Antena Meniu Search
x

Uber Files. Cum a ajutat în secret Emmanuel Macron compania Uber să se extindă în Franța

Mii de documente confidențiale publicate în urma unei anchete jurnalistice de amploare au dezvăluit modul în care giganul Uber a fentat legi și s-a folosit de politicieni de renume pentru lobby, într-o expansiune agresivă la nivel global, scrie The Guardian

de Redactia Observator

la 11.07.2022, 13:41

Vezi și

Documentele, care se întind pe o perioadă de cinci ani – când compania era condusă de Travis Kalanick, arată cum Uber a încercat să atragă sprijin prin atragerea discretă a prim-miniştrilor, preşedinţilor, miliardarilor, oligarhilor şi baronilor mass-media.

Scurgerea de informaţii conţine mesaje private între Kalanick şi Emmanuel Macron, care a ajutat în secret compania în Franţa, când era ministrul Economiei, permiţând Uber acces frecvent şi direct la el şi la personalul său.

„Mulţumesc dragă Travis”, i-a scris ministrul Economiei, Industriei şi Afacerilor Digitale de atunci către co-fondatorul companiei Uber, Travis Kalanick, într-un schimb de email-uri de la sfârşitul anului 2014. „Să păstrăm legătura şi să progresăm împreună. Cu bine Emmanuel”, i-a răspuns Travis. 

Macron, preşedintele francez, pare să fi făcut eforturi extraordinare pentru a ajuta Uber, spunându-le reprezentaților companiei că a intermediat o ”înţelegere” secretă cu oponenţii săi din cabinetul francez.

Pe acelaşi subiect

Un lobbyist Uber l-a descris pe Macron drept un „adevărat aliat”

Macron a vrut ca Uber să arate Franței potențialul noii economii dereglementate. Sarcina sa era să îi ajute „pe cei inovatori”. Interzicerea Uber, ar fi spus el pentru Mediapart, ar fi echivalat cu trimiterea tinerilor șomeri la " vândut droguri". Un lobbyist Uber l-a descris pe Macron drept un „adevărat aliat”.

Nu este un secret pentru nimeni că Macron, care a devenit preşedintele Franţei în 2017, a fost un susţinător timpuriu al controversatei extinderi a serviciului Uber, care a implicat uneori ciocniri violente între şoferii de taxi şi şoferii Uber.

Dar mesajele interne ale directorilor companiei din 2013 până în 2017 ce au fost dezvăluite  recent sugerează că sprijinul lui Macron a depăşit cu mult ceea ce a fost cunoscut public şi, a intrat în conflict cu politicile guvernului de stânga condus de premierul Manuel Valls pe care l-a servit, transmite The Washington Post

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Uber Files. Cum a ajutat în secret Emmanuel Macron compania Uber să se extindă în Franța