Video Soldații ucraineni dezvăluie cum distrug tancurile rusești cu o dronă de elită: "Lovim noaptea, când rușii dorm"
O unitate de elită a armatei ucrainene, dotată cu drone de mici dimensiuni dar foarte performante, atacă militarii ruși în timp ce aceștia dorm, au scris jurnaliștii de la The Times of London, citați de Business Insider.
Aerorozvidka, o unitate de recunoaștere din cadrul Armatei Ucrainei, susține că a distrus sute de "ținte prioritare", între care tancuri, camioane de comandă și alte vehicule rusești în timpul raidurilor nocturne. Rușii se opresc din operațiunile militare mobile pe timpul nopții și, de obicei, își lasă tancurile lângă case, în sate unde artileria convențională nu poate lovi, a explicat Yaroslav Honchar, comandantul unei asemenea unități din Kiev.
"Îi lovim noaptea, când rușii dorm", a declarat Honchar, fără a preciza cu exactitate numărul unității sale sau unde anume este localizată. Un alt soldat ucrainean a adăugat că este "imposibil" să vezi dronele unității speciale pe timp de noapte. "Noi căutăm cu atenție cel mai valoros camion din convoi și apoi îl lovim cu precizie, o putem face foarte bine și cu puține pierderi colaterale. Chiar și în sate e posibil. Te poți apropia mult mai mult pe timpul nopții", a explicat el.
Arsenalul unității cuprinde de la drone ieftine din comerț la "octocoptere" (drone cu 8 motoare) modificate pentru a putea căra grenade anti-tanc pe timpul nopții, cu ajutorul camerelor cu termoviziune.
Câteva kilograme de explozibil pot distruge un blindat, dacă drona lovește cu precizie
Drona R18, de exemplu, are o rază de acțiune de 4 kilometri și capacitatea de a lansa bombe de până la 5 kilograme, fiind una dintre cele mai apreciate drone de către unitatea lui Honchar. Militarii mai folosesc și drona PD-1, dezvoltată de Ucraina, care poate căra 3 kilograme de explozibil pe o rază de aproape 50 de kilometri. Pe lângă aceste drone, Armata Ucrainei folosește și mult mai puternicele drone Bayraktar TB-2, de proveniență turcească.
Potrivit The Times, unitatea Aerorozvidka are circa 300 de misiuni pe zi și operează folosind sistemul Starlink pus la dispoziție de Elon Musk. Asta înseamnă că dronele pot opera indiferent de căderile rețelei de internet sau de penele de curent electric. Pe lângă Starlink, dronele mai folosesc și sistemul Delta al NATO, pentru a identifica țintele cu ajutorul sateliților și a dronelor de recunoaștere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰