Antena Meniu Search
x

New York Times: Putin ar putea ordona escaladarea războiului din Ucraina. Oficialii americani iau în calcul chiar și atacuri asupra centrelor de aprovizionare din România sau Polonia

Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagonul şi agenţiile de informaţii americane par mai îngrijorate ca niciodată că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea escalada războiul din Ucraina pentru a compensa retragerea sa umilitoare din ultima perioadă, relatează New York Times. Oficialii americani nu ştiu ce formă ar putea lua escaladarea, dar multe dintre opţiunile pentru care se pregătesc sunt sumbre: un bombardament mai nediscriminatoriu al oraşelor ucrainene, o campanie de asasinate vizând lideri ucraineni de rang înalt sau un atac asupra centrelor de aprovizionare din afara Ucrainei, situate în ţări NATO precum Polonia şi România, care canalizează cantităţi extraordinare de arme, muniţie şi echipament militar în ţară, notează News.ro.

de Redactia Observator

la 18.09.2022, 12:52

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse
Putin ar putea ordona o escaladare a războiului din Ucraina - Profimedia

Această relatare a efortului administraţiei de a controla escaladarea războiului se bazează pe conversaţii cu mai mult de o duzină de înalţi oficiali americani, în timp ce aceştia se străduiesc să calibreze următorii paşi, sperând să se bazeze pe progresele Ucrainei fără a declanşa un conflict mai larg.

Acestea se întâmplă pe măsură ce ucrainenii fac progrese, iar ruşii, deocamdată, sunt încă în dezordine. Oficialii americani cred că, până acum, au reuşit să-şi mărească asistenţa militară, de informaţii şi economică acordată Ucrainei, pas cu pas, fără a provoca Moscova la represalii pe scară largă cu vreo mişcare majoră.

Americanii și rușii se contrazic

Ei spun că, aproape sigur, ar fi reacţionat cu putere dacă Washingtonul ar fi oferit Ucrainei, la începutul războiului, tipul de sprijin pe care îl primeşte acum, cum ar fi informaţii care i-au permis Ucrainei să omoare generali ruşi şi să ţintească depozite de arme, tancuri şi sisteme ruseşti de apărare aeriană, cu atacuri cu rachete ghidate de mare precizie.

În schimb, americanii cred că strategia lor progresivă şi refuzul de a oferi Ucrainei arme avansate sau avioane care ar putea ajunge adânc în Rusia, a limitat conflictul. Dar Putin a devenit din ce în ce mai frustrat, din cauza problemelor întâmpinate de campania sa militară.

"Într-adevăr, răspundem destul de restrâns, dar asta este deocamdată. Dacă situaţia va continua să se dezvolte în acest fel, răspunsul va fi mai serios", a spus Vladimir Putin vineri, după ce a participat la un summit regional din Uzbekistan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » New York Times: Putin ar putea ordona escaladarea războiului din Ucraina. Oficialii americani iau în calcul chiar și atacuri asupra centrelor de aprovizionare din România sau Polonia