Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 138 LIVE TEXT. Kievul "condamnă ferm" decretul lui Putin, privind cetăţenia ucrainenilor. 26 de morţi, ultimul bilanţ din Ceasiv Iar

Război Rusia - Ucraina, ziua 138. Cel puţin 19 oameni au murit în Ceasiv Iar, noua ţintă a trupelor ruse în Ucraina, iar zeci de oameni sunt încă sub ruine după ce un bloc de locuinţe a fost bombardat. În tot acest timp, se duc lupte grele şi în Harkov şi Sumî, dar un bilanţ al pierderilor nu este încă disponibil. Totodată, grupul Gazprom a închis astăzi furnizarea de gaze prin Nord Steam 1, pentru lucrări de întreţinere. Autorităţile europene se tem că fluxul de gaze ar putea să nu fie reluat peste 10 zile. 

de Redactia Observator

la 11.07.2022, 22:05

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 22:10 - Premierul olandez, Mark Rutte, s-a întâlnit astăzi la Kiev cu Volodmir Zelenski 

Războiul din Ucraina poate dura mai mult decât sperase oricine, a avertizat Rutte în timpul unei vizite în capitala Ucrainei, scrie The Guardian.

În prima sa călătorie la Kiev de la invazia rusă, Rutte a spus că țara sa va furniza Ucrainei mai multă artilerie cu rază lungă de acțiune și un pachet de ajutor de 200 de milioane de euro.

Pe acelaşi subiect

"Acest război poate dura mai mult decât am sperat sau ne așteptam cu toții. Dar asta nu înseamnă că putem sta liniştiţi să urmărim pasiv cum se desfășoară. Trebuie să rămânem concentrați și să continuăm să sprijinim Ucraina în fiecare zi din punct de vedere politic, prin declararea frecventă și deschisă a sprijinului nostru, prin menținerea presiunii asupra Rusiei lui Putin și prin consolidarea cooperării politice cu Ucraina la nivel bilateral și multilateral" a spus Rutte.

UPDATE 21:20 - Reacţia Kievului după decretul lui Vladimir Putin

Diplomaţia ucraineană "condamnă cu fermitate" decretul preşedintelui rus Vladimir Putin care înlesneşte accesul la cetăţenia rusă pentru toţi ucrainenii, văzând în acesta "o nouă atingere la suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", relatează AFP, citând MAE de la Kiev, scrie Agerpres..

"Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate decretul preşedintelui Federaţiei Ruse", a precizat instituţia într-un comunicat, adăugând că "decizia menţionată reprezintă o nouă atingere adusă suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, incompatibilă cu normele şi principiile dreptului internaţional".

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret care înlesneşte accesul la obţinerea cetăţeniei ruse pentru toţi ucrainenii, fiind astfel extinsă o măsură care până acum se aplica doar locuitorilor din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

''Cetăţenii Ucrainei (...) dispun de dreptul de a solicita cetăţenia Federaţiei Ruse conform procedurii simplificate'', se arată în decretul prezidenţial semnat de liderul de la Kremlin, publicat pe site-ul guvernului rus.

Până acum, o procedură simplificată pentru obţinerea cetăţeniei ruse s-a aplicat doar locuitorilor din teritoriile separatiste autoproclamate 'Republica Populară Doneţk' şi 'Republica Populară Lugansk', din estul Ucrainei, precum şi din regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie, ocupate de forţele ruse.

În 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova afirmă că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. 

UPDATE 19:50 - TASS: Un responsabil al forţelor de ocupaţie ruseşti a fost asasinat în Harkov

Un atentat a provocat moartea unui responsabil al autorităţilor de ocupaţie ruse în regiunea ucraineană Harkov, parţial cucerită de Moscova, într-un moment în care acest tip de atacuri se înmulţesc în zonele de ocupaţie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Citată de agenţia de ştiri rusă TASS, administraţia de ocupaţie din regiunea Harkov a anunţat luni că şeful administraţiei oraşului Veliki Burluk, Evgheni Iunakov, a murit în explozia unei bombe instalate sub maşina sa.

Potrivit sursei citate, acest "act terorist" a fost comis de un grup de sabotori ucraineni infiltrat în spatele liniilor ruseşti. Data atacului nu a fost precizată.

Pe 6 iulie, media de stat ruseşti au evocat pentru prima dată crearea unei administraţii de ocupaţie în regiunea Harkov, situată în estul Ucrainei şi frontalieră cu Rusia.

Responsabilul acestei noi administraţii de ocupaţie, Vitali Gancev, a dat atunci asigurări că circa 20% din această regiune este sub controlul forţelor ruse, în special oraşele Izium, Volceansk şi Kupiansk.

Capitala regională Harkov rezistă de patru luni de zile forţelor Kremlinului, în pofida bombardamentelor aproape cotidiene. Armata ucraineană a trecut la câteva contraofensive, cu un oarecare succes, în jurul acestui oraş, al doilea cel mai mare din Ucraina.

UPDATE 19:10 - Șase persoane, ucise în bombardamentele de la Harkov - procurorul general al Ucrainei

Cel puțin șase persoane au murit în urma atacurilor cu rachete rusești care au avut loc în această dimineață asupra Harkovului, în nord-estul Ucrainei , potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, potrivit The Guardian.

Oficialul poliției regionale ucrainene, Serhiy Bolvinov, a declarat că un centru comercial, vehicule și mai multe case au fost avariate.

UPDATE 18:40 - Ucraina plănuiește o armată ”de un milion de soldați” echipată cu arme NATO, pentru a recuceri sudul țării

Ucraina plănuiește o armată ”de un milion de soldați” echipată cu arme NATO pentru a prelua sudul țării de la ruși, a anunțat ministrul Apărării, Oleksii Reznikov relatează BBC.

Recuperarea zonelor de pe coasta Mării Negre este vitală pentru economia țării, a transmis Oleksii Reznikov. Cu toate acestea, declarațiile sale par mai mult un strigăt de luptă decât un plan concret, comentează analiștii, citați de BBC.

Declarațiile ministrului apărării din Ucraina au venit în timp ce Rusia a făcut progrese în Donbas. Un atac asupra unui bloc a ucis cel puțin 24 de persoane duminică. Nouă persoane au fost salvate de sub dărâmături. Salvatorii caută în continuare supraviețuitori în orașul Ceasiv Iar, din Donețk, unde a fost lovit blocul de 5 etaje.

Într-un interviu pentru ziarul The Times, Oleksii Reznikov a lăudat Regatul Unit pentru rolul său cheie în tranziția de la furnizarea de arme din epoca sovietică la sisteme de apărare aeriană și muniție standard NATO. El a transmis că livrările de arme trebuie să fie accelerate.

UPDATE 18:20 - Vladimir Putin să fie numit "conducătorul" Rusiei și nu "președinte", cer naționaliștii pro-Kremlin

Un partid pro-Kremlin a cerut ca Vladimir Putin să fie numit "conducătorul" Rusiei și nu "președintele" Rusiei, într-o încercare de a se îndepărta lingvistic de cuvinte de proveniență occidentală. 

Concret, Partidul Liberal Democrat (LDPR), de orientare naționalistă, a propus înlocuirea termenului "președinte" cu "pravitel", care în traducere înseamnă "conducător", pentru că, consideră cei din partid, termenul nu a prins încă rădăcini în Rusia, a transmis RIA Novosti în cursul zilei de duminică.

UPDATE 17:50 -  Armata devine obligatorie în Letonia, de teama rușilor: fiecare bărbat între 18 și 27 de ani va fi recrutat

Autoritățile din Letonia anunță că toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani vor fi recrutați în armată în următorii cinci ani, potrivit CNN. Conscripția va fi introdusă pentru toți cetățenii de sex masculin din Letonia cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, a anunțat luni Ministerul Apărării.

UPDATE 17:30 - Peste 7.000 de militari ucraineni sunt daţi dispăruţi de la începutul războiului

Potrivit cifrelor oficiale, în jur de 7.000 de ucraineni, reprezentând personal militar, sunt daţi dispăruţi în Ucraina de la începutul invaziei ruse, în urmă cu patru luni şi jumătate, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Printre ei se află soldaţi, membri ai gărzii naţionale şi serviciului de frontieră, precum şi ofiţeri de informaţii, a declarat luni Oleg Kotenko, comisarul Ucrainei pentru persoane dispărute, la televiziunea naţională.

Majoritatea celor dispăruţi se presupune că se află în captivitatea forţelor ruse. Numai armata ucraineană a raportat un număr de 2.000 de soldaţi dispăruţi.

Rusia a declanşat un război neprovocat împotriva Ucrainei pe 24 februarie şi pretinde că a luat peste 6.000 de ucraineni prizonieri de atunci. Niciunul dintre aceste bilanţuri nu poate fi verificat independent, notează DPA.

UPDATE 17:20 - Preşedintele turc, mesaj pentru Vladimir Putin

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, că este timpul să acționeze asupra unui plan al Națiunilor Unite de a înființa un coridor maritim pentru exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, scrie The Guardian. Discuţia dintre cei doi lideri a avut loc în timpul unui apel telefonic iniţiat luni după-amiază.

UPDATE 16:40 - 26 de morţi, bilanţul în urma atacului de la Ceasiv Iar

Bilanţul victimelor unui atac aerian care a vizat duminică un bloc la Ceasiv Iar, în estul Ucrainei, a crescut luni la 26 de morţi, anunţă salvatori ucraineni, relatează AFP, potrivit news.ro.

”În total, 26 de persoane au fost găsite şi scoase dintre dărâmături de la începutul operaţiunii, iar nouă persoane au fost salvate”, anunţă într-un mesaj postat pe facebook filiala locală a Serviciului ucrainean pentru situaţii de urgenţă.

UPDATE 16:10 - Putin a semnat decretul prin care facilitează accesul ucrainenilor de a obţine cetăţenie rusă

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret care facilitează accesul la obţinerea cetăţeniei ruse pentru toţi ucrainenii, fiind astfel extinsă o măsură care până acum se aplica doar locuitorilor din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, transmit AFP şi Reuters, potrivit Agerpres..

''Cetăţenii Ucrainei (...) dispun de dreptul de a solicita cetăţenia Federaţiei Ruse conform procedurii simplificate'', se arată în decretul prezidenţial semnat de liderul de la Kremlin.

Documentul a fost publicat pe website-ul guvernului rus.

Până acum, o procedură simplificată pentru obţinerea cetăţeniei ruse s-a aplicat doar locuitorilor din teritoriile separatiste autoproclamate "Republica Populară Doneţk" şi "Republica Populară Lugansk", din estul Ucrainei, precum şi din regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie, ocupate de forţele ruse, menţionează Reuters, care citează agenţia de presă rusă TASS.

În 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova afirmă că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. 

UPDATE 15:00 - Ucraina reuşeşte eliberarea unui oraş din regiunea Herson

Armata ucraineană a reuşit, după ce a lansat o ofensivă în zone din sudul ţării ocupate parţial de trupele ruse, eliberarea aşezării Ivanivka, în regiunea Herson, relatează EFE şi Ukrinform, potrivit Agerpres.

Brigada a 60-a de infanterie a forţelor armate ucrainene a publicat o înregistrare video pe Facebook care aparent arată cum vehiculele sale blindate şi soldaţi ai săi intră în localitatea respectivă.

'Forţele ucrainene au preluat controlul asupra încă unei localităţi ce fusese ocupată de Rusia. Echipamentul militar distrus este acum o dovadă a faptului că Ivanivka fusese anterior capturată de Rusia', a scris brigada în mesajul său online, adăugând că trupele ucrainene stabilesc comunicarea cu localnicii şi oferă ajutor şi asistenţă celor aflaţi în nevoie.

Autorităţile ucrainene lansaseră anterior un apel către cetăţenii ucraineni rămaşi în zonele ocupate temporar de Rusia în regiunile Herson şi Zaporojie (sudul Ucrainei) să părăsească de urgenţă aceste teritorii pentru a nu fi afectaţi de contraofensiva plănuită de Kiev pentru alungarea ocupanţilor ruşi.

În acelaşi timp, trei persoane au fost ucise şi 28 au fost rănite luni, după ce bombardamentele ruseşti au lovit oraşul Harkov, în nord-estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional, citat de Reuters.

Şeful administraţiei ucrainene militare din Herson, Oleg Sinegubov, a precizat ulterior pe contul său Telegram că numărul persoanelor rănite a crescut la 31, între care doi copii cu vârste de patru şi respectiv 16 ani, potrivit Ukrinform. Toate persoanele rănite au fost spitalizate şi li se acordă asistenţa necesară, a spus el.

La 11 iulie, forţele ruse au bombardat intens Harkovul cu sisteme Smerci, partea ucraineană raportând cel puţin zece rachete lansate asupra oraşului, al doilea ca mărime din ţară.

A fost bombardată luni şi regiunea Odessa (sud), asupra căreia forţele ruse au lansat patru rachete din avioane ce se aflau deasupra Crimeii, a indicat pe contul său de Telegram adjunctul şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Kirill Timoşenko. Una dintre rachete a lovit o clădire, dar deocamdată nu există informaţii exacte despre eventualele victime şi pagube, a mai spus el.

Explozii au fost auzite în zorii zilei la Nikolaev (sud), asupra căruia au fost lansate cel puţin şase rachete ruseşti, conform autorităţilor ucrainene. În nord-est, artileria rusă a vizat districtul Şostkinski din regiunea Sumî, în timp ce în regiunea Herson (sud) continuă să ardă câmpuri cu recoltă şi fâşii de pădure, iar ocupanţii nu le permit locuitorilor să stingă focul, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE 14:20 O tânără campioană la dans, de 20 de ani, a fost omorâtă de o rachetă rusească

O tânără campioană la dans, în vârstă de 20 de ani, a fost omorâtă de o rachetă în orașul ucrainean Krîvîi Rih, potrivit Sky News. Sportiva se antrena, când rușii au declanșat atacul.

UPDATE 14:00 Parchetul Militar din România deschide o anchetă în legătură cu invazia rusă din Ucraina

Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General anunţă că s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu invazia rusă din Ucraina şi consecinţele operaţiunilor militare asupra oamenilor cu cetăţenie română din ţara vecină.

UPDATE 13:50 Guvernatorul Kaliningradului vrea interzicerea circulaţiei mărfurilor între statele baltice şi Rusia

Guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alihanov, a propus luni interzicerea totală a circulaţiei mărfurilor între cele trei state baltice şi Rusia, ca răspuns la ceea ce administraţia rusă a exclavei califică drept 'blocadă' a Lituaniei instituită împotriva acesteia, relatează Reuters.

'Ca măsură reciprocă, noi propunem interzicerea completă a circulaţiei mărfurilor (inclusiv a celor aflate în tranzit din terţe ţări) între cele trei state baltice şi Rusia', a afirmat guvernatorul Anton Alihanov.

UPDATE 13:40 UE, îngrijorată de traficul de arme în Ucraina

Uniunea Europeană a anunţat luni întărirea cooperării cu Republica Moldova pentru a o ajuta să controleze frontiera cu Ucraina şi să prevină riscul de trafic de arme din această ţară aflată în război, europenii îngrijorându-se de pericolul de a vedea deturnat materialul militar furnizat de occidentali, transmite AFP.

UPDATE 13:30 Un refugiat afgan comandă trupe ucrainene în război

Un refugiat afgan comandă trupe ucrainene în războiul contra Rusiei, potrivit BBC. Jalal Noory era doar un copil atunci când a scăpat din războaiele civile afgane care au urmat invaziei sovietice a țării sale, Afganistan, în 1979.

În 1998, el a ajuns în Ucraina, care a devenit a doua sa casă și locul unde și-a construit o nouă viață. Aproape 25 de ani mai târziu, a asistat la invazia rușilor în Ucraina și susține că nu a avut decât două opțiuni: „să se apere sau să moară''.

El s-a alăturat armatei și conduce o mică unitate care apără orașul Kiev. Înainte de război a lucrat într-o companie de securitate și a câștigat mai multe medalii pentru Ucraina la competițiile de arte marțiale.

UPDATE 13:10 Zelenski: Rusia a efectuat 34 de raiduri aeriene într-o singură zi în timpul aşa-numitei ''pauze operaţionale''

Discuţiile despre o aşa-numită "pauză operaţională" din partea Federaţiei Ruse nu corespund realităţii, întrucât în tot acest timp ocupanţii au continuat să efectueze intens atacuri aeriene împotriva Ucrainei, a declarat duminică seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind că numai în decurs de o singură zi Rusia a efectuat duminică 34 de atacuri aeriene, relatează agenţia de presă Unian.

"Săptămâna trecută, s-a vorbit mult despre o aşa-numită 'pauză operaţională' în acţiunile invadatorilor în Donbas şi în alte zone ale Ucrainei. Treizeci şi patru de raiduri în ultimele 24 ore, iată răspunsul celor care au venit cu această 'pauză'", a afirmat Zelenski în mesajul său cotidian către populaţie, difuzat la miezul nopţii pe contul său din Telegram.

UPDATE 13:00 Oficial ucrainean: în regiunea ocupată Herson este o „catastrofă umanitară”

Un oficial ucrainean a avertizat cu privire la „teroarea" instaurată de ruși împotriva civililor, care provoacă o „catastrofă umanitară" în regiunea ocupată Herson. Regiunea rămâne în mare parte izolată de lume, deoarece se află sub control rusesc.

„În Hersonul propriu-zis, situația este mult mai ușoară decât în sate și orașe mici, dar, în general, condițiile de trai sunt deja insuportabile", a declarat Iurii Sobolevsky, primul adjunct al șefului administrației regionale din Herson.

El a declarat că „profesori, medici, lucrători din domeniul utilităților publice, șefi de comunități rezidențiale" sunt vizați, iar cazurile de persoane reținute în urma unui pont de la colaboratori sunt tot mai frecvente.

UPDATE 12:50 Armata ucraineană a recucerit o localitate din regiunea Herson

Ucrainenii i-au alungat pe ruși și au recucerit o localitate din regiunea Herson. Zona este ocupată de ruși din primele săptămâni ale războiului.

„Singurul lucru rămas de la ocupanții ruși în Ivanivka sunt amintiri oribile și echipamente militare”, a declarat aceasta. Jurnaliștii nu au putut verifica informația din surse independente.

UPDATE 12:30 Ucrainenii vor să strângă bani pentru organiza o vizită a lui Boris Johnson în Ucraina

Ucrainenii plănuiesc o campanie de crowdfunding pentru a organiza vizita lui Boris Johnson, potrivit Sky News. În timp ce popularitatea lui Boris Johnson pare să se prăbușească în Marea Britanie și în propriul său partid, el rămâne popular în Ucraina. Este atât de popular încât ucrainenii vor să strângă bani pentru a-l convinge să meargă în vizită.

UPDATE 12:00 Lupte grele la nord de Sloviansk. Ucraina anunță că a avansat în sud

Statul Major General al armatei a mai anunțat că în Donețk a avut loc un tir intens rusesc împotriva mai multor așezări aflate la nord de Sloviansk, unde forțele rusești încearcă să pătrundă de săptămâni întregi.

De asemenea, un atac aerian a avut loc în apropierea satului Bohorodychne, pe malul sudic al râului Siverskiy Donets, la aproximativ 20 de kilometri la nord de Sloviansk.

În plus, ucrainenii susțin că „au respins cu succes asaltul inamicului în direcția Krasnopillia", care se află la cinci kilometri de Bohorodychne.

UPDATE 11:10 Crește numărul cadavrelor descoperite în blocul din Donețk atacat cu o rachetă

Serviciul pentru Situații de Urgență din Ucraina a anunțat luni că bilanțul victimelor atacului aerian asupra unei clădiri din Donețk a crescut la 18 morți. Totodată, șase persoane au fost salvate de sub dărâmăturile clădirii din Chasiv Yar, care a fost lovită sâmbătă seara de o rachetă a rușilor.

UPDATE 11:00 Kievul le cere locuitorilor din sudul ocupat să se evacueze pentru a putea începe contraofensiva

Vicepremierul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate, Irina Vereşciuk, i-a îndemnat pe locuitorii din zonele capturate de trupele Moscovei 'să se evacueze cât mai curând posibil cu orice mijloace disponibile' în legătură cu o preconizată 'contraofensivă'.

Vereşciuk a lansat acest apel către populaţie în timpul unui program informativ maraton difuzat zilnic de toate televiziunile ucrainene, potrivit agenţiilor de presă locale.

Regiunile Herson şi Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, au fost parţial ocupate de forţele ruse la scurt timp după începerea invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

UPDATE 10:00 Schröder a declarat că nu va renunţa la dialogul cu Vladimir Putin

Fostul cancelar german Gerhard Schröder a declarat că doreşte să menţină legătura cu preşedintele rus Vladimir Putin, în pofida războiului pe care Rusia continuă să îl ducă în Ucraina, transmite dpa.

"Nu voi renunţa la oportunităţile mele de a discuta cu preşedintele Putin", a declarat Schröder pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung într-un interviu publicat duminică.

UPDATE 09:00 Serviciul ucrainean de urgență: orașul Harkov a fost lovit de trei rachete

Orașul Harkov a fost lovit de trei rachete, însă nu sunt victime, a anunțat luni dimineață Serviciul ucrainean de urgență, potrivit CNN. Serviciul a declarat că nu au existat răniți, însă o femeie în vârstă de 86 de ani a fost salvată de sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale cu șase etaje.

Serviciul a precizat că alte două rachete au lovit o curte din apropierea unui depozit, precum și clădirea unei școli din cartierul Slobidskyi.

UPDATE 08:30 Rusia oprește gazul prin Nord Stream 1, pentru 10 zile

Lucrările anuale de întreținere încep luni la cel mai mare gazoduct care transportă gaze din Rusia către Germania, urmând ca livrările să fie oprite timp de zece zile. Guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina, scrie Reuters.

UPDATE 08:00 Un copil șahist strânge bani pentru armata ucraineană

Artem Kucher, un copil de cinci ani din Vinnîţea, caracterizat de Ukrinform ca fiind o minune a şahului, a decis să strângă fonduri jucând meciuri de şah pentru a cumpăra un tanc pentru armata Ucrainei.

UPDATE 07:30 Zelenski: Pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare criminal rus

“Am primit toată ziua informaţii din oraşul Ceasiv Iar din regiunea Doneţk. Au fost distruse două clădiri înalte. Zeci de oameni sunt sub dărâmături. Şase au fost salavaţi. Din nefericire, sunt 15 nume pe lista celor morţi şi nu este numărul definitiv. A fost un atac cu rachetă. Şi oricine comandă astfel de atacuri, oricine le comite luând ca ţintă oraşele noastre obişnuite, zonele rezidenţiale, ucide absolut deliberat.

După astfel de atacuri, ucigaşii nu vor putea spune că nu au ştiut ceva sau că nu au înţeles ceva... Toţi cei care au bombardat, toţi cei care ne-au lovit oraşele cu rachete, cum a fost în regounea Harkiv, în Zaporojie, Krivoi Rog, Siversk şi Vuhledar în regiunea Doneţk – ei vor fi găsiţi toţi”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a menţionat că este o chestiune de securitate globală pedepsirea Rusiei, “un stat terorist”, pentru tot ce a făcut împotriva Ucrainei. “Programul meu pentru săptămânile viitoare include exact astfel de negocieri şi apeluri care vor contribui la refacerea dreptăţii, la pedepsirea criminalilor de război ruşi”, a mai spus Zelenski.

UPDATE 07:00 Rusia a blocat site-ul cotidianului german Die Welt

Autorităţile ruse au blocat site-ul Die Welt, un important cotidian german care publică ştiri despre războiul din Ucraina în limba rusă, transmite duminică dpa. Utilizatorii de internet din Rusia nu au putut accesa site-ul începând de sâmbătă, potrivit registrului autorităţii ruse de supraveghere a presei Roskomnadzor. Decizia, pentru care nu a fost furnizată nicio explicaţie, a fost luată la solicitarea Parchetului General.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 138 LIVE TEXT. Kievul "condamnă ferm" decretul lui Putin, privind cetăţenia ucrainenilor. 26 de morţi, ultimul bilanţ din Ceasiv Iar