Meniu
Search
x

Scriitorul Abdulrazak Gurnah a câştigat premiul Nobel pentru literatură

Scriitorul Abdulrazak Gurnah a câştigat joi premiul Nobel pentru literatură pe anul 2021, potrivit unui anunţ făcut de Academia Suedeză din Stockholm.

De Redactia Observator la 07.10.2021, 14:16

Cine este Abdulrazak Gurnah, câştigătorul premiului Nobel pentru literatură în 2021

Romancierul Abdulrazak Gurnah, originar din Zanzibar, este laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe 2021, a anunţat joi Academia Suedeză. Gurnah a fost recompensat cu această distincţie pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor la intersecţia dintre culturi şi continente”, potrivit Academiei. Născut în 1948, Abdulrazak Gurnah a sosit în Anglia ca refugiat la sfârşitul anilor 1960. Până la recenta pensionare, Gurnah a fost profesor de limba engleză şi literatură post-colonială la Universitatea din Kent.

Anul trecut, poeta americană Louise Glück a fost laureata premiului. Între anii 1901 şi 2020 au fost acordate 113 premii Nobel pentru Literatură. Numărul laureaţilor de până acum este de 117. Cel mai tânăr laureat a fost Rudyard Kipling, care a primit distincţia în 1907, la vârsta de 41 de ani, iar cel mai în vârstă, Doris Lessing, care a primit-o în 2007, la vârsta de 88 de ani.

Niciun scriitor nu a primit premiul Nobel pentru Literatură de două ori. Sezonul Nobel 2021 va continua vineri, cu premiul pentru Pace. Laureatul premiului Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice, acordat în memoria lui Alfred Nobel, va fi anunţat pe 11 octombrie. Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1,1 milioane de euro). Suma este împărţită, dacă există mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Scriitorul Abdulrazak Gurnah a câştigat premiul Nobel pentru literatură