A primit Ucraina în secret arme mai puternice de la americani? Unii experții militari cred că SUA au furnizat mai multe arme decât au anunțat
Unii experții militari cred că Ucraina a primit în secret anumite arme de la americani. La Washington circulă zvonuri că Statele Unite au furnizat Ucrainei mai multe arme decât a anunțat public administrația, relatează Politico. Totuși, niciun membru al Casei Albe nu a confirmat și nici măcar nu a sugerat că au existat transporturi secrete de arme către Ucraina. Război Rusia - Ucraina, ziua 182 LIVE TEXT
Vineri, pe 19 august, un înalt oficial al Pentagonului a declarat că SUA furnizează de ceva timp, în tăcere, ucrainenilor rachete anti-radar de mare viteză, folosite pentru țintirea sistemelor radar. ”Când am anunțat pentru prima dată furnizarea de rachete HARM, modul în care am caracterizat în anunț nu a fost detaliat. Am spus că oferim capacitate anti-radar”, a spus oficialul.
Pe 21 august, Yahoo! News a publicat un articol care susține că recentele atacuri asupra unor ținte din Crimeea nu au fost rezultatul unor echipe de operațiuni speciale cu explozibili, așa cum sugerează Ucraina. Mai degrabă, exploziile au fost rezultatul unor atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune, au declarat foști militari americani de operațiuni speciale jurnaliștilor Michael Weiss și James Rushton. Însă, ei remarcau că Ucraina nu are rachete cu rază de acțiune care să ajungă în baza aeriană Saki din Crimeea, sau cel puțin nu se află printre rachetele pe care America și partenerii săi spun public că le-au transferat Kievului.
O posibilitate, potrivit lui Weiss și Rushton, este ca SUA să fi trimis în secret în Ucraina sisteme tactice de rachete ATACMS. Dacă este adevărat - și nu este clar că este - asta infirmă ceea ce a spus public Casa Albă. În iulie, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat la Forumul de Securitate de la Aspen că trimiterea unor sistem de rachete ATACMS în Ucraina ar provoca și mai mult Rusia și ar putea instiga al treilea Război Mondial.
Casa Albă nu a sugerat că au existat transporturi secrete de arme către Ucraina
Politico a scris pe 22 august într-o analiză, citând două persoane familiarizate cu discuțiile, că SUA au inclus rachete ghidate Excalibur în pachetul de arme anunțat pe 19 august, chiar dacă administrația nu le-a anunțat public. Mai mult, un document trimis pe 19 august de Casa Albă parlamentarilor americani și consultat de Politico, listează armele din ultimul pachet de ajutor militar în valoare de 775 de milioane de dolari, menționând că ceea ce merge în Ucraina nu este ”limitat” la ceea ce este prezentat în nota informativă.
Admitem că toate acestea sunt speculații, admit jurnaliștii de la Politico. Niciun membru al administrației de la Casa Albă nu a confirmat și nici măcar nu a sugerat că au existat transporturi secrete de arme către Ucraina. Chiar dacă ar exista, sunt șanse mici sau deloc să facă publică o decizie clasificată, mai scrie Politico.
Dar dacă este ceva care să sprijine teoria armelor livrate în secret, este faptul că unii experți ar sprijini o strategie de înarmare în tăcere. ”Este îmbucurător că administrația pare să vorbească mai puțin și să facă mai mult în ceea ce privește transferurile de arme. Este bine pentru că le dă rușilor puțină incertitudine cu privire la ceea ce facem”, a comentat Tom Karako de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.
Nu toți experții militari sunt convinși că ucrainenii au primit ATACMS din SUA
De menționat este că nu toți experții militari sunt convinși că ucrainenii au primit din SUA sisteme tactice de rachete ATACMS și că au lovit în Crimeea cu acestea. De exemplu, Rob Lee, expert militar la Institutul de Cercetări în Politica Externă (Foreign Policy Research Institute) nu esste convins că ucrainenii au sau au folosit rachete cu rază lungă de acțiune în Crimeea. Majoritatea speculațiilor lansate de experți au plecat de la o analiză cratelor (de pe imagini din satelit) produse de exploziile de la baza Saki de pe 9 august.
”Cred că cea mai bună explicație este că aceste atacuri sunt făcute cu drone lansate de trupe de operațiuni speciale ucrainene aflate în Crimeea. Faptul că am văzut două atacuri cu drone în Sevastopol și faptul căapărarea antiaeriană a Rusiei a fost activă timp de mai multe nopți în Kerci, Sevastopol și Evpatoria susțin, de asemenea, această explicație.
Motivul pentru care oamenii cred că au fost foloite ATACMS ar putea fi legat de distanța țintelor față de linia frontului și de dimensiunea craterelor de la baza aeriană Saki. O altă explicație este că Rusia a lăsat bombe și alte muniții în apropierea aeronavelor, iar dronele le-au vizat. Chiar și drone mici cu grenade sau muniție de 82 mm ar putea fi suficiente pentru a detona bombe de aviație, ceea ce ar putea provoca cratere mari. Ucraina a avut fotografii recente și știa unde erau amplasate aceste bombe pentru a le viza.” a explicat pe Twitter Rob Lee.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰