Antena Meniu Search
x

Protestatara de 73 de ani care a devenit simbolul manifestaţiilor opoziţiei din Belarus

Mii de femei au protestat noaptea trecută în Belarus, la o lună după alegerile pe care le consideră fraudate. Oamenii cer în stradă demisia preşedintelui. În fruntea lor, una dintre cele mai însufleţite militante ale opoziţiei: o străbunică de 73 de ani. A devenit eroină după ce i-a înfruntat, fără teamă, pe scutierii violenţi de la Minsk.

de Greta Gavrilă

la 06.09.2020, 22:51

Vezi și
  • Protestatara e supranumită şi Nina Eroina.
  • Ea iese în stradă la manifestaţii de mai bine de 4 decenii.

Cu încurajări şi aplauze, străbunica Nina Baginskaya este întâmpinată de mii de tineri la fiecare protest din Minsk. La 73 de ani, femeia a devenit simbolul manifestaţiilor împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko. Iar oamenii o opresc pe stradă să facă poze cu ea şi să îşi arate aprecierea.

Protestatar: Este eroina vremurilor noastre!

Nina Baginskaia, protestatară: Lukaşenko nu va pleca de bună-voie! Este un om bolnav, un psihopat. Şi este controlat de oameni de la Moscova.

Accesoriu permanent îi este vechiul drapel al independenţei belaruse. Steagul a fost şi pretextul care a adus-o în atenţia publicului.

S-a luat la bătaie cu scutierii după ce aceştia i l-au smuls din mână.  Supranumită Nina Eroina, activista opoziţiei participă la proteste de patru decenii, de pe vremea când Belarus era încă republică sovietică. A fost de mai multe ori arestată şi amendată, însă nu s-a lăsat descurajată. Sâmbătă seară, exemplul i-a fost urmat de mii de femei.

Au cerut eliberarea arestaţilor, demisia lui Lukaşenko, alegeri libere şi pedepsirea celor vinovaţi. De această dată, forţele de ordine n-au intervenit. Însă, în săptămânile trecute mii de oameni au fost arestaţi, iar mulţi au fost bătuţi în detenţie. Preşedintele se bazează pe susţinerea Moscovei. Luna trecută, Rusia a ameninţat că dacă violenţele din Minsk vor continua, este pregătită să mobilizeze armata.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Protestatara de 73 de ani care a devenit simbolul manifestaţiilor opoziţiei din Belarus