Antena Meniu Search
x

Talibanii ''au executat 900 de oameni în şase săptămâni'' într-o singură provincie, în timp ce atacurile pentru preluarea puterii se intensifică

Talibanii au executat aproximativ 900 de persoane în șase săptămâni într-o singură provincie, în timp ce luptătorii au depășit trupele guvernamentale, a afirmat un șef de poliție.

de Redactia Observator

la 05.08.2021, 16:43

Talibanii ''au executat 900 de oameni în şase săptămâni'' într-o singură provincie
Talibanii ''au executat 900 de oameni în şase săptămâni'' într-o singură provincie - Profimedia Images

Printre ținte s-au numărat ofițeri de poliție, bătrânii triburilor, activiști civili și chiar un comediant popular. Aceştia au fost uciși în sudul provinciei Kandahar, a spus fostul șef de poliție al regiunii, Tadin Khan. Luptătorii islamiști au recucerit acum o mare parte din provincie și au asediat capitala regională - numită și Kandahar - în timp ce fac presiuni pentru a prelua controlul asupra țării după retragerea trupelor americane.

Multe dintre decese au avut loc în orașul Spin Boldak, la granița cu Pakistanul, a declarat Khan pentru presa afgană TOLO. ''Oamenii au suferit enorm'', a spus el. ''Brutalitatea care a avut loc în Boldak este de neiertat''.

Printre aceștia se număra și comediantul Nazar Mohammad, care anterior servise în poliția afgană. Alte ținte ale islamiștilor au fost soldații afgani care se ascundeau - dintre care unii ar fi putut să se predea talibanilor, mai degrabă decât să lupte cu promisiunea că li se va permite să se întoarcă în siguranță acasă.

Au fost vizați și erudiții din comunităţile religioase, angajații guvernamentali și oricine despre care se credea că este un susținător al guvernului, a spus Khan. Liderii talibani au fost dornici să prezinte o versiune mai moderată a devizei grupării, în încercarea de a construi alianțe cu vecinii și de a preveni tipul de intervenție care i-a răsturnat de la putere. Dar cei aflaţi la fața locului spun că este același regim brutal ca şi înainte, care a impus interpretarea strictă a legii Sharia provinciilor pe care le-au capturat.

Pe acelaşi subiect

Localnicii trebuie să îndure măsuri restrictive

În afară de execuții, femeilor le-a fost interzis să părăsească casa fără să li se dea voie în prealabil sau să frecventeze școala în zonele controlate de talibani. Talibanii au negat revendicăriile execuţiilor. Kandahar este doar una dintre cele trei capitale de provincie care au fost atacate de talibani. Aceştia au petrecut luni de zile recucerind zonele rurale în contextul retragerii trupelor americane și NATO. După ce au cucerit mediul rural, militanții se concentrează acum pe recucerirea orașelor al căror control este cheia controlului țării.

Cel mai afectată zonă a fost Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, care este centrul tradițional al talibanilor. Cea mai mare parte a orașului a căzut acum în mâinile islamiștilor. Forțele guvernamentale au un succes mai mare în orașul Herat din nord, după ce au îndepărtat un asalt al talibanilor din suburbii, notează Daily Mail

Președintele Ashraf Ghani speră că, concentrându-și forțele în orașe, talibanii pot fi suficient de slăbiți încât să simtă nevoia să se întoarcă la discuțiile de pace. Cel mai optimist rezultat este ca guvernul și talibanii să elaboreze un fel de aranjament de împărțire a puterii care să îl mențină totodată şi pe Ghani în funcție. Scenariul de coșmar este ca nicio parte să nu dea o lovitură decisivă și conflictul să se prelungească într-un război civil sângeros. Acest lucru riscă să creeze o criză severă a refugiaților și să ofere un refugiu sigur pentru alte grupări teroriste - cum ar fi ISIS.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Talibanii ''au executat 900 de oameni în şase săptămâni'' într-o singură provincie, în timp ce atacurile pentru preluarea puterii se intensifică