Antena Meniu Search
x

Şoferii militari se pregătesc să transporte combustibil în Marea Britanie. Guvernul nu ştie dacă măsura va rezolva criza: "Nu garantez nimic"

Criza şoferilor a dat peste cap viaţa în Marea Britanie. Benzinăriile şi supermarketurile au fost luate cu asalt de britanici care se tem că vor rămâne fără combustibil sau fără alimentele de bază din moment ce nu are să facă aprovizionarea.

de Redactia Observator

la 29.09.2021, 17:53

Şoferii militari se pregătesc să transporte combustibil în Marea Britanie. Guvernul nu ştie dacă măsura va rezolva criza: "Nu garantez nimic"
Vizele temporare pentru şoferii străini nu sunt pe placul celor nevoiţi să plece după Brexit - Profimedia

Potrivit Reuters, soldaţii vor începe să transporte combustibil pentru ca această criză să ia sfârşit. Şoferii militari vor lua locul celor civili şi vor conduce cisternele astfel încât cozile interminabile de la benzinării să dispară şi viaţa din Marea Britanie să-şi reia cursul firesc. Decizia vine în ciuda declaraţiilor făcute de prim-ministrul britanic Boris Johnson, conform cărora situaţia se îmbunătăţeşte.

Kwasi Kwarteng, ministrul Economiei din Marea Britanie, a declarat că 150 de soldaţi au fost mobilizaţi pentru a conduce cisternele timp de câteva zile. "Ultimele zile au fost dificile, am văzut cozi mari. Dar cred că situaţia se va stabiliza curând prin această decizie", a declarat Kwasi Kwarteng. Acesta a mai precizat că întreaga flota de cisterne, un număr de aproximativ 80 de vehicule, vor fi scoase pe străzi pentru a alimenta benzinăriile din întreaga ţară. În acest moment, Marea Britanie se confruntă cu o criză fără precedent de şoferi: 100.000 de oameni au ieşit din sistem o dată cu Brexit-ul.

Guvernul nu poate oferi deocamdată nicio garanţie

Nu doar benzinăriile sunt afectate de lipsa şoferilor, ci şi magazinele. Perspectiva rafturilor goale şi a preţurilor crescute în apropierea sărbătorilor de iarnă i-au determinat pe britanici să facă cumpărături nejustificate şi să blocheze şi acest sector.

Pe acelaşi subiect

Întrebat dacă există vreo garanţie ca întreaga criză să se rezolve o dată cu implicarea şoferilor militari, ministrul Economiei nu a putut să ofere un răspuns liniştitor. "Nu garantez nimic. Tot ce spun este că cred că situaţia se stabilizează", a declarat Kwasi Kwarteng. Criza s-ar resimţi cel mai grav în Londra şi în oraşele din sud-estul Marii Britanii.

Vize temporare pentru şoferi

Pentru a combate criza, guvernul Marii Britanii a informat că va elibera aproximativ 5.000 de vize temporare pentru şoferii străini, o măsură pe care nici măcar nu o lua în calcul la momentul Brexit-ului. Măsura cu vize temporare nu este văzută cu ochi buni de şoferii nevoiţi să părăsească ţara.

Un șofer polonez de tir care locuiește în Glasgow a declarat pentru BBC că planul lui Boris Johnson este sfidător după politicile Brexit care au „alungat” lucrătorii europeni din Marea Britanie. Tomasz Oryński a spus că planul este prea mic și vine prea târziu. „Cred că arată insolența guvernului britanic, deoarece oferirea acestor vize temporare oamenilor pe care practic i-a alungat din această țară din cauza politicilor de Brexit este jignitor.” „Nu sunt doar cuvintele mele. M-am uitat pe comentariile de pe site-ul polonez de camioane care scria despre asta ieri ... majoritatea nu sunt potrivite să le zic cu voce tare. Pentru a vă oferi o idee, oamenii au comentat că Brexit înseamnă Brexit și ați votat ca să plecăm, așă că acum trebuie să vă descurcați ”

El a recunoscut că există o penurie de șoferi și în alte părți ale Europei, deși nu este „la fel de rău ca în Marea Britanie”. „Nimeni nu își lasă slujba pentru a veni aici că să se chinuie să obțină viza, să lucreze doar trei luni și apoi să fie trimis înapoi acasă. Din șoferii polonezi pe care i-am cunoscut aici, sunt ultimul care a rămas în Scoția, toți lucrează acum în alte țări.” a mai explicat el.

El a mărturisit că speră să plece din Marea Britanie odată ce va fi mai sigur din punct de vedere financiar. ”Este o obrăznicie să crezi că migranții sunt ca un robinet de apă pe care îl închizi și deschizi atunci când este nevoie. Aveți acele postere peste tot ”câinii sunt pe viață, nu doar pentru Crăciun” și așa trebuie să tratați și șoferii. Vrei doar să vină să te salveze, apoi îi alungi când nu mai ai nevoie de ei.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Şoferii militari se pregătesc să transporte combustibil în Marea Britanie. Guvernul nu ştie dacă măsura va rezolva criza: "Nu garantez nimic"