Antena Meniu Search
x

"Evident că vom sprijini Serbia. Suntem foarte apropiați de sârbii kosovari". Reacția Rusiei în urma tensiunilor la granița sârbo-kosovară

Moscova va sprijini Serbia, iar cerințele autorităților regionale kosovare din nord sunt nefondate, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, scrie TASS. Tensiunile dintre Serbia și Kosovo au escaladat, în weekend, după ce guvernul kosovar a anunțat că sârbii din nordul țării ar urma să fie obligați să ceară documente de identitate, pe durata șederii în țară, și plăcuțe de înmatriculare emise de instituțiile de la Pristina. 

de Redactia Observator

la 01.08.2022, 14:25

"Evident că vom sprijini Serbia. Suntem foarte apropiați de sârbii kosovari". Reacția Rusiei în urma tensiunilor la granița sârbo-kosovară
"Evident că vom sprijini Serbia. Suntem foarte apropiați de sârbii kosovari". Reacția Rusiei în urma tensiunilor la granița sârbo-kosovară - Profimedia Images

"Noi vom sprijini Serbia. Suntem apropiați de sârbii kosovari. Suntem de părere că aceste cerințe ale autorităților din Kosovo sunt iraționale", a declarat Peskov. „Desigur, credem că acele țări care au recunoscut Kosovo și au acționat ca garanți ar trebui să-și folosească toată influența pentru a avertiza autoritățile kosovare împotriva luării oricăror măsuri excesive care ar putea duce la o nouă escaladare a tensiunilor în regiune”, a adăugat Peskov. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat, de asemenea, că Moscova cere ca drepturile sârbilor care trăiesc în Kosovo să fie respectate.

„Acum, slavă Domnului, am reușit să evităm temporar o escaladare a tensiunilor. Este foarte important fim în continuare prudenți. Susținem poziția pașnică și constructivă a Belgradului în acest context, susținem apelurile la pace ale președintele Serbiei”.

Pe de altă parte, Ucraina și-a anunțat sprijinul pentru Kosovo. Un deputat ucrainean a transmis că dacă Serbia va invada Kosovo, Ucraina este pregătită cu trupe să-i apere pe kosovari. "Serbia este calul troian al lui Putin în Europa", scrie Oleksi Goncharenko. "Serbia încearcă să declanșeze un război agresiv. Este exact metoda lui Vladimir Putin".

Pe acelaşi subiect

Sârbii din Kosovo au blocat drumurile care duc la frontiera cu Serbia

Premierul Albin Kurti a precizat la sfârşitul săptămânii că este o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia - care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 - cere acelaşi lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său. Sârbii kosovari nu recunosc autoritatea Pristinei şi nici independenţa Kosovo şi rămân loiali Belgradului de care depind financiar.

Drept urmare, duminică seara, sute de sârbi kosovari au adus camioane, cisterne şi alte vehicule grele pe drumurile care duc la punctele de trecere ale frontierei dintre Kosovo şi Serbia, Jarinje şi Brnjak, potrivit unui jurnalist AFP. Demonstranţii s-au adunat apoi în jurul baricadelor, cu intenţia de a petrece noaptea acolo. Sirenele de raid aerian au sunat timp de mai bine de trei ore în orăşelul Mitroviţa de Nord, unde locuiesc cu precădere sârbi.

Totodată, poliţia din Kosovo a anunţat că duminică a fost supusă focului în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia, în semn de protest faţă de politica guvernului de frontieră. Poliţia kosovară a precizat că focurile de armă nu au făcut răniţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » "Evident că vom sprijini Serbia. Suntem foarte apropiați de sârbii kosovari". Reacția Rusiei în urma tensiunilor la granița sârbo-kosovară