Antena Meniu Search
x

"Dacă sârbii invadează Kosovo trebuie să-i apărăm pe kosovari", dă asigurări un deputat ucrainean. "Serbia, calul troian al lui Putin"

Un deputat ucrainean a transmis, pe fondul tensiunilor la granița sârbo-kosovară, că dacă Serbia va invada Kosovo, Ucraina este pregătită cu trupe să-i apere pe kosovari. 

de Redactia Observator

la 01.08.2022, 12:14

Serbia, calul troian al lui Putin în Europa. Deputat ucrainean: Dacă sârbii invadează Kosovo trebuie să-i apărăm pe kosovari
Serbia, calul troian al lui Putin în Europa. Deputat ucrainean: Dacă sârbii invadează Kosovo trebuie să-i apărăm pe kosovari - Profimedia Images

"Serbia este calul troian al lui Putin în Europa", scrie Oleksi Goncharenko, un deputat ucrainean. "Serbia încearcă să declanșeze un război agresiv. Este exact metoda lui Vladimir Putin".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Tensiunile dintre Serbia și Kosovo au escaladat, în weekend, după ce guvernul kosovar a anunțat că sârbii din nordul țării ar urma să fie obligați să ceară plăcuțe de înmatriculare emise de instituțiile de la Pristina. Totodată, de luni, orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară, potrivit unei decizii a guvernului de la Pristina.

Sârbii din Kosovo au blocat drumurile care duc la frontiera cu Serbia

Pe acelaşi subiect

Premierul Albin Kurti a precizat la sfârşitul săptămânii că este o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia - care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 - cere acelaşi lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său. Sârbii kosovari nu recunosc autoritatea Pristinei şi nici independenţa Kosovo şi rămân loiali Belgradului de care depind financiar.

Drept urmare, duminică seara, sute de sârbi kosovari au adus camioane, cisterne şi alte vehicule grele pe drumurile care duc la punctele de trecere ale frontierei dintre Kosovo şi Serbia, Jarinje şi Brnjak, potrivit unui jurnalist AFP. Demonstranţii s-au adunat apoi în jurul baricadelor, cu intenţia de a petrece noaptea acolo. Sirenele de raid aerian au sunat timp de mai bine de trei ore în orăşelul Mitroviţa de Nord, unde locuiesc cu precădere sârbi.

Totodată, poliţia din Kosovo a anunţat că duminică a fost supusă focului în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia, în semn de protest faţă de politica guvernului de frontieră. Poliţia kosovară a precizat că focurile de armă nu au făcut răniţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » "Dacă sârbii invadează Kosovo trebuie să-i apărăm pe kosovari", dă asigurări un deputat ucrainean. "Serbia, calul troian al lui Putin"