Antena Meniu Search
x

Video Trei bărbaţi ascunşi în spatele unui pseudonim au câştigat un premiu literar de un milion de euro, mai valoros decât premiul Nobel

Cea mai apreciată romancieră din Peninsula Iberică s-a dovedit a fi... altceva. Dezvăluirea a fost făcută la o gală la care un roman al autoarei a primit un premiu de un milion de euro. Premiul Planeta este cel mai important al literaturii hispanice şi este mai valoros decât actualul premiu Nobel. Aşa a aflat toată lumea că în spatele pseudonimului Carmen Mola se ascund, de fapt, trei autori: Jorge Diaz, Agustin Martinez şi Antonio Mercero - şi nu o scriitoare madrilenă, născută în 1973, mamă a trei copii, cum indica scurta biografie. 

De Redactia Observator la 18.10.2021, 08:39
Vezi și

Vineri seara târziu, premiul Planeta, în valoare de 1 milion de euro - cel mai bine plătit trofeu literar din lume - a fost acordat lui Carmen Mola, o autoare care până acum a fost prezentată ca o profesoară universitară care scrie sub pseudonim din cauza dorinței sale de anonimat. Deși cărțile lui Mola sunt cu siguranță sângeroase, scriitoarea a fost prezentată drept o "Elena Ferrante spaniolă" - o referință la scriitoarea italiană care este, de fapt, o persoană retrasă care folosește un pseudonim.

Dar când a fost anunțat premiul principal la ceremonia de decernare a premiilor Planeta, în prezența regelui Felipe al VI-lea la Barcelona, trei persoane au urcat pe podium - și niciuna dintre ele nu era femeie. Nici Jorge Díaz, nici Agustín Martínez și nici Antonio Mercero nu sunt academicieni, ci, de fapt, scenariști de televiziune în vârstă de 40-50 de ani, care au lucrat la emisiuni spaniole.

Motivul pentru care ce trei bărbaţi au decis să scrie împreună sub acelaşi nume

Povestea lor ar putea fi cu greu mai diferită de exemplele din trecut, cum ar fi Mary Ann Evans, autoarea engleză din secolul al XIX-lea care a scris sub numele de "George Eliot" pentru a-și proteja intimitatea și a evita să fie prezentată ca scriitoare de romane ușoare.

Pe acelaşi subiect

"Carmen Mola nu este, ca toate minciunile pe care le-am spus, un profesor universitar", a declarat Díaz la câștigarea premiului. "Suntem trei prieteni care, într-o zi, acum patru ani, am decis să ne unim talentul pentru a spune o poveste."

Martínez a sugerat într-un interviu acordat agenției spaniole de știri EFE că autorii au ales să scrie sub un singur nume deoarece "munca colectivă nu este la fel de apreciată în literatură ca în alte arte, cum ar fi pictura sau muzica".

Retrospectiv, Planeta a dat de înțeles că mai mult de o persoană va câștiga premiul joi, când a anunțat că premiul principal va fi majorat de la 600.000 de euro la 1 milion de euro, depășind astfel Premiul Nobel pentru literatură, care, la cursul de schimb actual, valorează cu puțin peste 100 de euro mai puțin. Fiecare dintre autori va primi o treime din suma totală de 1 milion de euro.

Carmen Mola este cunoscută mai ales pentru o trilogie de romane violente care o au ca protagonistă pe inspectoarea de poliție Elena Blanco, o inspectoare de poliție pasionată de karaoke, grappa și sex ocazional. Cărțile, publicate de Penguin Random House, s-au vândut în peste 200.000 de exemplare, au fost traduse în 11 limbi și sunt în curs de adaptare pentru televiziune de către Endemol Shine și ViacomCBS International Studios. Dar cartea lui Carmen Mola care a câștigat premiul Planeta - învingând alte 653 de cărți - este un thriller istoric, "Bestia", care spune povestea unui poliţist şi al unei fete, care încearcă să dezlege secretul din spatele unui val de asasinate comise în timpul epidemiei de holeră din Madrid, din 1834.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Trei bărbaţi ascunşi în spatele unui pseudonim au câştigat un premiu literar de un milion de euro, mai valoros decât premiul Nobel