Antena Meniu Search
x

Un fost traducător al armatei americane din Afganistan a fost decapitat de talibani: ”Îl numeau spion și necredincios”

Sohail Pardis, fost traducător al armatei americane în Afganistan a fost decapitat săptămâna trecută, în timp ce se îndrepta spre regiunea Khost, din apropierea capitalei pentru a se întâlni cu sora lui şi a sărbători împreună sfârşitul Ramadanului.

de Redactia Observator

la 23.07.2021, 17:11

Traducătorul a fost decapitat de talibani
Traducătorul a fost decapitat de talibani - Profimedia-Twitter

Ceea ce ar fi trebuit să fie un motiv de bucurie pentru familie s-a transformat într-o tragedie. În timpul călătoriei cu maşina, Pardis, în vârstă de 32 de ani a fost blocat la un punct de control de către militanţii talibani, potrivit CNN. Cu doar câteva zile înainte, bărbatul povestise prietenilor săi că primeşte ameninţări cu moartea din partea talibanilor. Aceştia au descoprit că a lucrat ca traducător pentru armata Statelor Unite pentru o perioadă de 16 luni. "Îi spuneau că este spion pentru americani, că este ochii americanilor şi că este necredincios, iar pentru asta îi vor ucide şi pe el şi pe familia lui", a povestit colegul de serviciu al lui Sohail.

Pardis a încercat să accelereze în momentul în care a văzut gruparea talibanilor, însă fără succes. Sătenii care au asistat la incident au spus poliţiştilor că talibanii au tras focuri de armă înspre maşină, după care acesta a pierdut controlul. Bărbatul a fost apoi scos din vehicul şi decapitat. El a fost unul dintre miile de traducători afgani care au lucrat pentru armata SUA şi care se confrunta în ultima perioadă cu ameninţările talibanilor. 

Într-o declaraţie oficială făcută luna trecută, talibanii au spus că nu ar face vreodată rău celor care au lucrat alături de forţele străine. Un purtător de cuvânt al talibanilor a negat că acesta a fost ucis de militanți.

Aproximativ 18.000 de afgani care au lucrat pentru armata SUA au solicitat program de vize special pentru imigranţi, care le va permite să meargă în Statele Unite. În urmă cu doar câteva săptămâni, oficialii de la Casa Albă au declarat că lansează operaţiunea "Refugiul Aliaţilor", un efort de relocare a miilor de traducători afgani care au lucrat pentru SUA şi ale căror vieţi sunt acum în pericol. Procedurile vor începe săptămâna viitoare cu cei care au solicitat deja eliberarea vizelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Un fost traducător al armatei americane din Afganistan a fost decapitat de talibani: ”Îl numeau spion și necredincios”