Antena Meniu Search
x

Video Ucraina ar putea primi tancurile grele pe care le cere de la occidentali. Kievul, zguduit de scandalurile de corupție

Armata ucraineană va primi, în sfârşit, tancurile grele occidentale pe care le cere, tot mai insistent, pentru a înfrunta forţele Rusiei. Presa scrie că la Berlin şi Washington s-ar putea anunţa, chiar astăzi, livrarea de tancuri Leopard 2 şi respectiv Abrams către Ucraina. Alte 12 ţări europene aşteaptă doar aprobarea Germaniei pentru a oferi Ucrainei propriile lor tancuri Leopard. Deciziile vin pe fondul celei mai importante remanieri a administraţiei de la Kiev, în urma unor scandaluri de corupţie inacceptabile, mai ales în vreme de război. 

de Redactia Observator

la 25.01.2023, 08:15

Vezi și

Statele Unite ar fi hotărât să trimită Ucrainei cel puţin 30 de tancuri grele Abrams, potrivit presei de la Washington, care citează surse din guvern. Decizia ar putea fi anunţată oficial chiar de preşedintele Biden. Până acum, Pentagonul a susţinut că tancurile de acest tip, de ultimă generaţie, sunt prea complexe şi greu de întreţinut, astfel că nu ar fi prea utile pe frontul ucrainean. 

Pat Ryder, general american: "(Tancul Abrams n.r.) M1 este un sistem complex de arme, a cărui întreţinere va fi o provocare, aşa cum am mai spus. Aceasta era adevărat ieri, este adevărat astăzi şi va fi şi în viitor." 

Până când tancurile Abrams vor ajunge efectiv pe front mai pot trece câteva luni, necesare pentru instruirea militarilor ucraineni. Dar decizia de la Washington dă un impuls guvernului de la Berlin să aprobe, în sfârşit, livrarea tancurilor germane Leopard 2 solicitate de multă vreme de Ucraina. Potrivit revistei Der Spiegel, ar fi vorba de 14 sau 15 tancuri, echivalentul unei companii. Dar acestora li se vor alătura blindatele de acelaşi tip trimise de mai multe state vest-europene, ca Finlanda, Estonia şi Ţările de Jos. Astfel că, în total, armata ucraineană va primi aproximativ o sută de tancuri Leopard 2

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Multe vorbe, eforturi, promisiuni. Dar important este să privim realitatea în faţă: nu e vorba de 5, 10 sau 15 tancuri. Ne trebuie mai multe!"

Pe acelaşi subiect

Bahmutul și-a pierdut valoarea strategică

Angajamentele de livrare a tancurilor vin în timp ce ucrainenii rezistă cu dârzenie la Bahmut, în regiunea Doneţk. Oraşul este asaltat fără încetare de mercenarii grupului Wagner, cărora nu le pasă de pierderile uriaşe din propriile rânduri. Ca şi oraşul vecin, Soledar, ocupat de ruşi după lupte deosebit de grele, Bahmut este, aproape total, în ruine.

Analiştii militari occidentali consideră că oraşul şi-a pierdut în mare parte valoarea strategică. Ei le recomandă ucrainenilor să nu-l mai apere cu orice preţ şi să folosească tancurile pe care le vor primi pentru a sparge frontul rusesc într-un alt sector. În acest timp, preşedintele Zelenski are o altă problemă gravă: cazurile de corupţie în urma cărora a demis mai mulţi miniştri adjuncţi şi guvernatori regionali. 

Andrii Borovik, analist: "Ar fi foarte greu să fie salvată ţara dacă ar exista multă corupţie în echipa lui (Zelenski), sau în guvern, sau altundeva." 

Premierul ucrainean spune că trecerea la ofensivă împotriva corupţiei se impunea, inclusiv pentru progresul ţării spre integrarea în Uniunea Europeană. Iar cetăţenii aprobă şi ei măsurile preşedintelui, deoarece înţeleg că războiul nu poate fi câştigat fără combaterea corupţiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Ucraina ar putea primi tancurile grele pe care le cere de la occidentali. Kievul, zguduit de scandalurile de corupție