Antena Meniu Search
x

Premiul Nobel pentru Pace 2021. Au câștigat jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov pentru apărarea libertății de exprimare

Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat în 2021 de Maria Ressa și Dmitri Muratov datorită „luptei lor curajoase pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”, potrivit CNN.

de Redactia Observator

la 08.10.2021, 12:36

Premiul Nobel pentru Pace 2021. Au câștigat jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov
Maria Ressa și Dmitri Muratov - Profimedia

Premiul Nobel pentru Pace în 2021 a fost acordat jurnaliștilor și activiștilor Maria Ressa din Filipine și Dmitri Muratov din Rusia. ”Doamna Ressa şi domnul Muratov primesc Premiul Nobel pentru pace pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în Filipine şi Rusia. În acelaşi timp, ei sunt reprezentanţi ai tuturor jurnaliştilor care susţin acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii din ce în ce mai potrivnice”, a declarat preşedinta Comitetului, Berit Reiss-Andersen, într-o conferinţă de presă la Oslo. Premiul va fi decernat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la data de 10 decembrie.

Cine sunt Maria Ressa și Dmitri Muratov

Maria Ressa este jurnalistă și autoare filipino-americană, cofondator și CEO al Rappler, a fost timp de două decenii reporter de investigație în sud-estul Asiei pentru CNN. În 2020, ea a fost condamnată pentru  calomnie cibernetică în baza unei controversate legi filipineze împotriva criminalității cibernetice, criticată pe scară largă de grupurile de activiști și jurnaliști ca fiind un atac asupra libertății presei.

Dmitri Muratov este un jurnalist rus și redactor-șef al ziarului Novaya Gazeta, descris de Comitetul pentru protecția jurnaliștilor drept „singurul ziar cu adevărat critic și cu influență națională din Rusia de azi”, pe care l-a condus între 1995 și 2017. Muratov a câștigat un premiu internațional pentru libertatea presei în 2007 pentru curajul său în apărarea libertății presei în fața atacurilor și amenințărilor.

Laureaţii prestigiosului premiu, în valoare de zece milioane de coroane suedeze (1,1 milioane dolari), au fost anunţaţi de către Institutul Nobel Norvegian la Oslo. Ei au fost selectaţi din 329 de candidaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Premiul Nobel pentru Pace 2021. Au câștigat jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov pentru apărarea libertății de exprimare