Antena Meniu Search
x

Schimb de deținuți între SUA și Rusia. Oferta făcută de Biden lui Putin: Viktor Bout în schimbul lui Brittney Griner și Paul Whelan

După luni de dezbateri, Joe Biden s-a oferit să-l dea la schimb pe Viktor Bout, un celebru traficant de arme rus, condamnat la 25 de ani de închisoare în SUA, pentru eliberarea a doi americani deținuți de Rusia, Brittney Griner și Paul Whelan, dezvăluie CNN. Statele Unite a anunțat că nu vor face publice detaliile ofertei făcute Rusiei în urmă cu câteva săptămâni. 

de Redactia Observator

la 28.07.2022, 13:56

Schimb de deținuți între SUA și Rusia. Oferta făcută de Biden lui Putin: Viktor Bout în schimbul lui Brittney Griner și Paul Whelan
Schimb de deținuți între SUA și Rusia. Oferta făcută de Biden lui Putin: Viktor Bout în schimbul lui Brittney Griner și Paul Whelan - Profimedia

CNN și alte surse americane au anunțat miercuri seară că Joe Biden este de acord să-l elibereze pe traficantul de arme rus Viktor Bout ca monedă de schimb pentru eliberarea lui Paul Whelan, fost soldat, şi a lui Brittney Griner, jucătoare de baschet. Zvonurile despre un schimb de deținuți între Rusia și SUA circulă de aproape un an, dar acum a primit sprijinul lui Joe Biden. Departamentul de Justiție din SUA în general se opune schimburilor de deținuți.

Secretarul de stat Antony Blinken a anunţat miercuri că SUA au prezentat Moscovei o "propunere substanţială” cu săptămâni în urmă pentru Whelan şi Griner, care sunt consideraţi ca fiind deţinuţi pe nedrept. Binken urmează să discute această problemă în cadrul unui apel aşteptat cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în această săptămână, prima discuţie de la începutul invaziei din Ucraina.

Guvernul Statelor Unite a anunțat joi că nu va face publice detaliile despre oferta pe care a făcut-o pentru eliberarea celor doi cetăţeni americani reţinuţi în Rusia. SUA au făcut o "ofertă substanţială" pentru eliberarea lui Paul Whelan şi a jucătoarei de baschet Brittney Griner, a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.

"Evident că nu vom putea împărtăşi mai mult public despre acest caz", a spus Kirby. "Sunt sigur că aveţi cu toţii întrebări despre cum arată asta. Dar mai sunt sigur şi că puteţi înţelege cu toţii că nu ne va ajuta să-i aducem acasă dacă negociem în public", a adăugat el.

Pe acelaşi subiect

Decizia nu a fost luată uşor, a adăugat Kirby. Potrivit lui Kirby, Statele Unite fac public faptul că a fost făcută o ofertă pentru că este important ca lumea să ştie că Washingtonul este serios în legătură cu aducerea cetăţenilor săi acasă.Moscova cere de ani de zile întoarcerea acasă a fostului ofiţer sovietic Viktor Bout, care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite după o condamnare în 2011.

Fost subofiţer în Corpul Puşcaşilor Marini, Paul Whelan, a fost arestat în 2018 în Moscova. Pe lângă cetățenia americană, el are pașaport britanic şi canadian. Era agent în serviciul de securitate al unui grup american care se ocupa de piese auto în momentul în care a fost arestat, la Moscova, în decembrie 2018, după care a fost condamnat în iunie 2020 la 16 ani de închisoare pentru spionaj. 

Paul Whelan a declarat pentru CNN că acuzaţiile de spionaj sunt fabricate şi că procesul său a fost trucat.  El susţine că a căzut într-o capcană după ce o cunoștință i-a dat un dispozitiv USB ce conţinea ceea ce el credea că erau fotografii făcute în timpul unei călătorii anterioare în Rusia.

Brittney Griner, jucătoare de baschet, a fost arestată la începutul anului 2022. Sportiva americană este legitimată la echipa rusă UMMC Ekaterinburg. Ea a fost reţinută de autorităţile vamale după ce în bagajele sale s-ar fi descoperit ulei de haşiş în cartuşe de vaporizator, la un aeroport de lângă Moscova. Potrivit autorităţilor ruse, Brittney Griner, dublă medaliată cu aur olimpic, a fost arestată pentru contrabandă cu cantităţi semnificative de substanţe narcotice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Schimb de deținuți între SUA și Rusia. Oferta făcută de Biden lui Putin: Viktor Bout în schimbul lui Brittney Griner și Paul Whelan