Antena Meniu Search
x

Ucraina are "șanse mari" să recupereze teritoriul ocupat de Rusia, anunţă Pentagonul

Oficialii din Departamentul Apărării din SUA au ajuns la concluzia că ucraina are mari șanse de a-și recupera teritoriul ocupat de trupele ruse de la începutul începutul invaziei. Trupele Kievului au reușit să distrugă majoritatea podurilor peste Nipru cu ajutorul sistemelor HIMARS, esențiale pentru aprovizionarea trupelor aflate pe malul vestic al râului, notează Politico.

de Adrian Popovici

la 30.08.2022, 12:25

Ucraina are “șanse mari” să recupereze teritoriul ocupat de Rusia, anunţă Pentagonul - Profimedia

Distrugerea podurilor face parte din operațiunea Kievului de pregătire a câmpului de luptă pentru contraofensivă, au declarat oficialii, menționând că forțele ucrainene atacă și logistica, posturile de comandă și aerodromurile înainte de operațiune. Scopul acestei faze a contraofensivei este de a opri forțele ruse la râu și de a le forța să predea orașul Herson, au explicat aceștia. În acest moment, traversarea râului ar fi "foarte greu de făcut", au mai adăugat oficialii.

Oficialii de la Kiev au anunțat luni operațiunea de eliberare a teritoriilor ocupate de ruși în sudul țării, în urma unor săptămâni de contraatacuri asupra orașelor din regiunea Herson. Forțele armate ale Ucrainei au susținut că au încălcat "prima linie de apărare" a Rusiei în apropiere de orașul Herson. SUA sprijină contraofensiva cu informații despre câmpul de luptă de la sateliți și sfaturi despre cum pot fi folosite cel mai bine sistemele de arme, a declarat unul dintre oficiali.

Sistemele HIMARS oferă un avantaj strategic Ucrainei

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, nu a confirmat că contraofensiva a început și a preferat să le spună jurnaliștilor să le pună întrebări pe această temă oficialilor din forțele armate ucrainene. Dar el a subliniat că Kievul a efectuat o contraofensivă "localizată" de săptămâni.

Sistemul HIMARS, împreună cu rachete ghidate de precizie, au permis Ucrainei să lovească în spatele liniilor rusești și a împins Moscova în poziții defensive, a spus Kirby. Conflictul a oferit SUA ocazia rară de a evalua capacitatea HIMARS și cea a apărării ruse în acțiune, a declarat unul dintre oficiali. Americanii sunt "puțin surprinși" de cât de bine funcționează sistemul și de cât de slabe au fost capacitățile defensive rusești împotriva atacurilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Ucraina are "șanse mari" să recupereze teritoriul ocupat de Rusia, anunţă Pentagonul