Antena Meniu Search
x

Video Tensiunile dintre Serbia şi Kosovo se adâncesc. Armata de la Belgrad este în stare de alertă

Situaţie tensionată între Serbia şi Kosovo. Armata de la Belgrad a fost trimisă la graniţă şi se află în stare de alertă. În zonă ar fi survolat mai multe drone străine, în special deasupra cazărmilor. Măsurile vin după ce autorităţile de la Priştina au decis ca toate plăcuţele de înmatriculare sârbeşti să fie schimbate cu unele kosovare. Liderii UE şi SUA au cerut celor două state să normalizeze relaţiile. 

de Redactia Observator

la 02.11.2022, 21:07

Vezi și

Războiul din Ucraina nu mai este singurul motiv de îngrijorare pentru România. La graniţa de vest, conflictul mocnit dintre Serbia şi Kosovo riscă să se reaprindă. Noul măr al discordiei - plăcuţele de înmatriculare pentru maşini.

Autorităţile din Priştina au decis ca începând cu 1 noiembrie să nu mai permită etnicilor sârbi să aibă maşini cu numere de înmatriculare sârbe, care datează din anii 1990, când Kosovo făcea parte din Serbia. Kosovarii îşi justifică decizia prin dorinţa de a fi recunoscuţi ca stat independent şi autonom. 

Vjosa Osmani, preşedinte Kosovo: Tot ceea ce facem noi este să aplicăm legile şi să ne protejăm cetăţenii indiferent de etnie, dar Serbia ne ameninţă cu violenţă şi cu baricade. 

Hotărârea ar fi trebuit să intre în vigoare în luna august, însă a fost amânată până acum, după proteste violente ale sârbilor şi intervenţia Statelor Unite. Sârbii nu sunt nici acum împăcaţi cu această măsură.  

Pe acelaşi subiect

Aleksandar Arsenijevic, politician sârb: Prin această decizie, guvernul de la Priştina strânge treptat lanțul asupra cetățenilor noștri. 

Mai au însă răgaz doar trei săptămâni să îşi modifice documentele, altfel sunt buni de plată.  

Discuţie cu şoferi prinşi de autorităţi:

Vreţi să schimbaţi plăcuțele de înmatriculare?

Deocamdată nu știu. 

Ce părere aveți despre noile măsuri?

În momentul de față este ceea ce este, vom vedea ce se mai întâmplă.

Preşedintele Serbiei a pus deja în alertă forţele armate

Ca măsură de precauţie, Preşedintele Serbiei a pus deja în alertă forţele armate şi a trimis tancuri şi blindate la graniţa cu Kosovo. 

Miloš Vučević, ministrul Apărării din Serbia: Vom proteja cerul care se află sub controlul Curții Supreme, cerul care în acest moment este acoperit de sistemele noastre, va fi sigur pentru toți cetățenii Serbiei. 

Aleksandar Vučić, preşedintele Serbiei, spune că nu îşi doreşte război, dar vrea ca ţara să fie pregătită pentru orice scenariu. 

Miloš Vučević, ministrul Apărării din Serbia: Armata poate folosi avioane militare, elicoptere, tunuri, alte mijloace tehnice și tehnologice avansate pentru a răspunde acestor provocări. 

În august, KFOR, forţa de pace a NATO din Kosovo, s-a declarat gata să intervină în operaţiunile de menţinere a ordinii. În total 3770 de trupe, printre care şi soldaţi din România şi Republica Moldova sunt desfăşuraţi pe teritoriul statului balcanic. 

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: România are un rol important pentru că este principalul actor, principalul stat al NATO de pe flancul de Sud-Est al NATO. Vorbim de conflictul din Ucraina, şi acolo este război, vorbim de Transnistria, vorbim, sigur, de situaţia din Balcanii de Vest, relaţiile între Kosovo şi Serbia, situaţia dintre Bosnia şi Herţegovina, fiind şi acolo destul de multe probleme interne care pot să ducă la o escaladare a unui posibil conflict.

În februarie 2008, Kosovo şi-a declarat oficial independenţa obţinută în urmă unui război de un an şi trei luni cu fosta Iugoslavie, soldat cu 13.500 de civili şi militari morţi. Suveranitatea este recunoscută de peste 100 de ţări. România menţine încă decizia de a nu reunoaşte statul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Tensiunile dintre Serbia şi Kosovo se adâncesc. Armata de la Belgrad este în stare de alertă