Antena Meniu Search
x

Televiziunea de stat din Rusia sfidează propaganda lui Putin. Invazia Ucrainei, criticată dur şi considerată „mai rea decât cea din Afganistan”

Îngrădirea libertăţii de exprimare despre războiul din Ucraina pare să piardă teren în ţara lui Putin, asta după ce, joi, invitații de la televiziunea susținută de Kremlin au sfidat Moscova și au criticat deschis conflictul, catalogând invazia drept „chiar mai rea decât cea din Afganistan”.

de Redactia Observator

la 11.03.2022, 10:58

Clădire din Ucraina după bombardamente, martie 2022
Clădire din Ucraina după bombardamente - Profimedia

Invitații au refuzat să susțină ideea transmisă de gazdele de televiziune la cererea lui Putin, conform căreia Rusia a desfășurat o „operațiune specială” pentru „demilitarizarea”  Ucrainei, afirmații respinse ca pretexte fără temei de către Kiev și partenerii ei din Occident, scrie Daily Mail.

Unul dintre invitaţii care au apărut într-unul dintre talk-show-urile ale televiziunii naţionle din Rusia  s-a răzvrătit făcând referire la invazia dezastruoasă a Afganistanului de către URSS în 1979, care s-a încheiat cu retragerea zece ani mai târziu.

Istoricii susțin că eșecul Moscovei în acel război, în care au fost uciși mii de trupe ale Armatei Roșii, a alimentat deziluzia în rândul milioanelor de oameni din Uniunea Sovietică și, în cele din urmă, a contribuit la prăbușirea „Imperiului Răului” în 1991.

Ucraina, ziua 16 de război

Pe acelaşi subiect

„Propagandistul-șef” al lui Putin, Vladimir Soloviev, care a fost sancționat de UE, a fost nevoit să-l întrerupă pe Semyond Bagdasarov după ce academicianul i-a spus: „Trebuie să intrăm într-un alt Afganistan, dar și mai rău?”. El a spus că în Ucraina „sunt mai mulți oameni și sunt mai avansați în manipularea armelor”

Vorbind în timpul unei emisiuni la Rusia, Karen Shakhnazarov, regizor și expert de stat, a spus că conflictul din Ucraina riscă să izoleze Rusia. „Îmi este greu să-mi imaginez să ia orașe precum Kiev. Nu îmi pot imagina cum ar arăta asta. Realizatorul a continuat să ceară încetarea războiului, declarând: „Dacă această imagine începe să se transforme într-un dezastru umanitar absolut, chiar și aliații noștri apropiați, cum ar fi China și India, vor fi forțați să se distanțeze de noi.

Rușii care critică războiul riscă să fie condamnați la 15 ani de închisoare, în timp ce mass-media independentă din țară se confruntă cu amenințări de închidere sau amenzi mari dacă se referă la campania militară ca drept la o „invazie”. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Televiziunea de stat din Rusia sfidează propaganda lui Putin. Invazia Ucrainei, criticată dur şi considerată „mai rea decât cea din Afganistan”