Antena Meniu Search
x

Video Translatorii care au ajutat militarii români în Afganistan, în pericol de moarte în faţa talibanilor

Talibanii au închis graniţele ţării pentru afganii care vor să fugă. Nimeni nu va mai fi lăsat să se apropie de aeroportul din Kabul, singura poartă spre libertate. Afganii care au colaborat cu armatele străine sunt în pericol, inclusiv cei care au tradus pentru soldaţii români. Cunoaştem doi dintre ei, într-un interviu exclusiv pentru Observator. În locul celor care ar trebui salvaţi, printre evacuaţi, în Franţa au ajuns şi afgani suspectaţi de legături cu teroriştii.

de Redactia Observator

la 24.08.2021, 19:45

Vezi și
  • Talibanii i-ar putea executa pe cei care au colaborat cu militarii străini în Afganistan.

Cei cinci afgani suspectaţi de legături cu talibanii au ajuns la Paris pe 18 august, la bordul unuia dintre avioanele cu evacuaţi. S-au îmbarcat în momentele de haos total de pe aeroportul din Kabul. Unul dintre ei, un tânăr în vârstă de 26 de ani, chiar a ajutat la evacuarea Ambasadei Franței din Kabul şi aşa a reuşit să se îmbarce. Pe pământ francez, a recunoscut că este de partea talibanilor. A fost plasat în arest preventiv, iar ceilalţi patru sunt sub supravegherea Poliţiei.  

Pe aeroportul din Kabul, militarii americani şi ai coaliţiei internaţionale încearcă să verifice actele tuturor celor care vor să fugă din calea talibanilor. O misiune extrem de dificilă: "Nu am avut timp pentru viză. Talibanii cred că tatăl meu lucrează cu NATO şi că este un spion străin. Avem nevoie de ajutor. Nu avem timp. Familia mea se ascunde".

Imaginile disperării sunt cele în care afganii s-au agăţat pus şi simplu de avioane în timpul decolării. Sunt cei care au cu adevărat nevoie să fie salvaţi: afganii care au colaborat cu armatele străine în ultimii 20 de ani şi care sunt ameninţati cu moartea de către talibani.   

Doi dintre translatorii care au ajutat militarii români în Afganistan au vorbit pentru Observator, în 2018

Pe acelaşi subiect

Un traducător pentru militarii americani a fost deja condamnat la moarte. Şi, în aceeaşi situaţie teribilă pot ajunge şi interpreţii afgani care i-au ajutat pe militarii noştri. 

O echipă Observator i-a cunoscut în 2018 pe doi dintre ei. Ca să le protejăm identitatea, le vom spune Alex şi Vasile, pseudonime pe care şi le-au ales singuri. Încă de atunci erau conştienţi de pericolul la care se expun. 

Alex, translator NATO: Toate patrulele pe care le facem sunt periculoase. Avem vestă antiglonţ care ne ţine în siguranţă. Dumnezeu să ne ajute!

Vasile, translator NATO: Toată lumea se teme, dar eu nu mă tem pentru că sunt un om de încredere şi lucrez pe bază de încredere cu cei de aici. 

Nu ştim dacă Alex şi Vasile sunt în siguranţă acum. De la revenirea talibanilor la putere, am încercat să luăm legătura cu ei, dar nu am primit niciun răspuns. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Translatorii care au ajutat militarii români în Afganistan, în pericol de moarte în faţa talibanilor