rezultate sunt însă în contrast puternic cu scăderile din sectoarele civile majore. Industria auto a scăzut cu aproape 50%, în timp ce industria textilă și cea a lemnului au scăzut cu 10% sau mai mult, iar producția chimică a scăzut cu 4%.
Sunt şi industrii care au beneficiat de pe urma sancțiunilor și al altor restricții, stimulând producția locală, precum industria farmaceutică și cea tipografică. Economiștii Băncii Centrale au subliniat marți că producția este un punct luminos în 2023, dar au avertizat că o agravare a penuriei de forță de muncă ar putea să limiteze perspectivele de creștere în a doua jumătate a acestui an.
Raportul Băncii nu a menționat războiul din Ucraina, cei 300.000 de bărbaţi mobilizaţi pentru a lupta pe front sau cele 600.000 de persoane care au părăsit țara, ca fiind factori de contribuție la lipsa de muncitori, deși oficialii din industrie au făcut-o.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰