Antena Meniu Search
x

Video Manifestaţiile din Iran se extind. Sute de angajaţi ai rafinăriilor au protestat. La Teheran s-a scandat "Moarte dictatorului!"

La aproape o lună de la începutul protestelor din Iran, manifestaţiile se extind şi în sectorul industrial. Sute de angajaţi ai rafinăriilor de petrol şi gaze naturale au demonstrat ieri faţă de liderul suprem religios Ali Khamenei şi au ameninţat că vor urma şi greve.

de Redactia Observator

la 11.10.2022, 14:27

Vezi și

Între timp, poliţia a început să intervină în licee şi universităţi şi să aresteze elevii şi studenţii care s-au alăturat protestelor. Părinţii copiilor au reuşit să-i elibereze pe majoritatea dintre ei, dar se tem că islamiştii vor ucide din nou. Manifestaţiile au început la jumătatea lunii trecute, când o femeie de 22 de ani a murit în custodia poliţiei, după ce a fost reţinută pentru că a refuzat să poarte văl islamic pe stradă.

O combinație de proteste în masă și greve ale muncitorilor din petrol și ale comercianților au ajutat la aducerea clerului la putere în revoluția iraniană de acum patru decenii, relatează Reuters. Cu toate acestea, analiştii au spus că şefii clericali ai Iranului vor stăpâni probabil tulburările deocamdată, iar perspectivele apariţiei unei noi ordini politice sunt slabe. 

Protestatarii din Teheran scandează „Moarte dictatorului”

Un videoclip de pe Twitter arată că zeci de muncitori au blocat drumul către uzina petrochimică Bushehr, din Assaluyeh, pe coasta Golfului Iranului, scandând „Moarte dictatorului”.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Tensiunile au fost deosebit de mari între autorități și minoritatea kurdă, despre care grupurile pentru drepturile omului spun că a fost oprimată de mult timp - o acuzație pe care Republica Islamică o neagă.

Grupul pentru drepturile omului Hengaw a raportat luni o prezență puternică a forțelor armate de securitate în orașele kurde Sanandaj, Saqez și Divandareh. Potrivit Reuters, se spune că cel puțin cinci rezidenți kurzi au fost uciși și peste 150 au fost răniți în timpul protestelor de sâmbătă. Videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare au arătat luni proteste în zeci de orașe din Iran, cu ciocniri aprige între protestatari și polițiști, în orașe din provincia natală a Kurdistanului Amini. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri externe » Manifestaţiile din Iran se extind. Sute de angajaţi ai rafinăriilor au protestat. La Teheran s-a scandat "Moarte dictatorului!"