Antena Meniu Search
x

Soldaţii ruşii fug pe jos mâncând pământul dintr-un sat în timp ce sunt bombardaţi. Cât mai au ucrainenii până la "formidabila" linie de apărare rusă Surovikin

Război în Ucraina. Controfensiva de vară a Ucrainei a intrat în cea de-a treia lună. Forţele Kievului ar fi reuşit să elibereze în ultimele zile un alt sat de pe frontul de sud-est, Urojaine, informaţie contestată însă de unii bloggeri militari ruşi. Chiar dacă ar fi reuşit acest câştig tactic, forţele ucrainene tot nu au ajuns la fortificaţiile ruseşti de pe aşa-numita linie de apărare Surovikin.

de Redactia Observator

la 14.08.2023, 15:18

Vezi și

Ofensiva de vară a Ucrainei a intrat în cea de-a treia lună. Forţele Kievului ar fi cucerit al 10-lea sat, o victorie "semnificativă din punct de vedere tactic", relatează Kyiv Post. Urojaine se află la graniţa administrativă dintre regiunile Donețk şi Zaporojie, din sud-estul Ucrainei. Cu toate acestea, fortificațiile așa-numitei linii de apărare Surovikin se află încă în fața trupelor ucrainene, notează sursa citată. 

Deși informaţiile au fost confirmate doar parțial de autoritățile militare ucrainene care păstrează în mare parte o tăcere informaţională, filmările și bloggerii militari ruși arată că satul este de duminică în mare parte sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei. Luni dimineață, ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, Hanna Maliar, a declarat că forțele ucrainene au avut "succes parțial" în jurul satului Urojaine și în punctele din sud, dar nu a dat detalii.

Bloggerul militar rus Rybar, bine conectat la informaţiile de pe front, susţine în actualizarea sa zilnică a situaţiei din prima linie că ruşii nu s-au retras complet din satul Urojaine. "În sectorul Vremivka, trupele ucrainene continuă să ia cu asalt Urojaine. În ciuda declarațiilor despre retragerea completă a unităților rusești, în acest moment se desfășoară lupte aprige pentru partea de sud a satului. În sectorul Orihiv, inamicul continuă ofensiva metodică la Robotîne. În ciuda tuturor eforturilor ucrainene, așezarea rămâne sub controlul deplin al unităților ruse" susţine Rybar. 

Unele surse rusești au confirmat că trupele Moscovei s-au retras din sat cu "pierderi minime", deși filmările din dronă arată soldați care fug sub un foc extrem de puternic. Imagini geolocalizate, publicate de Ministerul Apărării din Ucraina, au arătat soldaţi  ruşi fugind pe jos din sat în timp ce erau bombardaţi. Alte imagini arată că ucrainenii controlează teritoriul şcolii din sat. 

Pe acelaşi subiect

O altă filmare arată cum ucrainenii au atacat la începutul săptămânii trecute un centru de comandă al ruşilor din sat cu bombe americane JDAM, lansate de avioane. În timp bloggeri militari ruși susţin că satul a fost fie complet, fie parțial cedat ucrainenilor, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), în raportul său zilnic de pe 13 august, evaluează că "nu are vreo confirmare vizuală că forțele ruse s-au retras complet din Urojaine şi că cel mai probabil mențin în prezent poziții cel puțin în partea de sud a așezării".

Dacă eliberarea sa va fi confirmată, Urojaine ar fi cel de-al 10-lea sat cucerit de ucraineni de la începutul contraofensivei, în luna iunie, potrivit Kyiv Post. Alte sate eliberate aici sunt Staromaiorske, Makarivka și Blahodatne. Urojaine ar fi cel mai sudic sat cucerit până acum. Se află la aproximativ 10 kilometri în teritoriul care era ocupat de ruși și la aproximativ 70 de kilometri nord-vest de orașul Mariupol, de pe coasta Mării Azov, important din punct de vedere strategic și simbolic,

Pe această parte a frontului lung de 1.000 de kilometri, forțele ucrainene au forţat încă de la începutul ofensivei o înaintare la sud de la Velika Novosilka, de-a lungul râului Mokri Yaly și a drumului TO518. Se știe că sunt implicate brigăzi nou formate și echipamente furnizate de Occident.

Presa şi analiştii occidentali şi-au creat "aşteptări false" despre un atac de tip "blitzkrieg" al ucrainenilor în contraofensivă 

Potrivit Kyiv Post, în ciuda unor așteptări numite "false" privind un atac de tip "blitzkrieg" din partea unor analiști occidentali și a presei străine, ucrainenii au folosit în mare măsură o tactică care implică mici atacuri de test pentru a depista pozițiile artileriei ruse, concentrările de trupe și posturile de comandă. Ucrainenii au folosit apoi, scrie sursa citată, drone şi artilerie pentru a ținti și "obosi" pozițiile rusești cu foc intens de contrabaterie. Impingerea ruşilor în acest sector a implicat şi deminarea terenului înainte de a avansa cu infanteria mecanizată.

Despre această tactică a Ucrainei, bloggerul militar rus War Gonzo a comentat pe Telegram că "deşi au rămas câteva clădiri în Urojaine, Staromaiorske, Blahodatne, este imposibil să fie desfășurată o apărare deplină în aceste puncte, asta ar însemna sinucidere"  War Gonzo vorbeşte totuşi şi de pierderi "incalculabile" pentru ucraineni atât oameni, cât şi echipamente.

"Inamicul aduce din ce în ce mai multe forțe şi tehnică de luptă. Încearcă să ne copleșească cu foc de contrabaterie pentru a ne distruge armele, iar războiul electronic încearcă să ne acopere ochii și urechile, iar infanteria lor merge la moarte sigură. Sunt lucruri pe care pur şi simplu trebuie să le accepți. Cel mai probabil Urojaine va fi abandonat. Singura întrebare este cât îi va costa asta pe inamici. Mai au de mers până la linia Surovikin. Și nici nu le va fi ușor".

Cât mai au ucrainenii până la linia Surovikin, fortificaţiile de beton ale ruşilor

Deşi progresul ucrainenilor din ultimele zile a fost catologat drept "semnificativ din punct de vedere tactic" de New York Times, Urojaine este la aproximativ 5-10 kilometri de fortificațiile de beton ale liniei Surovikin, pe care armata rusă le-a pregătit de un an. 

"Moscova a avut la dispoziție mai multe luni pentru a pregăti cele mai formidabile poziții defensive de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, o serie de tranșee, capcane de tancuri, câmpuri de mine, ascunzători pentru mitraliere, elicoptere de atac și alte tipuri de sprijin aerian", a relatat ieri New York Times. Imaginile din satelit consultate de analistul independent, Brady Africk, arată că primele puncte majore de fortificații din beton se află la sud de satul Staromlinivka (marcate cu puncte roșii în imaginea de mai jos).

Bloggeri pro-ucraineni au subliniat că satul Staromlinivka este un "nod logistic important pentru rușii din această zonă" și că ar exista probabil schimbări substanțiale în planul de luptă dacă ar cădea și acesta. Bloggerii pro-ruși sunt de acord. "Dacă ai noștri vor fi în cele din urmă alungaţi din Urojaine, atunci inamicul va putea stabili un control mai puternic asupra Staromaiorske și va alinia frontul, după care va încerca să crească presiunea la Novodoneţk și Priiutne și să atace Staromlinivka. Inamicul mai are resurse pentru alte atacuri în această zonă, așa că această activitate nu poate fi subestimată", a evaluat bloggerul militar rus Colonelcassad. 

Potrivit ISW, "spațiul informațional rusesc profită de câștigurile ucrainene la Urojaine pentru a vorbi de moralul slab al forţelor ruse și de provocările comandamentului din zonă". Bloggerii ruși s-au plâns de eșecul în a desfășura unități de tancuri, de soldaţii beți și de moralul slab în rândul trupelor ruse, de certurile interne între unitățile din diferite regiuni şi de schimbările nepotrivite ale comandanților.

Statul Major al armatei ucrainene a rămas discret în legătură cu situaţia din Urojaine. "Inamicul a făcut încercări nereușite pentru a recâștiga poziția pierdută la vest de Staromaiorske (regiunea Donețk). Şi a lansat lovituri aeriene lângă Blahodatne și Staromaiorske" este tot ce apare în raportul zilnic al armatei ucrainene. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri externe » Soldaţii ruşii fug pe jos mâncând pământul dintr-un sat în timp ce sunt bombardaţi. Cât mai au ucrainenii până la "formidabila" linie de apărare rusă Surovikin