Antena Meniu Search
x

Video Sârbii din Kosovo au înlăturat baricadele de la frontieră, după ce Pristina a amânat măsurile care au stârnit revolta

Europa se află în pragul unui nou conflict. La 14 ani după declararea independenţei de Serbia, tensiunile în Kosovo riscă să explodeze iar. Etnicii sârbi din nord au blocat câteva şosele şi un punct de trecere a frontierei şi au tras focuri de armă în direcţia poliţiei. În oraşele din Kosovo au sunat alarme antiaerine, dar nimeni nu a fost rănit. Forţa NATO de menţinere a păcii staţionată acolo este pregătită să intervină.

de Redactia Observator

la 01.08.2022, 22:21

Vezi și

Focuri de armă, blocaje pe şosele, sirene anti-aeriene, străzi pustii în oraşe. Nordul statului Kosovo, unde locuiesc peste 50.000 de sârbi, pare că s-a întors în timp. Tensiunile au crescut la un nivel alarmant în după-amiaza zilei de ieri. Mai multe grupuri de etnici sârbi înarmaţi au blocat o şosea către unul din punctele de frontieră către Serbia şi au ridicat baricade. Au fost trase focuri de armă în direcţia poliţiei, dar nimeni nu a fost rănit. Un grup de etnici albanezi a fost însă bătut de protestatari.

Albin Kurti, premier Kosovo: Elemente rebele controlate de sârbii din nord au blocat şosele şi au tras focuri de arme. Aceste acţiuni agresive au fost plănuite şi provocate. Vucic şi Petar Petkovic sunt principalii responsabili de revolte.

Revolta a apărut ca răspuns la o decizie a autorităţilor kosovare de a nu mai recunoaşte numerele de înmatriculare şi alte documente emise în Serbia, folosite de etnicii din nordul ţării pentru a trece graniţa.

Această hotărâre ar fi trebuit să intre în vigoare de azi, însă după o întrevedere cu ambasadorul american, şeful guvernului de la Pristina a hotârât să mai amâne cu o lună implementarea noii legi.

Pe acelaşi subiect

Serbia, pregătită de un conflict militar

Belgradul a făcut apel la dialog şi o soluţionare paşnică a nemulţumirilor. În acelaşi timp însă liderul sârb lasă de înţeles că e gata de conflict militar dacă se va ajunge până acolo.

Aleksandar Vučić, preşedintele Serbiei: Dacă vor încerca să persecute sârbi, să hărţuiască sârbi, să ucidă sârbi. Nu ne vom preda, Serbia va câştiga.

KFOR, forţa de pace a NATO din Kosovo s-a declarat gata să intervină şi mulţi militari s-au alăturat deja poliţiei kosovare în operaţiunile de menţinere a ordinii. În total 3770 de trupe, printre care şi soldaţi din România şi Republica Moldova sunt desfăşuraţi pe teritoriul statului balcanic.

În februarie 2008, Kosovo şi-a declarat oficial independenţa obţinută în urmă unui război de un an şi trei luni cu fosta Iugoslavie, soldat cu 13.500 de civili şi militari morţi. Suveranitatea este recunoscută de peste 100 de ţări din lumea întreagă, dar nu şi de către Serbia şi Rusia.

Sârbii din Kosovo au înlăturat baricadele

Minoritatea sârbă din Kosovo a înlăturat luni baricadele ridicate în nordul teritoriului după amânarea de către Pristina a măsurilor pe care ea le consideră ofensatoare, ultimul puseu de tensiuni din fosta provincie sârbă, relatează France Presse.

Potrivit unei corespondente AFP, protestatarii au înlăturat camioanele şi alte vehicule grele care blocau de duminică accesul la un post frontalier cu Serbia într-o atmosferă tensionată. Demontarea baricadelor care paralizau un al doilea post de frontieră era în continuare în curs la începutul după-amiezii.

Poliţia kosovară a anunţat că a fost vizată de tiruri în patru rânduri, fără a exista victime, şi a vorbit despre "rele tratamente" suferite de albanezii kosovari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Sârbii din Kosovo au înlăturat baricadele de la frontieră, după ce Pristina a amânat măsurile care au stârnit revolta