Antena Meniu Search
x

SUA: Rusia a pierdut 100.000 de soldați numai în ultimele 5 luni. Armata ucraineană: I-am alungat pe ruşi din unele poziţii din Bahmut

Război în Ucraina. Americaniii susţin că Rusia a pierdut 100.000 de soldaţi doar la Bahmut în ultimele 5 luni. Casa Albă apreciază că aproximativ 20.000 de soldați ruși au fost uciși din decembrie încoace. Jumătate dintre aceștia ar fi doar mercenari din Grupul Wagner. Alţi 80.000 de militari au fost răniţi. În acest timp, armata ucraineană transmite că ruşii nu au reuşit nici până acum să captureze complet Bahmutul şi că este blocată într-o "luptă tactică, de poziţii", în oraş. Mai mult chiar, a reușit să respingă forțele ruse după o serie de contraatacuri.

de Redactia Observator

la 02.05.2023, 13:16

SUA: Rusia a pierdut 100.000 de soldați numai în ultimele 5 luni. Armata ucraineană: I-am alungat pe ruşi din unele poziţii din Bahmut
Artilerie ucraineană în zona Bahmut - Getty Images

Serviciile de informaţii americane estimează că 20.000 de luptători ruşi au fost ucişi în Ucraina din luna decembrie şi alţi 80.000 au fost răniţi în lupte, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe. John Kirby a mai precizat că jumătate dintre cei morţi aparţin grupării de mercenari Wagner, fiind vorba, în mare parte, de foşti prizonieri "aruncaţi în luptele de la Bahmut fără pregătire suficientă sau comandă militară adecvată".

Kirby: Ofensiva rusă la Bahmut s-a blocat şi a eşuat

Estimarea se bazează pe informații americane recent declasificate, a mai spus el. Aceste date nu pot fi verificate în mod independent de presa internaţională iar Moscova nu a făcut niciun comentariu. Kirby e de părere că ofensiva rusă la Bahmut s-a blocat şi a eşuat. "Concluzia este că tentativa de contraofensivă a Rusiei s-a întors împotriva ei. După luni de lupte și pierderi extraordinare, Rusia continuă să se concentreze asupra unui singur oraș ucrainean cu valoare strategică limitată"

Kirby a spus că orice decizie cu privire la o contraofensivă de primăvară a Ucrainei va fi luată de preşedintele Zelenski, dar SUA vor continua să ofere ajutor și sprijin militar. Oficialul american a mai spus că un viitor pachet de ajutor pentru Ucraina va fi prezentat foarte curând.

Pe acelaşi subiect

În prezent, Moscova deţine cea mai mare parte din Bahmut, în jur de 80%, dar trupele ucrainene controlează încă o mică parte a oraşului în vest. Bătălia aprigă a căpătat o importanţă simbolică uriaşă pentru ambele părţi. Oficialii ucraineni au declarat că se folosesc de această bătălie pentru a ucide cât mai multe trupe ruseşti şi pentru a epuiza rezervele ruse în timp ce bloggeri militari ruşi speculează că aceasta e şi tactica Moscovei pentru a împiedica o contraofensivă mai mare a Kievului. 

Moscova și-a concentrat în ultimele luni ofensiva în regiunea Donbas, în special în orașul Bahmut. Cu toate acestea, oraşul nu a fost complet capturat de forțele ruse, iar soldații ucraineni, după ce l-au apărat şi ei cu pierderi de personal, au început contraofensive în zonă

Oficialul american a refuzat însă să comenteze pierderile suferite de Ucraina, care este susţinută de o coaliţie occidentală condusă de Statele Unite. "Depinde de ei să vorbească despre asta sau nu. Nu voi face niciodată public nimic care să le facă dificilă sarcina. Ei sunt victimele, Rusia este agresorul", a explicat el.

Sîrski: Ucrainenii au reuşit să-i alunge pe ruşi din unele poziţii din Bahmut

Comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat luni că ucrainenii au reuşit, în urma unor contraatacuri, să-i alunge pe ruşi din unele poziţii din Bahmut, dar că situaţia rămâne dificilă. Noi unităţi ruseşti, inclusiv paraşutişti şi luptători de la Wagner, sunt "aruncate în mod constant în luptă", în ciuda faptului că au suferit pierderi grele, a transmis pe Telegram Oleksandr Sîrski.

"Continuăm să desfăşurăm operaţiunea defensivă şi de descurajare a inamicului în est" a mai declarat Sîrski pe canalul său de Telegram, unde a mai spus că s-a întâlnit cu comandanţi responsabili de luptele din zona Bahmut. "Comandanţii şi soldaţii noştri sunt eroii timpului nostru, ei zădărnicesc zilnic planurile inamicului", a afirmat el lăudând devotamentul şi profesionalismul militarilor ucraineni.

Săptămâna trecută, liderul Grupului Paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, suspectat că foloseşte tactici de dezinformare, a ameninţat că îşi va retrage trupele din Bahmut. Într-un interviu acordat unui cunoscut blogger rus de război, el a avertizat că-şi va retrage luptătorii dacă nu vor primi muniţie din partea Ministerului rus al Apărării. Luptătorii Wagner ar putea fi redistribuiţi în Mali, a avertizat el.

Prigojin a intrat adesea în conflict cu Ministerul rus al Apărării în timpul războiului, acuzând oficialii că nu au oferit luptătorilor săi suficient sprijin. De asemenea,  Prigojin a cerut presei ruse şi conducerii militare să "înceteze să mai mintă populaţia rusă" înaintea contraofensivei ucrainene. "Trebuie să încetăm să mai minţim populaţia rusă, spunându-le că totul este în regulă", a spus el. El a lăudat "operaţiunile militare bune, corecte" şi comanda armatei ucrainene.

Londra: Forțele ruse nu au suficiente muniții pentru o ofensivă de succes

Forțele ruse nu au suficiente muniții pentru a avea succes în ofensivă, potrivit unei informări de marţi a Ministerului Apărării din Marea Britanie. În cea mai recentă actualizare a informațiilor de pe front, Ministerul Apărării analizează informaţiile difuzate pe Telegram de aşa numita comunitate a bloggerilor militari ruşi. Aceștia susțin că adjunctul ministrului Apărării de la Kremlin, general-colonelul Mihail Mizintsev, a fost demis după doar opt luni. 

Demiterea lui Mizintsev nu a fost confirmată imediat, dar speculațiile despre viitorul său "subliniază modul în care continuă să rămână problemele de logistică în interiorul campaniei ruse din Ucraina". "Rusia nu are suficiente muniții pentru a avea succes în ofensivă", susţine ministerul britanic. Rusia continuă să acorde prioritate mobilizării industriei de apărare, dar "încă nu reușește să satisfacă cererea din timpul războiului".

Rusia își schimbă tactica pentru a încerca să accelereze contraofensiva ucraineană

Forțele ruse și-au schimbat tactica și acum vizează clădiri civile, a declarat un consilier al lui Volodimir Zelenski. Mikhailo Podoliak susţine că Moscova vizează civili din Ucraina pentru a accelera contraofensiva ucraineană care urmează să înceapă. "Este destul de evident că a existat o anumită schimbare de tactică", a declarat el la postul de știri ucrainean RBC Ucraina.

"Nu poate exista nicio îndoială, pentru că efectuează lovituri directe asupra clădirilor de apartamente civile și a zonelor care conțin o mulțime de locuințe pentru civili". Podoliak susţine că ruşii folosesc această abordare pentru a atinge mai multe obiective, dintre care unul ar fi să determine armata ucraineană să lanseze o contraofensivă mai repede şi mai prost pregătită. El a mai spus că Rusia speră că decesele din rândul civililor ucraineni vor crește  apelurile din partea Occidentului pentru negocieri de pace.

Ruşii: Ucraina şi-ar putea lansa contraofensiva la 9 mai

Ucraina şi-ar putea lansa contraofensiva la 9 mai, când Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, a avertizat marţi Andrei Marociko, un reprezentant al autorităţilor instalate de Moscova în Lugansk. 

"Pentru acest sfârşit de săptămână se aşteaptă condiţii meteorologice favorabile care vor permite formaţiunilor armate ucrainene să utilizeze pe deplin echipamentele şi armamentul furnizate de ţările NATO", a afirmat locotenent-colonelul (în rezervă) în miliţia separatistă din Lugansk, Andrei Marociko, în declaraţii citate de agenţia oficială de presă TASS. "Cu un grad înalt de probabilitate, inamicul va încerca să umbrească celebrarea Zilei Victoriei", a adăugat el.

În prezent, a subliniat Marociko, forţele ucrainene acumulează armament şi echipamente şi formează grupuri de atac pentru acţiuni majore contraofensive. "Astfel, la sfârşitul acestei săptămâni şi începutul săptămânii viitoare există o mare probabilitate ca Ucraina să reia faza activă a acţiunilor cu caracter ofensiv", a subliniat el. Ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov a afirmat vineri că pregătirile pentru contraofensiva ucraineană au intrat în faza lor finală. "În general, suntem pregătiţi", a afirmat Reznikov. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » SUA: Rusia a pierdut 100.000 de soldați numai în ultimele 5 luni. Armata ucraineană: I-am alungat pe ruşi din unele poziţii din Bahmut