Antena Meniu Search
x

SUA trimit în Ucraina 100 de drone Switchblade. De ce sunt numite "kamikaze" armele trimise de americani ucrainenilor

SUA trimit în Ucraina 100 de drone ucigaşe numite Switchblade, în cadrul unui pachet uriaş de arme aprobat de preşedintele Joe Biden la începutul acestei luni, au confirmat miercuri oficialii americani, transmite News.ro.

de Redactia Observator

la 31.03.2022, 07:36

SUA trimit în Ucraina 100 de drone Switchblade. De ce sunt numite "kamikaze" armele trimise de americani ucrainenilor
- Profimedia

Celeste Wallander, secretarul adjunct al Apărării pentru afaceri de securitate internaţională, le-a spus parlamentarilor americani că Kievul a cerut armele, care sunt numite "drone kamikaze", în timp ce luptă împotriva invaziei ruse.

"Ne-am angajat să trimitem 100 de sisteme aeriene fără pilot tactice Switchblade, care urmează să fie livrate în cel mai recent pachet prezidenţial", a declarat Wallander într-o audiere în faţa Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor. "I-am ascultat pe ucraineni şi luăm această cerere foarte în serios", a spus ea.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat reporterilor săptămâna trecută că dronele vor ajunge în curând în Ucraina. El a refuzat să detalieze mai departe.

Decizia de a echipa Ucraina cu dronele ucigaşe numite Switchblade vine în urma cererii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski adresată parlamentarilor americani pentru furnizarea de echipament militar suplimentar.

Pe acelaşi subiect

Desfăşurarea de drone Switchblade în luptele din Ucraina ar putea fi cea mai importantă utilizare a acestor arme în luptă, deoarece nu este clar cât de des a folosit armata americană "dronele sinucigaşe" pe câmpul de luptă.

AeroVironment, firma americană care produce arma, a refuzat să comenteze despre acest transfer de arme.

Dronele "sinucigaşe" Switchblade 

Există două variante ale armei, Switchblade 300 şi 600. Nu este clar ce versiune trimite SUA în Ucraina.

Varianta 300 este concepută pentru a lovi ţinte mici. Poate încăpea într-un rucsac, cântăreşte puţin peste 5 kilograme şi are o autonomie de 10 mile (aproximativ 16 kilometri, n.red.).

Versiunea 600 a armei este concepută pentru a distruge tancuri şi alte vehicule blindate. Cântăreşte puţin mai mult de 54 de kilograme şi are o autonomie de peste 40 de mile (aproximativ 65 kilometri, n.red.).

Switchblade-urile sunt echipate cu camere, sisteme de navigaţie şi explozibili ghidaţi. Armele pot fi programate să lovească automat ţinte care se află la kilometri distanţă sau pot zăbovi deasupra unei ţinte până când un operator este angajat să lovească.

Atât sistemul de arme 300, cât şi 600 este distrus după lovirea ţintei dorite.

Fiecare Switchblade este o dronă de unică folosinţă sau "kamikaze". Sistemele de arme sunt considerate mai ieftine decât combinaţia de a trage o rachetă Hellfire, fabricată de gigantul apărării Lockheed Martin, de o dronă MQ-9 Reaper a General Atomics. Switchblade 300 este estimat să coste doar 6.000 de dolari, potrivit unui articol al NBC News.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » SUA trimit în Ucraina 100 de drone Switchblade. De ce sunt numite "kamikaze" armele trimise de americani ucrainenilor