Antena Meniu Search
x

G7: Talibanii să răspundă pentru acţiunile lor în vederea combaterii terorismului în Afganistan. Președintele SUA a decis să nu prelungească misiunea de evacuare după 31 august

Președintele Joe Biden a decis să nu prelungească termenul de 31 august pentru actuala misiune de evacuare a cetățenilor americani și a aliaților afgani din Afganistan, a anunțat, marți, un oficial al administrației SUA. Biden a luat decizia după consultarea cu echipa sa de securitate națională. Cântărind riscurile cu menținerea forțelor pe teren, dincolo de termenul limită, el a optat pentru finalizarea misiunii până în ziua de marți, săptămâna viitoare, când a fost de altfel stabilit termenul limită în negocierea cu talibanii.

de Redactia Observator

la 24.08.2021, 22:15

UPDATE: Ulterior, liderii G7 au emis un comunicat prin care au îndemnat la "calm şi reţinere" şi au subliniat că Afganistanul nu ar trebui "să redevină niciodată un refugiu pentru terorism şi o sursă pentru atacuri teroriste împotriva altor ţări".

"Vom continua să luptăm împotriva terorismului cu hotărâre şi solidaritate, indiferent unde se află acesta", se spune în comunicatul comun, difuzat la finalul reuniunii la care au participat de asemenea secretarii generali ai ONU şi NATO.

G7 au stabilit drept "prioritate imediată" evacuarea compatrioţilor lor şi afganilor care au lucrat pentru ei, cerând totodată "oricărui guvern afgan" să "respecte obligaţiile şi angajamentele internaţionale ale Afganistanului în materie de apărare împotriva terorismului" şi de "apărare a drepturilor omului pentru toţi afganii, în special pentru femei, copii şi minorităţi". "Vom evalua guvernele afgane în funcţie de acţiunile lor, nu de declaraţiile lor", au subliniat liderii G7, scrie Agerpres.

Evacuările se desfășoară în ”ritm de război”, în timp ce forțele străine încearcă să respecte termenul convenit anterior cu talibanii, a declarat un diplomat NATO pentru Reuters. Cel puțin 20 de oameni au fost uciși în împușcături și busculade de când s-a declanșat haosul pe aeoport. Peste 10.000 au fost evacuați luni, dar timpul se scurge, deoarece termenul de 31 august se apropie. 

Pe acelaşi subiect

SUMARUL EVENIMENTELOR: 

  • Nu încurajați afganii să plece, avertizează talibanii
  • Un purtător de cuvânt al talibanilor a spus că afganii nu ar trebui să meargă la aeroport sau să încerce să părăsească țara
  • Șeful CIA s-a întâlnit cu liderul talibanilor - Abdul Ghani Baradar
  • Talibanii au declarat că nu vor prelungi termenul de 31 august pentru misiunea de evacuare din Kabul
  • Un purtător de cuvânt al grupului a subliniat că vor exista „consecințe” dacă forțele străine vor rămâne peste această dată
  • Casa Albă a declarat că SUA discută zilnic cu liderii talibani
  • Marea Britanie va solicita președintelui Biden să întârzie retragerea forțelor americane. Franța solicită, de asemenea, extinderea prezenței militare a SUA.
  • Un grup de rezistență anti-taliban, Frontul Național de Rezistență din Afganistan, spune că are mii de oameni gata să lupte împotriva talibanilor
  • Soldaţii occidentali spun că un membru al forțelor afgane de securitate a fost ucis și alți câțiva au fost răniți într- un schimb de focuri cu "atacatori necunoscuți" la poarta de nord a aeroportului Kabul luni dimineață.

Directorul CIA s-a întâlnit luni cu liderul talibanilor la Kabul

Directorul CIA, William J. Burns, s-a întâlnit față în față cu liderul talibanilor la Kabul, au anunțat doi oficiali americani, în timp ce SUA continuă evacuările cetățenilor americani și aliaților săi afgani  Administrația Biden a fost în contact cu oficialii talibani pe tot parcursul procesului de evacuare, atât la sol în Afganistan, cât și în Doha, Qatar, scrie CNN. Întâlnirea secretă între William Burns și Abdul Ghani Baradar este cel mai important contact între cele două părți de când islamiștii au preluat controlul asupra capitalei. Un oficial american a declarat că întâlnirea a avut loc la propunerea președintelui Biden, dar CIA a refuzat să comenteze.

Talibani: Afganii nu mai au permisiunea de a merge la aeroportul din Kabul

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a declarat marţi, la o conferinţă de presă, că afganii nu mai au permisiunea din partea grupării islamiste de a merge la aeroportul din Kabul, din cauza situaţiei haotice de acolo. El a precizat că nu va fi acceptată prelungirea termenului limită pentru retragerea trupelor. El a precizat că mulţimile de la aeroport ar trebui să plece acasă şi siguranţa lor va fi garantată, relatează BBC. Însă, a spus purtătorul de cuvânt, Statele Unite au continuat să invite oamenii la aeroport pentru a se îmbarca. „Cerem americanilor - nu încurajaţi afganii să plece.... Avem nevoie de talentul lor”.

Zabihullah Mujahid a adăugat că presa afgană lucrează din nou, la fel şi spitalele, şcolile, universităţile şi guvernele locale. Reprezentantul grupării a mai afirmat că nu crede că termenul limită de 31 august pentru evacuările din Kabul va fi prelungit, considerând că este suficient timp pentru a scoate din ţară cetăţenii străini.

Talibanii „nu sunt pentru” a da permisiunea afganilor să plece, a punctat el. În plus, a sugerat că femeilor nu le va fi permanent interzis să muncească şi că ar trebui să rămână acasă, momentan, susţinând că nu au fost concediate şi că salariile le vor fi plătite: „Este, în prezent, pentru binele lor, pentru a preveni orice rău tratament”. 

Americanii au trecut la planul B: au trimis elicoptere și trupe în afara aeroportului din Kabul

Talibanii au avertizat că vor fi consecințe dacă trupele străine nu vor fi retrase. Pe aeroport, exodul continuă. Mii de afgani încearcă să fugă, temându-se de represalii. Oamenii mor în busculade sau sufocați de căldură, scrie BBC. Evacuările se desfășoară în ”ritm de război”, în timp ce forțele străine încearcă să respecte termenul convenit anterior cu talibanii, a declarat un diplomat NATO pentru Reuters. Cel puțin 20 de oameni au fost uciși în împușcături și busculade de când s-a declanșat haosul pe aeoport. Peste 10.000 au fost evacuați luni, dar timpul se scurge, deoarece termenul de 31 august se apropie.

După ce planul A a ușuat, americanii au trecut la planul B. Armata SUA a trimis elicoptere și trupe în afara aeroportului din Kabul pentru a salva americanii blocați, scrie NYTimes. Planul pare să dea roade: 16.000 de persoane au fost evacuate în ultimele 24 de ore, potrivit unui general din armata americană. Trupele americane au efectuat cel puțin două misiuni în Kabul, capitala afgană, pentru a transporta cetățenii americani către Aeroportul Internațional Hamid Karzai, au recunoscut luni oficialii Pentagonulu - operațiuni care par să contrazică afirmațiile repetate de la Casa Albă că americanii nu au probleme în a ajunge la aeroport pentru evacuare, scrie NYPost

În prima misiune, care a avut loc joi, 169 de americani au fost duși cu trei elicoptere Chinook la aeroport dintr-un hotel situat la 200 de metri de aeroport. Președintelui Joe Biden a insistat săptămâna trecută că cetățenii americani din Kabul pot ajunge la aeroport în ciuda punctelor de control puse de talibani. Luni, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că elicoptere au fost folosite în „cel puțin o altă ocazie”, dar a refuzat să ofere detalii. Associated Press a scris luni că 16 americani au fost transportați cu elicopterul dintr-un loc situat la aproximativ două ore distanță de aeroport. 

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a criticat măsurile de control şi securitate ale americanilor, foarte puternice, care complică foarte mult accesul pe aeroport. ”Americanii vor să scoată 60.000 de persoane din Afganistan înainte de sfârşitul lunii. Matematic, aceasta este imposibil", susține Josep Borrell.

Uneori, în funcție de necesitate, comandanții noștri au autoritatea de a-și folosi bunurile și forțele pentru a-i ajuta pe americanii care au nevoie să ajungă la aeroport”, a spus Kirby, care a adăugat că astfel de operațiuni „nu sunt regulate”. „Nu vreau să las ideea că patrulăm cumva pe străzile din Kabul”, a spus el. „Dar, ocazional, acolo unde este nevoie și există capacitatea de a satisface această nevoie, comandanții noștri de pe teren fac ceea ce simt că trebuie să facă pentru a-i ajuta pe americani să ajungă la aeroport”.

5.800 de soldați americani la sol în Afganistan. Lideri occidentali fac presiuni ca forțele americane să rămână și după 31 august 

Americanii au 5.800 de soldați la sol în Afganistan iar administrația Biden a fost presată să „extindă perimetrul” dincolo de zidurile aeroportului, în încercarea de a grăbi evacuările haotice ale cetățenilor occidentali și afgani care au asistat NATO în timpul conflictului de două decenii. Oficialii americani au fost criticați săptămâna trecută pentru că au forțele americane în spatele zidurilor, în timp ce forțele speciale britanice și franceze au adus sute de oameni la aeroport din case din jurul Kabulului.

Oficialii SUA au refuzat să ofere estimări clare cu privire la numărul de americani rămași în Afganistan. Biden a vorbit de 10.000 - 15.000 într-un interviu pentru ABC News săptămâna trecută. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a spus că Biden va lua decizia finală când vor înceta operațiunilor de evacuare de pe aeroport, dar nu a făcut nicio promisiune dacă SUA vor accepta solicitările aliaților de a prelungi termenul. „Nu este scopul nostru să rămânem acolo o zi, o oră, un minut mai mult decât este absolut necesar”. Cu toate acestea, talibanii îl avertizează pe președintele Biden că prelungirea termenului de 31 august pentru retragerea forțelor americane din Afganistan ar aduce „consecințe”.

SUA refuză să evacueze aliați afgani pentru a acorda prioritate cetățenilor americani

Unii interpreți militari afgani și alți aliați apropiați ai SUA, grupuri prioritare pentru evacuarea din Afganistan, sunt îndepărtați de la aeroportul din Kabul de către oficialii americani pentru a acorda prioritate cetățenilor americani și deținătorilor de cărți verzi, a declarat luni un oficial al Departamentului de Stat, relatează NYTimes. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » G7: Talibanii să răspundă pentru acţiunile lor în vederea combaterii terorismului în Afganistan. Președintele SUA a decis să nu prelungească misiunea de evacuare după 31 august