Antena Meniu Search
x

Preţul plătit de ucraineni în contraofensiva din Herson: "Am pierdut 5 oameni pentru fiecare rus ucis​"

Mai mulţi soldaţi din armata ucraineană, răniţi în timpul contraofensivei pornite în regiunea Herson au vorbit cu jurnaliştii străini direct de pe patul de spital, despre situaţia de pe front, dar şi despre "preţul" plătit în această luptă. într-un interviu acordat pentru The Washington Post ei afirmă că în unele cazuri au pierdut 5 oameni pentru fiecare militar rus ucis. Război Rusia - Ucraina, ziua 196

de Redactia Observator

la 07.09.2022, 13:40

Soldat ucrainean în timpul războiului
Soldat ucrainean în timpul războiului - Profimedia Images

În saloanele spitalului slab luminate din sudul Ucrainei, soldații cu membre tăiate, răni de schije, mâini rupte și oase zdrobite au povestit dezavantajele cu care se confruntau unitățile lor în timpul contraofensive din Herson.

Soldații au mărturisit că le lipsește artileria necesară pentru a disloca forțele înrădăcinate ale Rusiei și au descris un decalaj tehnologic cu adversarii lor despre care spune că sunt mult mai bine echipați.

„Au folosit totul asupra noastră”, a spus Denis, un soldat ucrainean în vârstă de 33 de ani, a cărui unitate dintr-un sat cucerit de ruși după un bombardament lung a căzuţ ţinta bombelor cu dispersie, muniției cu fosfor și mortierelor. „Cine poate supraviețui unui atac timp de cinci ore ca acesta?” a adăugat el.

Denys și alți opt soldați ucraineni din alte șapte unități au oferit descrieri ale contraofensivei din Herson, cea mai ambițioasă operațiune militară a Kievului de după expulzarea forțelor rusești din jurul capitalei, care a avut loc în primăvara acestui an. La fel ca în bătălia de lângă Kiev, succesul Ucrainei este cu greu asigurat, iar relatările soldaților au semnalat că urmează o luptă lungă și multe alte victime.

Pe acelaşi subiect

Poveştile soldaţilor ucraineni

Ihor, un comandant de pluton ucrainean în vârstă de 30 de ani, s-a rănit la spate când tancul în care se afla s-a răsturnat într-un șanț. El este îngrijit acum într-o unitate medicală din sudul Ucrainei. „Am pierdut cinci oameni pentru fiecare om pe care l-au pierdut ei”, a spus el.

Ihor nu avea experiență militară înainte de începerea războiului, pe 24 februarie. El și-a câștigat existența vânzând hrană pentru animale fermelor de porci și vaci. Nici cel care i-a luat locul după accident nu are experienţă militară, spune el.

Soldații au fost intervievați în cărucioare și scaune cu rotile în timp ce se recuperează de după rănile suferite în contraofensiva de săptămâna trecută. Unii au vorbit sub condiția anonimatului pentru a evita acțiunile disciplinare. Alții, precum Denis și Ihor, au fost de acord să-și dezvăluie doar prenumele. Dar majoritatea au vorbit clar despre dezavantajele cu care se confruntau pe front.

Oleksandr, un fost muncitor în construcții în vârstă de 28 de ani, și-a pierdut brațul într-o explozie în timpul contraofensivei de săptămâna trecută. El  nu a călătorit niciodată la Herson înainte de război, dar a spus că scopul expulzării invadatorilor ruși a meritat pierderea braţului. „Este țara noastră”, a adăugat el.

Mărturiile soldaţilor aflaţi pe frontul din Ucraina

Petro, în vârstă de 30 de ani, este unul dintre numeroșii soldați ucraineni care sunt acum tratați la unități medicale din sudul Ucrainei, în timp ce victimele cresc contraofensiva Ucrainei, prin care armata încearcă recucerirea Hersonului. Oricât de sângeroasă a fost lupta, soldații ucraineni au spus că nu văd nicio alternativă.

„Dacă nu-i oprim, vor viola și ucide oamenii, așa cum au făcut-o peste tot”, a spus colegul de salon al lui Oleksandr, un soldat înrolat în vârstă la 49 de ani, care a cerut să fie numit „Pinochet”.

Pinochet a spus că genunchiul i-a fost spulberat de schije. El a spus că, deși victimele ucrainene sunt semnificative, partea care conduce o ofensivă pierde întotdeauna mai mulți soldați. „Nu putem face nimic în privința asta”, a spus Pinochet. „Și încă putem câștiga”

O altă vulnerabilitate a Ucrainei o reprezintă soldați fără experiență în acțiuni ofensive, însă acest lucru este și mai pregnant în rândul armatei ruse care și-a pierdut majoritatea soldaților profesioniști în primele etape ale invaziei, ajungând acum să se bazeze pe mercenari precum cei din grupul Wagner și recruți trimiși la război împotriva voinței lor.

Probabil cel mai grăitor lucru cu privire la problemele de personal cu care se confruntă forțele armate ale Moscovei este informația apărută în presa rusă în urmă cu câteva zile că oficiali ai administrației din Sankt Petersburg au încercat să recruteze persoane fără adăpost pentru a-i trimite în războiul din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Preţul plătit de ucraineni în contraofensiva din Herson: "Am pierdut 5 oameni pentru fiecare rus ucis​"