Antena Meniu Search
x

VIDEO. Talibanii se laudă că au reușit să zboare cu un elicopter Black Hawk în Kandahar. Armata SUA spune că a distrus zeci de avioane şi blindate

Armata americană a anunțat că a scos din uz avioane, vehicule blindate, dar şi un sistem de apărare antirachetă înainte de a părăsi Afganistanul în noaptea de luni spre marţi, cu toate astea talibanii par să se laude pe Twitter că au reușit să zboare cu un celebru elicopter Black Hawk în Kandahar, în sud-estul Afganistanului.

de Redactia Observator

la 31.08.2021, 12:43

Vezi și

Un videoclip distribuit de Twitter cu o zi înainte de retragerea finală a soldaților americani de pe aeroportul din Kabul pare să-i arate pe talibani cum zboară cu un elicopter Black Hawk, în valoare de 6 milioane de dolari, peste Kandahar.

Imaginile sunt distribuite pe Twitter de un cont denumit Talib Times, care pretinde că este o sursă oficială de știri pentru Emiratul Islamic al Afganistanului, numele dat de talibani țării după ce au preluat puterea. Imaginile care nu au fost confirmate de oficiali americani arată un bărbat, posibil luptător taliban, atârnat de elicopter în timp ce zboară peste Kandahar. ”Forțele noastre aeriene! În acest moment, elicopterele forțelor aeriene ale Emiratului Islamic zboară deasupra orașului Kandahar și patrulează orașul", este mesajul publicat pe Twitter. 

Armata americană spune că a distrus avioane şi blindate înainte de a părăsi Kabulul

Sunt temeri că talibanii ar putea avea acces la aproape 200.000 de arme de foc, 20.000 de mașini Humvee și zeci de avioane pe care SUA le-au donat armatei afgane. Şeful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie, a declarat în ultimele ore că soldații americani au demilitarizat 73 de avioane. "Aceste aparate nu vor mai zbura niciodată. Nu vor putea fi folosite de nimeni. Majoritatea oricum erau deja în scoase din uz.  Este sigur că nu vor mai putea zbura niciodată", a dat asigurări generalul. Pentagonul a mai lăsat în Afganistan 70 de vehicule blindate MRAP rezistente la mine, de 1 milion de dolari bucata, şi 27 de Humvee uşoare. Toate au fost scoase din uz, potrivit armatei. Sistemul de apărare antirachetă C-RAM care a protejat aeroportul din Kabul în ultimele zile a fost lăsat în funcţiune ”până în ultimul minut", chiar înainte de decolarea ultimului avion. 

Pe acelaşi subiect

Rusia: Talibanii sunt acum mai înarmați decât armata ucraineană

În urmă cu doar câteva zile un alt videoclip pare că-i arată pe talibani cum „testează” un zbor cu un Blackhawk pe aeroportul din Kandahar. Videoclipul de 60 de secunde anunța că elicopterul a fost capturat de forțele de securitate afgane. Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că SUA nu au o „imagine completă” a armelor și echipamentelor care au căzut în mâinile talibanilor, potrivit The Independent.

Ministrul rus al apărării a susținut că SUA au lăsat în urmă un arsenal masiv în Afganistan, inclusiv peste 100 de sisteme de rachete antitanc Javelin. Serghei Shoigu crede că talibanii sunt acum mai bine echipați militar decât armata ucraineană.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » VIDEO. Talibanii se laudă că au reușit să zboare cu un elicopter Black Hawk în Kandahar. Armata SUA spune că a distrus zeci de avioane şi blindate