Antena Meniu Search
x

Ţara din Europa unde e ilegal ca şefii să îşi sune angajaţii în afara programului de lucru

Autorităţile din Portugalia au aprobat un nou set de reguli pentru companiile ai căror angajaţi lucrează de acasă. Iar schimbările sunt în favoarea celor din urmă, care vor avea mai multe drepturi şi beneficii. De exemplu, companiile riscă sancţiuni aspre dacă îşi contactează angajaţii în afara programului de lucru şi vor trebui să contribuie la plata facturilor la energie electrică sau Internet.

de Redactia Observator

la 11.11.2021, 14:33

Autorităţile din Portugalia au aprobat un nou set de reguli, în favoarea angajaţilor care lucrează de acasă
Autorităţile din Portugalia au aprobat un nou set de reguli, în favoarea angajaţilor care lucrează de acasă - Profimedia (scop ilustrativ)

Pandemia de COVID-19 a trimis în regim de lucru remote un număr important de angajaţi la nivel mondial, iar avantajele şi dezavantajele acestei decizii au fost intens discutate. Pentru unii, munca de acasă a fost o binecuvântare, în timp ce alţii s-au plâns de depresie, stres şi ore suplimentare interminabile. Mai ales că graniţele dintre spaţiul personal şi cel profesional s-au subţiat drastic, punând presiune pe umerii angajaţilor.

Noi reguli pentru munca de acasă, în Portugalia

Pentru a combate, măcar parţial, aceste efectele negative, autorităţile portugheze au decis că e momentul pentru o schimbare. Aşa că noile legi ale Muncii, aprobate în Parlament, interzic angajatorilor să-şi mai contacteze subalternii în afara programului de lucru, relatează Euronews. Conform noilor reguli, companiile ar putea fi sancţionate dacă îşi sună sau dacă le scriu angajaţilor în intervalul orar respectiv. De asemenea, vor avea obligaţia să contribuie la plata facturilor angajaţilor care lucrează de acasă, acoperind, de exemplu, costurile pentru energie electrică sau Internet. Excepţie de la regulă fac, însă, companiile cu mai puţin de zece angajaţi. 

Veşti bune pentru angajaţii portughezi care au copii

Pe acelaşi subiect

Veşti bune şi pentru părinţi. De acum, angajaţii din Portugalia vor avea dreptul de a lucra de acasă fără acordul expres al angajatorului până ce copiii lor împlinesc vârsta de 8 ani. Iar pentru a combate efectele negative ale muncii la distanţă asupra psihicului angajaţilor, companiile ar trebui să organizeze lunar cel puţin o întâlnire cu prezenţă fizică.

Totuşi, propunerea de a include în lege şi aşa-numitul "drept la deconectare" a fost respinsă. Astfel, angajaţii nu vor avea dreptul legal de a opri toate căile de comunicaţie cu angajatorul atunci când nu se află în timpul programului de lucru.

Portugalia a fost prima țară europeană care și-a modificat regulile de lucru la distanță ca urmare directă a pandemiei de COVID-19, în ianuarie anul acesta. "Pandemia a accelerat nevoia de a reglementa ceea ce trebuie reglementat", a declarat săptămâna trecută ministrul portughez al Muncii și Securității Sociale, Ana Mendes Godinho, la conferința Web Summit de la Lisabona.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Ţara din Europa unde e ilegal ca şefii să îşi sune angajaţii în afara programului de lucru