Antena Meniu Search
x

Sute de pisici au murit după ce au suferit de o boală misterioasă, legată se pare de mâncarea toxică, în Marea Britanie

Sute de pisici s-au îmbolnăvit de o boală misterioasă, după ce ar fi consumat mâncare de felină toxică. Cele mai multe dintre ele au murit, iar specialiştii cred că ar putea fi legată de mărcile de hrană pentru pisici vândute pe scară largă. În rândul proprietarilor de feline există îngrijorarea că nu sunt avertizaţi suficient despre retragerea produselor la nivel național.

de Monica Palade

la 30.08.2021, 10:59

Sute de pisici au murit după ce au suferit de o boală misterioasă, legată se pare de mâncarea toxică, în Marea Britanie - Profimedia

Veterinarii din Marea Britanie spun că au fost copleşiţi de cazurile de pancitopenie, o afecțiune în care numărul de globule roșii, globule albe și trombocite scade rapid, provocând boli grave.

Citește și: Cele mai simpatice nume pentru pisici. Cum îți poți numi mica felină

Colegiul Regal Veterinar (RVC) a declarat săptămâna aceasta că este conștient de cel puțin 528 de cazuri de pisici în ultimele luni, dintre care 63,5% s-au dovedit fatale. Adevăratul număr de decese ar putea fi mult mai mare, se spune, deoarece multe cazuri nu sunt raportate veterinarilor și doar un procent mic de veterinari transmit datele către RVC.

Anumite loturi de alimente pentru pisici hipoalergenice Sainsbury, Applaws și AVA (marca Pets at Home) au fost rechemate de producătorul lor, Fold Hill Foods, la jumătatea lunii iunie, ceea ce a determinat o investigație de către RVC și Food Standards Agency (FSA).

Pe acelaşi subiect

Pisicile mor pe capete

RVC și FSA nu au confirmat încă adevăratele cauze ale deceselor, la mai bine de șase săptămâni după ce a fost declanșată inițial alarma. Se spune că durata anchetei provoacă frustrări în rândul furnizorilor de alimente pentru pisici. Ambele organizații au declarat că analizează toate posibilitățile, inclusiv cele care nu sunt asociate cu alimentele.

Un proprietar de pisici, al cărui animal de companie a murit, marți, a avertizat că prea puțini oameni au ştiut de rechemarea produselor și ar putea să-și hrănească, fără să vrea, cu produsele pentru pisici care le-ar putea ucide.

Steven Barrett, un avocat comercial din High Wycombe, a declarat că pisica sa de nouă ani, Freyja, a murit marți după cinci zile de boală. Barrett a spus că Freya a mâncat doar Applaws și a terminat ultima pungă de 7,5 kg cu mâncare uscată de pui, cu puțin timp înainte de a începe să vomite. El a spus că nu a auzit nimic despre rechemarea produsului până când a încercat să cumpere mai multe alimente online și a văzut că nu erau disponibile, determinându-l să analizeze de ce. „A fost un membru al micii noastre familii, așa am tratat-o. Voiam doar să aibă cea mai bună mâncare”. Pisica nu avea voie să iasă afară, unde ar fi putut fi expusă la alte toxine, a adăugat el.

Când Barrett a sunat la medicul veterinar obișnuit, nu a găsit loc, deoarece clinica a fost copleșită de cazuri similare. „Când recepționerul a auzit numele mâncării pentru pisici, mi-a spus doar să îmi fac o programare de urgență la un alt veterinar. Am dus-o și era moartă până la sfârșitul zilei”, a spus el.

Investigaţii în curs

Deși investigațiile RVC și FSA sunt în curs de desfășurare, o declarație pe site-ul web RVC se referea la posibilitatea ca boala să fie cauzată de micotoxine, care sunt compuși toxici produși în mod natural de diverse ciuperci. Micotoxinele pot crește pe culturi înainte sau după recoltare și pot apărea pe produsele alimentare, inclusiv cereale, nuci, condimente, fructe uscate, suc de mere și cafea, adesea în condiții calde și umede.

Toate mărcile care au fost amintite sunt alimente uscate fabricate de Fold Hill Foods, parte a afacerii agricole din Lincolnshire, JW Grant. Un purtător de cuvânt al Fold Hill a spus: „După cum a afirmat FSA, nu există dovezi definitive care să confirme o legătură în acest stadiu între produsele alimentare pentru pisici și pancitopenia felină. Continuăm să cooperăm pe deplin atât cu ASF, cât și cu RVC, deoarece acestea continuă să investigheze toate cauzele potențiale ale cazurilor de pancitopenie, legate de hrană și non-hrană. În calitate de proprietari de pisici, înțelegem pe deplin cât de supărătoare și stresantă este această situație și nevoia urgentă de a stabili de ce a existat o creștere a cazurilor de pancitopenie în Marea Britanie”.

Sainsbury’s a declarat că asistă la o investigație care implică două dintre alimentele sale hipoalergenice pentru pisici și oferă rambursări integrale, în timp ce Pets at Home a declarat că a rechemat produsele AVA și Applaws și participă la anchetă. Applaws a spus că a fost „cu sufletul la gură” la sugestia că orice mâncare pe care a vândut-o ar putea fi legată de moartea pisicilor, adăugând că ajută la anchetă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Sute de pisici au murit după ce au suferit de o boală misterioasă, legată se pare de mâncarea toxică, în Marea Britanie