Meniu
Search
x

Rușii sunt incapabili să-i încercuiască pe ucraineni pe frontul de est. Încearcă să distrugă legăturile dintre Odessa și România. Analiză ISW

De Redactia Observator la 17.05.2022, 14:28

Autoritățile ruse și ucrainene au negociat evacuarea a 264 de militari ucraineni răniți, blocați de 82 de zile în Uzina Azovstal. În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au ajuns la granița cu Rusia la nord de orașul Harkov. Forțele ruse au continuat fără scucces operațiunile terestre în regiunile Donețk și Lugansk. Nu au făcut niciun progres confirmat, dar au continuat să-și întărească pozițiile în regiunea Zaporojie, potrivit unei analize realizate de Institutul pentru Studiul Războiului

Reclamă
Rușii sunt incapabili să-i încercuiască pe ucraineni pe frontul de est. Încearcă să distrugă legăturile dintre Odessa și România. Analiză ISW

Atac în Odessa, pe 16 mai - Profimedia

Forțele ruse au desfășurat pe 16 mai ofensive terestre limitate și în mare parte fără succes de-a lungul liniilor de front din Ucraina. Militarii ruși de lângă Harkov încearcă să apere granița și să împiedice trupele ucrainene să avanseze spre nord. Această retragere este diferită de cele anterioare ale rușilor de la Kiev, Cernihiv și Sumî, de la începutul războiului, când soldații s-au retras complet pe teritoriul rus.

Reclamă

Trupele ruse ar încerca să-și păstreze pozițiile în Ucraina și să continue loviturile de artilerie asupra pozițiilor ucrainene pentru a le împiedica să atace cu artilerie sau rachete periferia Belgorodului, un oraș important din Rusia și un centru militar cheie al armatei ruse pentru conflictul din Ucraina. În același timp, rușii ar putea conduce o contră la contraofensiva ucraineană pentru a-i împinge înapoi spre sud, spre Harkov, deși este foarte puțin probabil ca un astfel de efort să reușească, relatează ISW. 

Bloggerii militari ruși continuă să posteze analize sceptice la adresa eforturilor Rusiei și din ce în ce mai în concordanță cu evaluările occidentale referitoare la eșecurile militare rusești din Ucraina. Unul dintre bloggerii militari ruși, Igor Strelkov, susține că ofensiva rusă de a cuceri Donbasul a eșuat și că de fapt ”niciun oraș mare nu a fost eliberat”. Potrivit lui Strelkov cucerirea orașului Rubijne este relativ nesemnificativă, deoarece a avut loc înainte ca noua ofensivă din Donbas să înceapă. 

Situaţia la zi a războiului din Ucraina

Pe acelaşi subiect

Strelkov susține că este puțin probabil ca forțele ruse să elibereze Donbasul până la vară și că trupele ucrainene își vor menține pozițiile în jurul orașului Donețk. În plus, transmite că eșecurile rusești de până acum nu l-au surprins, deoarece intențiile comandamentului rus sunt atât de evidente pe parcursul operațiunilor, încât trupele ucrainene știu exact cum să reacționeze.Totodată avertizează că trupele ruse luptă până la epuizare sub "reguli dictate de inamic”. Dezamăgirea tot mai mare a bloggerilor militari pro-ruși față de cum decurge războiul din Ucraina poate alimenta nemulțumirea în Rusia, mai ales dacă Moscova continuă eforturile de recrutare pentru a trimite carne de tun, adică soldați slab pregătiți, în primele linii de pe front. 

Reclamă

Peste 260 de apărători ai orașului Mariupol au fost evacuați pe 16 mai din Uzina Azovstal în teritoriile ocupate ruși în Donețk. Autoritățile ucrainene și ruse au negociat evacuarea militarilor ucraineni răniți prin coridoarele umanitare. Kievul a cerut pe 13 mai evacuarea a 60 de medici și militari răniți grav. Kremlinul ar putea extinde coridoarele umanitare și pentru restul apărătorilor ucraineni rămași la Azvostal, un efort de a controla pe deplin orașul Mariupol.

Potrivit ISW există fricțiuni tot mai mari între administrațiile ruse și colaboratorii pro-ruși din zonele ocupate. Administrația militară a regiunii Zaporojie a raportat conflicte grave între forțele ruse și colaboratori. Un cunoscut colaborator din Zaporojie l-a acuzat pe guvernatorul instalat de rusi în regiune că i-a furat compensația de 10.000 de ruble. Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andryshchenko, susține că rudele celor mobilizați în cadrul forțelor Republicii Populare Donețk organizează un protest în oraș. Deși ISW nu poate verifica în mod independent aceste afirmații, nemulțumirile sugerează o lipsă generală de planificare din partea autorităților ruse în zonele ocupate, agravată de pierderile rusești din ce în ce mai evidente.

Situația pe frontul de est unde rușii vor să-i încercuiască pe ucraineni și să captureze întreaga regiune Donețk și Lugansk

Forțele ruse nu au făcut progrese clare în nicio direcție de la Izium și s-au concentrat pe regrupare pentru pregătirea unor noi ofensive. Unele canalele pro-ruse de pe Telegram susțineau pe 14 mai că trupele ruse au intrat în Dovhenke, la 25 de kilometri sud de Izium. Cu toate astea potrivit unui alt canal pro-rus de pe Telegram pe 16 mai încă se duceau lupte în localitate iar rușii au suferit pierderi semnificative.

Statul Major ucrainean susține că rușii s-au repoziționat pentru noi ofensive spre Slaviansk (Slovyansk). Ucrainenii continuă să lanseze atacuri împotriva pozițiilor rusești din zona Izium. Astfel de atacuri ucrainene pun presiune continuă asupra capacităților logistice din jurul Iziumului și complică ofensive rusești planificate aici.

Rușii au reușit câștiguri minore în regiunile Donețk și Lugansk în ultimele 24 de ore. Șeful Administrației Regionale din Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că forțele ruse se concentrează pe securizarea teritoriului din direcția Bilohorivka. Rușii continuă încercările de a ocupa Sievierodonețk și de a prelua controlul asupra autostrăzii către Lisichansk. 

Statul Major ucrainean a transmis că forțele ruse nu au desfășurat operațiuni terestre active în Sievierodonețk dar, în schimb, au bombardat puternic pozițiile ucrainene în zona Rubijne-Sievierodonețk-Lisichansk. Acest lucru demonstrează că trupele ruse nu sunt probabil capabile să realizeze o încercuire mai amplă a zonei de est pe ruta Izium-Slovyansk-Debaltseve și optează pentru o încercuire mai redusă cu sprijin de artilerie.

Forțele ucrainene din zonă distrug rutele de comunicații rusești și podurile feroviare dintre Rubijne și Sievierodonețk pentru a perturba alte ofensive rusești asupra Sievierodonețk și Lisichansk. 

Rușii continuă și operațiunile ofensive la sud de Sievierodonețk (Severodonetsk) în jurul localităților Toșkivka și Hirske, forțând probabil cucerirea orașului Artemivsk (Bakhmut), fie pentru a obține accesul pe autostradă spre nord-vest către Slaviansk-Kramatorsk, fie pentru a tăia ultima autostradă care leagă Sievierodonețk de restul Ucrainei.

Trupele ruse au efectuat atacuri ineficiente la Lîman, Bakhmut, Kurahove și în jurul orașului Donețk. Canalele militare pro-ruse de pe Telegram raportează o lipsă de progrese și critică tot mai mult pierderile rusești grele. Potrivit unui astfel de canal planul rușilor de a cuceri regiunea Donețk până la sfârșitul lunii aprilie a eșuat iar succesul marginal a venit cu prețul unor pierderi grele și a unor lupte aprige. Nemulțumirea față de eșecul operațiunilor din regiunea Donețk pare să fie în creștere. 

Căderea orașului Mariupol. Rușii vor să redeschidă portul 

Oficialii ruși și ucraineni au negociat evacuarea a 264 de soldați răniți aflați în Uzina Azovstal. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a declarat că forțele ruse au trimis 53 de militari răniți grav la Novoazovsk iar alți 211 în localitatea Olenivka, la sud de orașul Donețk.

Comandantul regimentului Azov din Ucraina, Denys Prokopenko, a publicat un clip ambigu în care afirmă că apărătorii ucraineni de la Azovstal și-au îndeplinit ordinul de a împiedica soldații ruși să se redistribuie pe alte axe timp de 82 de zile. Este posibil ca oficialii ucraineni și ruși să negocieze în zilele următoare evacuarea restului de apărători rămași în Azovstal.

Forțele ruse încearcă să redeschidă portul din Mariupol pentru a stabili rute maritime cu Rusia. Autoritățile din Republica Populară Donețk susțin că va demina portul până pe 25 mai. Forțele ruse au ridicat pe 15 mai o navă ucraineană scufundată în port. Andryushenko a comentat că o altă navă ucraineană scufundată și minele împiedică forțele ruse să redeschidă portul.

Harkov. Rușii vor retragerea forțelor spre nord și apărarea liniilor de comunicare terestre către Izium

Forțele ucrainene au ajuns pe 15 mai la granița cu Rusia într-un loc nespecificat, situat la nord-est de orașul Harkov. Statul Major ucrainean a declarat că forțele ruse au încercat pe 16 mai fără succes să respingă forțele ucrainene din apropierea graniței ruse, la aproximativ 60 de kilometri nord-est de orașul Harkov. Bloggerii militari ruși au confirmat, de asemenea, că forțele ucrainene împing unitățile ruse și din Republica Populară Lugansk la granița de nord-vest și nord-est a orașului Harkov, în timp ce soldații retrați se reorganizează în Belgorod (Rusia).

Rușii vor încerca să se poziționeze în apropierea autostrăzii Harkov-Belgorod pentru a împiedica artileria ucraineană să lovească periferia orașului Belgorod și să apere liniile de comunicare terestre lângă Vovceansk, la aproximativ 90 de kilometri nord-est de orașul Harkov.

În sud, obiectivul rușilor este să apere Herson de contraatacurile ucrainene

Forțele ruse au continuat să-și întărească pozițiile în regiunea Zaporojie, dar nu au desfășurat pe 16 mai operațiuni ofensive active pe axa sudică. Compania de energie nucleară ucraineană Energoatom a transmis că forțele ruse au săpat tranșee și au instalat baricade de beton de-a lungul întregului perimetru al Centralei Nucleare Zaporojie din Enerhodar.

Rușii au întărit apărarea în localitățile situate la aproximativ 37 de kilometri est de Enerhodar și la sud de Melitopol. Cel mai probabil își întăresc pozițiile pentru un control pe termen lung asupra așezărilor ocupate, scrie ISW. Forțele ruse au distrus o autostradă între localitățile controlate de ruși din Polohy și zonele de unde ucrainene lansează contraofensive, lângă Huliapole, la aproximativ 47 și 60 de kilometri vest de granița cu regiunea Donețk.

Forțele ucrainene au lovit baze rusești în centrul și nordul regiunii Herson. Ucrainenii au raportat că au lovit un depozit de muniție din Chornobaivka, lângă aeroportul orașului Herson și că au distrus o tabără mobilă la granița de sud-est a regiunii Mykolaiv. Forțele ucrainene vor continua cel mai probabil să atace depozitele de muniție rusești poziționate ineficient în imediata apropiere a frontului.

Rușii au lansat un nou atac cu rachete asupra regiunii Odessa, probabil pentru de a distruge complet podul avariat peste estuarul Nistrului. Militarii ruși vor continua probabil să vizeze infrastructura de transport ucraineană care leagă regiunea Odessa de România pentru a perturba o rută prin care țările occidentale pot oferi ajutor Ucrainei. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a anunțat că forțele ruse continuă operațiunile de salvare de pe Insula Șerpilor după atacurile asupra rușilor de pe insulă. Situația din Transnistria nu s-a schimbat.

Ce vor face rușii în continuare 

Rușii își vor finaliza probabil retragerea din apropierea Harkovului, dar vor încerca să mențină controlul la vest de orașul Vovchansk pentru a-și apăra liniile de comunicare terestre de la Belgorod la Izium. Nu este clar dacă vor reuși. Vor continua de asemnea eforturile de a încercui orașele Sievierodonețk și Lisichansk, cel puțin dinspre sud, și ar plănui să taie ultima autostradă care leagă cele două localități de restul Ucrainei. Este posibil ca în curând să înceapă o contraofensivă ucraineană în jurul orașului Izium Bătălia de la Mariupol se apropie de sfârșit.

Reclamă

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citește și
Rusia trimite prima navă cu cereale ucrainene din portul ocupat Berdiansk. Se îndreaptă către țări prietene Moscovei
Stiri externe• acum 35 de minute
Rusia trimite prima navă cu cereale ucrainene din portul ocupat Berdiansk. Se îndreaptă către țări prietene Moscovei
Rusia trimite prima navă cu cereale ucrainene din portul ocupat Berdiansk. Se îndreaptă către țări prietene Moscovei
recomandari pe a1.ro
Cine e tânăra care l-a cucerit pe Bogdan Ionescu de la Insula Iubirii. Cum arată iubita ispitei din Thailanda
Cine e tânăra care l-a cucerit pe Bogdan Ionescu de la Insula Iubirii. Cum arată iubita ispitei din Thailanda
De ce s-au retras rușii de pe Insula Șerpilor, situată 45 de km de România: ce au auzit românii din Sulina
Stiri externe• acum 2 ore
De ce s-au retras rușii de pe Insula Șerpilor, situată 45 de km de România: ce au auzit românii din Sulina
De ce s-au retras rușii de pe Insula Șerpilor, situată 45 de km de România: ce au auzit românii din Sulina
PARTENERI
Margherita de la Clejani, condamnată definitiv. Ce pedeapsă a primit după ce a condus drogată și a făcut accident. Exclusiv
Fanatik.ro
Margherita de la Clejani, condamnată definitiv. Ce pedeapsă a primit după ce a condus drogată și a făcut accident. Exclusiv
Margherita de la Clejani, condamnată definitiv. Ce pedeapsă a primit după ce a condus drogată și a făcut accident. Exclusiv
Locul din România unde găsești "Gura de Rai". Zona e una secretă, cu puteri paranormale: nu mai simți oboseala și ești învăluit de energie pozitivă / FOTO
spynews.ro
Locul din România unde găsești "Gura de Rai". Zona e una secretă, cu puteri paranormale: nu mai simți oboseala și ești învăluit de energie pozitivă / FOTO
Locul din România unde găsești "Gura de Rai". Zona e una secretă, cu puteri paranormale: nu mai simți oboseala și ești învăluit de energie pozitivă / FOTO
Marii fugari ai României. Cât de departe sunt și ce spun autoritățile că fac pentru aducerea celor 19 în țară
libertatea.ro
Marii fugari ai României. Cât de departe sunt și ce spun autoritățile că fac pentru aducerea celor 19 în țară
Marii fugari ai României. Cât de departe sunt și ce spun autoritățile că fac pentru aducerea celor 19 în țară
Horoscopul zilei de 1 iulie 2022. Leii au de luat o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine
Horoscopul zilei de 1 iulie 2022. Leii au de luat o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 1 iulie 2022. Leii au de luat o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Porecla stranie primită de Shakira din partea prietenilor lui Pique: „Toți o știau așa”
GSP
Porecla stranie primită de Shakira din partea prietenilor lui Pique: „Toți o știau așa”
Porecla stranie primită de Shakira din partea prietenilor lui Pique: „Toți o știau așa”
Lacul supranumit Laguna albastră a României. De ce este comparat cu Maldive VIDEO
Ziare.com
Lacul supranumit Laguna albastră a României. De ce este comparat cu Maldive VIDEO
Lacul supranumit Laguna albastră a României. De ce este comparat cu Maldive VIDEO
Astronomii au găsit un Super-Pământ pe care ar putea exista forme de viață. Unde se află planeta inedită
Useit
Astronomii au găsit un Super-Pământ pe care ar putea exista forme de viață. Unde se află planeta inedită
Astronomii au găsit un Super-Pământ pe care ar putea exista forme de viață. Unde se află planeta inedită
GALERIE FOTO | Pensiune din Vâlcea, închisă temporar de ANPC. Ce nereguli au fost identificate
Wall Street
GALERIE FOTO | Pensiune din Vâlcea, închisă temporar de ANPC. Ce nereguli au fost identificate
GALERIE FOTO | Pensiune din Vâlcea, închisă temporar de ANPC. Ce nereguli au fost identificate
Brownie fără coacere din doar două ingrediente
Hello taste
Brownie fără coacere din doar două ingrediente
Brownie fără coacere din doar două ingrediente
IGPR: Percheziții în București și în 12 județe într-un dosar de delapidare. Prejudiciul: 23 de milioane de lei
9am
IGPR: Percheziții în București și în 12 județe într-un dosar de delapidare. Prejudiciul: 23 de milioane de lei
IGPR: Percheziții în București și în 12 județe într-un dosar de delapidare. Prejudiciul: 23 de milioane de lei
Povestea elevului care a dat lovitura la Evaluarea Națională! Vasile Amăriuței vrea să urmeze cursurile Liceului de Informatică “Grigore Moisil” din Iași
bzi.ro
Povestea elevului care a dat lovitura la Evaluarea Națională! Vasile Amăriuței vrea să urmeze cursurile Liceului de Informatică “Grigore Moisil” din Iași
Povestea elevului care a dat lovitura la Evaluarea Națională! Vasile Amăriuței vrea să urmeze cursurile Liceului de Informatică “Grigore Moisil” din Iași
Kerem Bürsin și Álvaro Morte din “La casa de papel” au fost fotografiați în cadrul unei întâlniri de afaceri. Despre ce este vorba
tvhappy.ro
Kerem Bürsin și Álvaro Morte din “La casa de papel” au fost fotografiați în cadrul unei întâlniri de afaceri. Despre ce este vorba
Kerem Bürsin și Álvaro Morte din “La casa de papel” au fost fotografiați în cadrul unei întâlniri de afaceri. Despre ce este vorba
De ce are nevoie fiecare semn zodiacal în săptămâna 11-17 iulie
Kudika
De ce are nevoie fiecare semn zodiacal în săptămâna 11-17 iulie
De ce are nevoie fiecare semn zodiacal în săptămâna 11-17 iulie
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
money.ro
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
Mai ai prin pod așa ceva? Iată cât valoreză un pick-up pe care toți românii îl aveau în anii `70
redactia.ro
Mai ai prin pod așa ceva? Iată cât valoreză un pick-up pe care toți românii îl aveau în anii `70
Mai ai prin pod așa ceva? Iată cât valoreză un pick-up pe care toți românii îl aveau în anii `70
RECOMANDĂRI
Război Rusia - Ucraina, ziua 127
Update

Război Rusia - Ucraina, ziua 127 LIVE TEXT. Vladimir Putin denunţă "ambiţiile imperiale" ale NATO. Ucraina încetează relaţiile diplomatice cu Siria

Război Rusia - Ucraina, ziua 127.  Preşedintele rus, Vladimir Putin, a denunţat, miercuri, "ambiţiile...

Publicat la ora 06:53
Război Rusia - Ucraina, ziua 127 LIVE TEXT. Vladimir Putin denunţă "ambiţiile imperiale" ale NATO. Ucraina încetează relaţiile diplomatice cu Siria
Un marfar din Ucraina a deraiat pe o cale ferată din Iaşi
Video

Un marfar din Ucraina a deraiat pe o cale ferată, recent reabilitată, din Iaşi. 7 stâlpi de electricitate au fost puşi la pământ

Publicat la ora 07:43
Un marfar din Ucraina a deraiat pe o cale ferată, recent reabilitată, din Iaşi. 7 stâlpi de electricitate au fost puşi la pământ
Valul de aer cald din Africa a făcut prima victimă în România. Un bărbat a murit pe stradă, în mijlocul zilei, la Satu Mare
Video

Valul de aer cald din Africa a făcut prima victimă în România. Un bărbat a murit pe stradă, în mijlocul zilei, la Satu Mare

Publicat la ora 08:00
Valul de aer cald din Africa a făcut prima victimă în România. Un bărbat a murit pe stradă, în mijlocul zilei, la Satu Mare
Scandal uriaş într-o comună din Prahova, după ce un ales a venit beat pulbere la şedinţa de Consiliu: "Nu există aşa ceva!"
Video

Scandal uriaş într-o comună din Prahova, după ce un ales a venit beat pulbere la şedinţa de Consiliu: "Nu există aşa ceva!"

Publicat la ora 07:59
Scandal uriaş într-o comună din Prahova, după ce un ales a venit beat pulbere la şedinţa de Consiliu: "Nu există aşa ceva!"
CITEȘTE PE A1.ro
Mama lui Robert Glință a răbufnit după ce ministrul Sportului nu menționat nimic despre prestația fiului său la Budapesta
Mama lui Robert Glință a răbufnit după ce ministrul Sportului nu menționat nimic despre prestația fiului său la Budapesta
Toboșarul Travis Barker este spitalizat. Soțul lui Kourtney Kardashian are probleme grave din cauza unei erori medicale
Toboșarul Travis Barker este spitalizat. Soțul lui Kourtney Kardashian are probleme grave din cauza unei erori medicale

BREAKING NEWS

De ce s-au retras rușii de pe Insula Șerpilor, situată 45 de km de România: ce au auzit românii din...

De ce s-au retras rușii de pe Insula Șerpilor, situată 45 de km de România: ce au auzit românii din Sulina