Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 187 LIVE TEXT. Contraofensiva în sud: Ucrainenii au eliberat 4 sate și au spart linia de apărare a rușilor în 3 locuri. Reacția Casei Albe și ce susțin rușii

Război Rusia - Ucraina, ziua 187. Oficialii ucraineni au transmis luni că trupele ucrainene încep contraofensiva la Herson și că operațiunile militare pentru recucerirea regiunilor din sud aflate sub ocupație rusă sunt în desfășurare. O sursă militară a spus pentru CNN că trupele ucrainene au eliberat luni patru sate din apropierea orașului Herson. Rusia a recunoscut luni o tentativă de contraofensivă a Kievului în sudul Ucrainei, dar a spus că trupele ucrainene ”au suferit pierderi grele” și ”au eșuat lamentabil”. Casa Albă a reacționat și ea explicând că armata rusă a fost deja afectată de amenințarea contraofensivei din sud.

de Redactia Observator

la 30.08.2022, 12:01

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 22:15 Casa Albă susține că amenințarea contraofensivei ucrainene a afectat deja armata rusă

Casa Albă a anunțat că este la curent cu rapoartele conform cărora Ucraina a început o contraofensivă în sud, dar nu dorește să comenteze despre operațiunilor militare ucrainene, a declarat John Kirby, coordonatorul de comunicații al Consiliului Național de Securitate, citat de CNN. Indiferent de dimensiunea și amploarea contraofensivei, ucrainenii ”au afectat deja capacitățile militare ruse”, a spus Kirby. ”Rușii au fost nevoiți să retragă resurse din est pur și simplu din cauza relatărilor că ucrainenii ar putea ataca în sud. Și astfel au fost nevoiți să epuizeze anumite unități… în anumite zone din est, în Donbas, pentru a răspunde la ceea ce credeau în mod clar că este amenințarea unei contraofensive.”, a explicat Kirby.

Kirby a mai spus că Rusia ”continuă să aibă probleme cu forța de luptă” în Ucraina, încearcă să extindă recrutarea de luptători în interiorul Rusiei și le mărește perioadele de timp din contractele voluntarilor și recruților. Asta ”pentru că se confruntă cu probleme cu forța de luptă – care nu sunt ușurate de modul în care au trebuit să răspundă la informațiile despre o potențială contraofensivă a ucrainenilor”, a spus Kirby. Acesta a mai explicat că ”ideea de a trece la atac nu este nouă pentru ucraineni”.

Pe acelaşi subiect

”Acum recunosc că vorbim aici despre o potențială contraofensivă majoră, care este diferită de a merge la atac într-un mod mai localizat”, a spus Kirby. Cu toate astea, forțele ucrainene ”i-au atacat pe ruși din interiorul” Ucrainei de ceva timp, inclusiv din primele luni ale războiului, în jurul capitalei Kiev. ”Deci, nu este o noutate pentru ei să facă asta”, a spus Kirby. Ce spune Rusia? Moscova a recunoscut luni o tentativă de contraofensivă a Kievului în sudul Ucrainei, dar a spus că trupele ucrainene ”au suferit pierderi grele” și ”au eșuat lamentabil”.  Forțele ucrainene ”au încercat luni o ofensivă în regiunile Nikolaev și Herson din trei direcții”, a declarat ministerul rus al apărării într-un comunicat. Dar ”ca urmare a apărării active a trupelor ruse, unitățile Forțelor Armate ucrainene au suferit pierderi grele”. Ministerul a spus că în timpul luptelor au fost distruse 26 de tancuri ucrainene, 23 de vehicule de luptă de infanterie, alte nouă vehicule blindate și două avioane de atac Su-25. În plus ucrainenii au pierdut peste 560 de militari, susțin rușii. ”O altă încercare a inamicului de a lansa acțiuni ofensive a eșuat lamentabil”, au concluzionat rușii.

UPDATE 21:45 Trupele ucrainene au eliberat patru sate din sud, ocupate de ruși, a declarat o sursă militară pentru CNN

Trupele ucrainene i-au alungat pe ruși din patru sate din sud, de lângă orașul Herson, a declarat o sursă militară pentru CNN. Ținta lor principală este Hersonul a adăugat sursa citată. ”Operațiunea a început noaptea trecută cu bombardarea masivă a pozițiilor rusești și în spatele liniilor de apărare”, a explicat sursa, pe care CNN nu o numește din motive de securitate. ”Directia principală a atacului a fost Pravdyne. Le-am lovit infanteria din DNR (Republica Populară Donețk) și LNR (Republica Populară Lugansk), iar ei au fugit. Forța rusă de debarcare a fugit după ei. Acum am eliberat patru sate. Prima lor linie de apărare a fost spartă în trei locuri”, a spus sursa militară.

Cele patru sate eliberate sunt Nova Dmytrivka, Arkhanhelske, Tomyna Balka și Pravdyne. ”Mulți dintre ei au fost uciși și capturați, iar o mulțime de vehicule militare (rusești) au fost distruse. Vom vedea cum merge treaba de aici. Ținta noastră este Herson”, a mai declarat sursa militară.

După anunțarea contraofensivei în Herson și apelurile administrației prezidențiale ucrainene la liniște pe rețelele de socializare, presa de la Kiev și bloggerii ucraineni au încetat să mai posteze informații privind contraofensiva armatei ucrainene pe frontul de sud. Nici Statul Major Ucrainean în actualizarea de luni seara nu a dat informații despre contraofensivă. O cvasi tăcere este și în rândul bloggerilor militari ruși de obicei activi pe Telegram cu informații de pe front.  Ministerul rus al Apărării a susținut luni seara că ucrainenii ar fi pierdut 26 de tancuri, 23 de vehicule de luptă de infanterie, două avioane de atac Su-25 și peste 560 de militari.

UPDATE 20:50 Ruşii susţin că au distrus zeci de echipamente militare ale ucrainenilor şi au eliminat 560 de militari

Forţele ruse susţin că au eliminat peste 560 de militari ucraineni în tentativa armatei ucrainene de a lansa o contraofensivă în Herson. Potrivit Ministerului rus al Apărării, forţele ruse au distrus 26 de tancuri inamice, 23 de vehicule de infanterie, 9 blindate şi au doborât două avioane de atac Su-25. De partea cealaltă, Mykhailo Podolyak, consilierul preşedintelui Zelenski, îndeamnă presa ucraineană la prudenţă în relatările despre contraofensiva din Herson pentru a nu divulga detalii strategice. Publicaţia Pravda din Ucraina informează că armata ucraineană a respins atacurile ruşilor pe cinci direcţii ale frontului: Slaviansk, Kramatorsk, Bakhmut, Avdiivka, Novopavlovsk.

UPDATE 20:17 Doi morţi şi 24 de răniţi după un atac cu cel puţin 12 rachete ruseşti asupra oraşului Nikolaev

Cel puţin două persoane au fost ucise, iar alte 24 rănite luni în urma unui atac cu rachete rusesc asupra oraşului Nikolaev (Mikolaiv), în sudul Ucrainei, a declarat şeful administraţiei militare regionale ucrainene, Vitali Kim, citat de Unian. 'Loviturile au afectat clădiri de locuit şi instituţii de învăţământ', a indicat primarul oraşului, Oleksandr Senkevici, pe Telegram, adăugând că echipe de salvare acţionează pe teren, conform Reuters, citat de Agerpres. Vitali Kim afirmase anterior că oraşul Nikolaev se află un sub un atac devastator.

Ocupanţii ruşi au lansat rachete asupra centrului oraşului, a precizat el pe Telegram, recomandând localnicilor să rămână în adăposturi. Potrivit acestuia, cel puţin 12 rachete au lovit în cursul zilei de luni oraşul Nikolaev, dintr-un număr mai mare lansat de către forţele ruse, unele dintre acestea fiind doborâte de antiaeriana ucraineană. Agenţia Ukrinform relatase mai devreme că la Nikolaev se aud explozii puternice. De la începutul invaziei, numai 23 de zile nu a fost bombardat de ruşi oraşul Nikolaev, ultimul obstacol important înainte de oraşul port-Odesa, notează agenţia de presă menţionată.

UPDATE 19:22 Rusia ar fi relocat o baterie de rachete S-300 din Siria în Crimeea pentru a o folosi în Ucraina

Rusia a trimis o baterie de rachete antiaeriene S-300 din Siria într-un port rusesc în apropiere de Crimeea, potrivit unei companii israeliene de imagistică prin satelit, într-o tentativă aparentă a Moscovei de a-şi consolida apărarea antiaeriană în războiul cu Ucraina, relatează Reuters, citat de Agerpres. Imaginile realizate de ImageSat International (ISI) arată prezenţa bateriei antiaeriene S-300 la Masyaf (Siria), în aprilie, şi locul gol lăsat la 25 august după ce bateria de sisteme S-300 fusese expediată în portul Tartus.

Imagini separate arată componente ale bateriei pe un doc la Tartus între 12 şi 17 august. Către 20 august acestea fuseseră expediate, ISI concluzionând că au fost transferate pe o navă rusă, Sparta II, care a plecat din Tartus spre portul rusesc Novorossiisk. Datele Refinitiv Eikon arată că Sparta II a ajuns deja la Novorossiisk, după ce a trecut prin strâmtoarea Dardanele, controlată de Turcia. Ministerul rus al Apărării a refuzat orice fel de comentariu despre aceste informaţii.

UPDATE 18:20 Ucraina loveşte un depozit de combustibil de la centrala nucleară Zaporojie, anunţă oficiali instalaţi de Rusia

Oficiali instalaţi de Rusia în Ucraina au anunţat luni că o rachetă ucraineană a lovit un depozit de combustibil de la centrala nucleară Zaporojie, făcând o gaură în acoperiş, a informat agenţia de presă RIA Novosti, preluată de Reuters. Vladimir Rogov, membru al administraţiei susţinute de ruşi în regiunea Zaporojie, a postat o fotografie pe Telegram în care s-ar vedea o gaură în acoperişul unei clădiri a obiectivului folosită pentru depozitarea combustibilului pentru reactorul instalaţiei. Reuters nu a putut verifica informaţiile de pe câmpul de luptă. Kievul şi Moscova au negat că vizează cea mai mare centrală nucleară din Europa, acuzându-se reciproc de bombardamente. Ambele declară că situaţia de la centrală ameninţă siguranţa Europei şi se acuză reciproc de riscul unui dezastru nuclear.

În urma informaţiilor privind această lovitură, oficialii au spus că nivelurile de radiaţii la centrală sunt normale. Oficiali instalaţi de ruşi în Zaporojie au acuzat luni Ucraina că "trage încontinuu" asupra centralei. Ucraina a folosit un tun Howitzer M777 fabricat în SUA pentru a lansa obuze de artilerie, a relatat agenţia oficială de presă TASS, citând administraţia locală, notează Reuters, citat de Agerpres. "Forţele armate ale Ucrainei folosesc obuzierul american M777 pentru atacuri asupra Energodar", oraşul unde este situată centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, şi "a fost înregistrată o lovitură pe acoperişul unei clădiri speciale de pe teritoriul centralei nucleare electrice Zaporojie", a informat luni administraţia militaro-civilă a oraşului (VGA), instalată de ruşi, citată de agenţia TASS. Informaţiile asupra acestor lovituri survin în timp ce organismul de control nuclear al Naţiunilor Unite a anunţat luni că trimite o misiune la centrală, administrată de personal ucrainean dar sub controlul forţelor armate ale Rusiei, aminteşte Reuters.

UPDATE 16:55 Suedia anunţă asistenţă militară suplimentară destinată Ucrainei

Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a anunţat luni asistenţă militară suplimentară destinată Suediei, în valoare de 500 de milioane de coroane suedeze (46,92 de milioane de euro), în contextul conflictului cu Rusia, informează agenţia Reuters, citată de Mediafax. "Vom continua să susţinem Ucraina cât timp va dura acest război", a declarat Magdalena Andersson, cu ocazia întâlnirii cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba. Asistenţa militară suplimentară în valoare de 500 de milioane de coroane face parte dintr-un ajutor total de un miliard de coroane (93,8 milioane de euro).

"Cât timp va dura războiul, vom continua să cerem mai mult armament", a afirmat, la rândul său, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. Suedia şi Finlanda au depus cereri de admitere în Alianţa Nord-Atlantică de teama riscurilor generate de Rusia, în contextul conflictului cu Ucraina.

UPDATE 16:48 Volodimir Zelenski susţine că Rusia practică terorismul economic

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat luni Rusia de practicarea terorismului economic prin obstrucţionarea eforturilor naţiunilor europene de a face stocuri de gaze înaintea iernii, notează Mediafax. Liderul de la Kiev a rostit un discurs prin videoconferinţă la un seminar energetic organizat în Norvegia. Conform agenţiei Reuters, Zelenski a denunţat terorismul economic practicat de Moscova, în condiţiile în care compania rusă Gazprom a anunţat recent o întrerupere a livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1, spre Germania, invocând lucrări de întreţinere. Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene va organiza pe 9 septembrie o reuniune pe tema crizei energetice.

UPDATE 16:45 Mesaj criptic pe Telegram al şefului cancelariei prezedinţiale a Ucrainei

La scurt timp după anunţul lansării contraofensivei ucrainene, Andriy Yermak, şeful cancelariei prezidenţiale, a postat un mesaj criptic pe contul său de Telegram: "Spre Herson-ul nostru"

UPDATE 15:52 Natalia Humeniuk: ”Orice operațiune militară are nevoie de tăcere”

Ucraina susține că a început mult așteptata contraofensivă din sud, relatează Reuters. ”Astăzi am început acțiuni ofensive în diverse direcții, inclusiv în regiunea Herson”, a anunțat postul public ucrainean Suspilne, citând purtătorul de cuvânt al comandamentului de sud, Natalia Humeniuk. Ea a confirmat știrea câteva minute mai târziu, la un briefing.

Ucraina discută de două luni despre o contraofensivă planificată în regiunile sale sudice ocupate de ruși. Humeniuk a spus că loviturile recente ale Ucrainei asupra rutelor logistice din sudul Rusiei au ”slăbit fără îndoială inamicul”, adăugând că peste 10 depozite de muniții rusești au fost lovite în ultima săptămână. Cu toate acestea, ea a refuzat să ofere mai multe detalii despre contraofensivă. ”Orice operațiune militară are nevoie de tăcere”, a spus ea, adăugând că forțele Rusiei din sud sunt ”destul de puternice” și au fost strânse de mult timp.

UPDATE 15:02 Ucrainenii bombardează în regiunea Herson cu HIMARS

În orașul Nova Kakhovka, din Herson sirenele se aud continuu, locuitorii sunt în adăposturi și a fost anunțată evacuarea, transmite un oficial local citat de TASS. Potrivit acestuia, Forțele Armate ale Ucrainei bombardează orașul, inclusiv cu sisteme HIMARS. Serghei Aksionov, șeful regiunii Crimeea, a numit false informațiile despre ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei în sud, potrivit TASS.

UPDATE 14:30 SUA confirmă începutul ofensivei ucrainene

Forțele ucrainene au început ”conturarea” operațiunilor în sudul țării pentru a pregăti câmpul de luptă de o contraofensivă ucraineană semnificativă, au declarat pentru CNN doi înalți oficiali americani. Operațiunile sunt o practică militară standard înainte de o ofensivă și implică atacarea sistemelor de comandă și control, depozitelor de muniții și alte ținte pentru a pregăti câmpul de luptă pentru avansurile planificate.

Potrivit oficialilor care au fost informați cu privire la situație, SUA consideră că contraofensiva va include o combinație de operațiuni aeriene și terestre. Luni dimineață, Ucraina a indicat că acțiunile militare sunt în curs de desfășurare."Forțele armate ucrainene au început acțiunile ofensive în mai multe direcții pe frontul de sud, pentru eliberarea teritoriilor ocupate", a declarat Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operațional al Ucrainei. Ea mai subliniat că informații suplimentare vor fi făcute publice după ce operațiunea va fi finalizată.

UPDATE 14:20 Presa ucraineană: Bătălia pentru Herson a început

Presa ucraineană anunță începerea contraofensivei în sud. Armata Ucraineană a străpuns prima linie de apărare a Rusiei în Herson, scrie Kiev Post. În regiunea Herson, rachetele HIMARS lansate de armata ucraineană au distrus aproape toate podurile mari, relatează Ukrinform.  Administrația regională din Odessa a confirmat informația într-un mesaj citat de Kiev Post: ”Este oficial: Bătălia pentru Herson a început”. Forțele armate au spart prima linie de apărare a rușilor din regiunea Herson, relatează și publicația ucraineană Pravda.

UPDATE 12:50 Kievul anunță noi atacuri are rușilor în Donbas

Armata ucraineană transmite că forțele ruse au bombardat infrastructura militară și civilă în apropiere de Bakhmut, Shumy, Yakovlivka, Zaytsevo și Kodema - localități aflate în regiunea Donbas, notează Reuters.

Atacurile rusești au ucis opt civili în provincia Donețk duminică, a anunțat guvernatorul acesteia, Pavlo Kirikenko. Rusia neagă faptul că loviturile sale ar fi vizat populația civilă.

UPDATE 12:30 Dmitro Kuleba: Misiunea AIEA la centrala Zaporojie, cea mai dură din istoria agenției

Misiunea pe care Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) o începe la centrala nucleară ucraineană Zaporojie este ''cea mai dură din istoria'' organizaţiei din cauza luptelor din apropiere, a apreciat luni şeful diplomaţiei ucrainene, potrivit AFP.

''Această misiune va fi cea mai dură din istoria AIEA din cauza activităţii de luptă desfăşurată de Rusia pe teren, dar şi ca urmare a manierei evidente în care Rusia încearcă să-şi legitimeze prezenţa'' în acest loc, a afirmat Dmitro Kuleba în timpul unei vizite la Stockholm.

Pe de altă parte, ambasadorul Rusiei la organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, Mihail Ulianov, a salutat misiunea AIEA la centrala nucleară Zaporoje. El a ţinut să precizeze că Moscova a avut o contribuţie semnificativă la această vizită.

UPDATE 11:30 Ucraina se așteaptă la cea mai friguroasă iarnă din ultimele decenii

Ucrainenii vor trece prin cea mai rece iarnă din ultimele decenii, a declarat Yuri Vitrenko, șeful Naftogaz. El a declarat că temperaturile din interior vor fi stabilite între 17 și 18 grade Celsius, cu aproximativ patru grade mai mici decât în mod normal. În plus, el i-a sfătuit să se aprovizioneze cu pături și haine călduroase pentru perioada când temperaturile de afară vor scădea sub -10 grade Celsius. Detalii aici.

UPDATE 10:30 UE decide dacă interzice turiștii ruși. Ar putea îngheța un acord din 2007: va fi mai greu și mai scump pentru ruși să intre în Schengen

Miniștrii UE urmează să susțină la Praga în această săptămână suspendarea unui acord încheiat în 2007 cu Rusia, care prevedea un tratament preferențial pentru cererile de viză ale rușilor. Înghețarea acordului din 2007 înseamnă că va fi mai greu și mai scump pentru ruși să obțină documente pentru spațiul Schengen. Detalii aici.

UPDATE 09:05 Ministerul britanic al Apărării: Şoigu, ridiculizat de soldaţii ruşi cu experinţă

Ministerul britanic al Apărării susţine în actualizarea zilnică de luni, citând presa rusă independentă, că din cauza problemelor de pe front, unde avansarea a stagnat, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, este  lăsat pe margine de conducerea militară rusă din Ucraina.

Comandanții operaționali îl informează direct președintele Putin despre cursul războiului. Ofițerii și soldații ruși cu experiență în război îl ridiculizează pe Şoigu pentru ineficienţă și viziunea deconectată de la realitate, susţine ministerul britanic într-un mesaj publicat pe Twitter.

UPDATE 08:50 Igor Strelkov, un fost lider al milițiilor din Donbas, critică planul de a aduce voluntari neinstruiți pe front

Rusia trimite pe frontul din Ucraina un nou corp de armată, format din voluntari și echipat cu cel mai modern armament de care dispune. Această unitate, numită Corpul 3 de armată, îşi are baza în oraşul Mulino, la est de Moscova. Au fost recrutaţi bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, fără experienţă militară obligatorie. Serviciile de informaţii britanice au estimat de la mijlocul lunii august că este puţin probabil ca această nouă formaţiune să joace un rol decisiv în războiul din Ucraina.

Igor Strelkov un fost lider al milițiilor din Donbas, considerat terorist de ucraineni, a criticat pe Telegram decizia conducerii ruse de a forma și trimite "voluntari” din regiunile Rusiei la război şi faptul că Vladimir Putin nu a impus legea marţială pentru o mobilizare genarală în Rusia. Potrivit acestuia, noile batalioane formate în regiunile Federației Ruse, vor fi învinse chiar în primele bătălii sau vor suferi pierderi uriașe din cauza lipsei de experiență.

În același timp, el critică faptul că Putin nu a putut fi convins să ordone o mobilizarea grenerală în Federația Rusă şi a estimat că Serghei Şoigu este principalul candidat pentru o "plecare” din cauza eecurilor de pe front. Potrivit acestuia Şoigu îi va ascunde lui Putin imaginea reală a războiului până la sfârșit.

"Strelkov", pe numele său adevărat Igor Girkin, este cunoscut ca protagonist cheie al insurecţiei din 2014 din Donbas. El a criticat în termeni extrem de duri modul în care armata rusă a acţionat în războiul din Ucraina încă din luna martie.

UPDATE 08:25 Volodimir Zelenski a ținut o ședință secretă cu șefii apărării și securității

Președintele Ucrainei a avut duminică o întâlnire cu reprezentanți ai sectoarelor de apărare și securitate, potrivit unui comunicat publicat de președinția ucraineană.

La reuniune au participat șefii forțelor armate, ai agențiilor de informații, ai ministerului Apărării, ai ministerului Afacerilor Interne, ai Serviciului de Securitate al Ucrainei, precum și ai altor forțe de apărare.

Participanții la întâlnire, care este clasificată drept "secretă", au discutat despre situația de pe front și alte probleme de securitate și apărare. Separat, ei s-au concentrat pe nevoile armatei ucrainene și pe coordonarea cu partenerii internaționali ai Ucrainei la diferite niveluri. "Toate problemele pe care le-am luat în considerare sunt importante, dar secrete, nu pot intra în detalii", a declarat Volodimir Zelenski în cadrul discursului său zilnic.

UPDATE 08:20 Bombardamente în Nikopol și Zaporojie, ucrainenii distrug un depozit rusesc la Melitopol

Schimburile de tiruri de artilerie au continuat pe frontul din Ucraina. Artileria rusă a bombardat duminică localităţi din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, aflate pe celălalt mal al Niprului. Terenul centralei a fost și el ținta unor atacuri, însă nivelul radiaţiilor se menţine normal.

Ruşii au efectuat pe 28 august operațiuni ofensive fără succes la nord-vest de Sloviansk, atacuri limitate la sud-est de Bakhmut și la vest și sud-vest de orașul Donețk, şi la nord de orașul Harkov, potrivit ISW. Presa controlată de Kremlin a primit ordin să-l critice pe guvernatorul  Sankt -Petersburgului Alexander Beglov pentru că nu a stimulat recrutarea voluntarilor în oraș pentru frontul din Ucraina.

Autoritățile de ocupație ruse continuă să aibă probleme în sudul Ucrainei. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat că cel mai probabili partizani ucraineni l-au spânzurat pe Andriy Ryzhkov, un fost polițist ucrainean de frontieră, autoproclamat șef al poliției de ocupație din Mykhailivka, Melitopol, în regiunea Zaporojie.

Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a sugerat că serviciile de securitate ruse vânează colaboratorii iar aceştia le spun serviciilor ucrainene că nu mai doresc să lucreze împotriva Ucrainei. Potrivit acestuia, mai multe persoane nespecificate au distrus o clădire, la Mirnyi, la 10 km de Melitopol. A fost aruncat în aer un depozit de echipamente inamice, a scris Ivan Fedorov pe Telegram.

Ruşii sunt îngrijoraţi în legătură cu civilii din Mariupol. Un blogger militar rus, Alexander Khodurkovsky, a relatat pe Telegram că mulți cetățeni au rămas în oraș, în ciuda apelurilor de evacuare.

UPDATE 08:05 Experții de la AIEA, în drum spre centrala de la Zaporojie

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunţat luni dimineaţa că se află în drum spre centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, care a fost ţinta unor atacuri în ultimele săptămâni, notează Agerpres.

"A sosit ziua, misiunea AIEA spre Zaporojie este de acum pe drum. Trebuie să protejăm securitatea Ucrainei şi a celei mai mari centrale din Europa", a scris Rafael Grossi pe Twitter, precizând că misiunea va ajunge la faţa locului "cel mai târziu în această săptămână".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Noi bombardamente au vizat în ultimele 24 de ore perimetrul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei), au anunţat sâmbătă Rusia şi Ucraina, acuzându-se reciproc de acestea, în timp ce operatorul ucrainean Energoatom a anunţat că centrala funcţionează de sâmbătă la amiază cu risc de scurgeri şi incendiu.

UPDATE 08:00 UE va suspenda acordul cu Rusia privind vizele de călătorie

Miniștrii Uniunii Europene ar urma să adopte în această săptămână suspendarea unui acord încheiat în 2007 cu Rusia, care acorda un tratament preferențial solicitărilor de viză ale rușilor, relatează Financial Times, citând surse implicate în discuții.

Mai multe state membre UE au amenințat că își vor închide unilateral granițele pentru turiștii ruși. Miniștrii UE ar fi de acord să ofere sprijin politic pentru suspendarea acordului UE-Rusia de facilitare a vizelor în cadrul unei reuniuni de două zile la Praga, care începe azi, au declarat pentru Financial Times trei oficiali implicați în discuții.

UPDATE 07:55 Vladimir Putin a emis două decrete prin care locuitorii din Donbas şi estul Ucrainei pot lucra în Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a semnat două decrete pe 27 august, care vizează populaţia din Donbas și estul Ucrainei. Primul decret permite civililor din Donbas să locuiască și să lucreze în Rusia pe termen nelimitat, fără permis, atâta timp cât au obținut un act de identitate în termen de 30 de zile de la decretul din 27 august.

Ordinul cere ca toți locuitorii din Donbas și ucrainenii care sosesc în Rusia să fie înregistrați obligatoriu, inclusiv să li se ia amprentele digitale și să fie supuşi unui examen medical pentru consumul de droguri, substanțe psihotrope, boli infecțioase și HIV, potrivit ISW.

Al doilea decret ordonă serviciilor sociale rusești să ofere ajutoare persoanelor care au părăsit Ucraina și autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk după 18 februarie 2022. Decretul prevede plăți lunare de 10.000 de ruble (aproximativ 167 dolari) tuturor persoanelor afectate, plăți de 3.000 de ruble (aproximativ 50 de dolari) celor cu dizabilități sau celor cu vârsta peste 80 de ani și plăți de 5.000 de ruble (aproximativ 83 de dolari) veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial.

Decretul prevede, de asemenea, ca femeile însărcinate să primească 10.000 de ruble în timpul sarcinii și încă 20.000 de ruble (aproximativ 332 dolari) la nașterea copilului. Decretul exclude refugiații și precizează că republicile federale Ruse trebuie să execute plățile.

UPDATE 07:45 ISW: Ruşii folosesc tactici iraniene pentru a obstrucționa inspecțiile AIEA la Zaporojie

Forțele ruse și ucrainene au continuat să se acuze de bombardamente la centrala nucleară Zaporojie, inclusiv la a zecea Conferință de revizuire a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare. Pe 27 august Rusia a blocat o propunere care viza întărirea Tratatului opunându-se la o clauză privind un control ucrainean asupra centralei nucleare de la Zaporojie.

Rusia continuă să folosească strategii similare cu cele utilizate de Iran în încercarea de a manipula și, eventual, a întârzia o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala de la Zaporojie.  AIEA a adunat o echipă formată din șeful AIEA Rafael Mariano Grossi și 13 experți din "țări în mare parte neutre" pentru a vizita centrala nucleară în această săptămână, a scris The New York Times pe 27 august.

Lista exclude, în special, experţi din Statele Unite și Marea Britanie, ţări pe care Rusia le consideră a nu fi obiective. Consultări active pentru o misiune a AIEA continuă. Surse oficiale ucrainene au anunţat că forțele speciale ruse torturează angajații centralei pentru a-i împiedica să dezvăluie inspectorilor AIEA încălcări ale normelor de siguranţă, că autoritățile ruse încearcă să limiteze prezența angajaților ucraineni la centrală și că autoritățile de ocupație au început să colecteze semnături de la locuitorii Enerhodar care cer încetarea bombardamentelor ucrainene pentru a le prezenta inspectorilor AIEA. Manipularea naționalității inspectorilor și atacurile la corectitudinea inspecțiilor sunt tactici pe care Iranul le-a folosit multă vreme pentru a obstrucționa vizitele specialiștilor, potrivit ISW.

UPDATE 07:30 ISW: Forţele ruse au avansat la Kodema. Ruşii susţin că au cucerit localitatea  

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), pe 28 august ruşii au avansat la Kodema, o localitate situată la sud de oraşul Bakhmut. Un blogger militar rus a postat imagini cu mercenarii Grupului Wagner care s-au filmat în Kodema, iar Vitaly Kiselev, un oficial din aşa numita Republică Populară Lugansk susţine că ruşii au preluat controlul în localitate.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Deşi prezența forțelor ruse şi a mercenarilor Wagner lângă Bakhmut a fost confirmată anterior, ISW nu a putut stabili în mod independent dacă ruşii au cucerit Kodema, aşa cum susţin ruşii.

UPDATE 07:00 Ucraina își va recuceri teritoriile pierdute, anunță Zelenski în discursul său zilnic

Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul său zilnic către naţiune, că Ucraina va recăpăta controlul asupra teritoriilor ocupate acum de ruşi şi că “niciun terorist nu va rămâne fără răspuns pentru atacurile asupra oraşelor” ucrainene.

“În fiecare an, în ultimul weekend al verii, în ţara noastră sunt două sărbători cu legătură strânsă între ele – Ziua Oraşului Doneţk şi Ziua Minerului. În 2014, totul s-a schimbat pentru Doneţk din cauza ocupanţilor. Şi în acest an, toată Ucraina nu va avea sărbători. Însă nu am uitat şi nu vom uita niciun oraş şi niciun cetăţean de-ai noştri.

Doneţk a fost mereu unul dintre cele mai bogate şi puternice oraşe din Ucraina. Mineritul a fost mereu una dintre cele mai respectate profesii. Acum Donbas este aproape distrus de ocupaţia rusă şi jefuit. Rusia a dus acolo cel mai teribil lucru – o lipsă absolută de respect pentru valoarea oricărei vieţi, o lipsă de respect absolută faţă de toată lumea. Invadatorii au adus degradare şi moarte. Şi ei cred că sunt acolo pentru totdeauna. Însă este ceva temporar pentru ei.

Şi Ucraina va reveni. Sigur. Viaţa va reveni. Demnitatea oamenilor din Donbas va reveni. Abilitatea de a trăi va reveni. Oportunitatea de a trăi în siguranţă şi fericiţi. Exact asta va simboliza drapelul nostru ucrainean când îl vom instala în Doneţk, Horlivka, Mariupol, în toate oraşele din zonele Donbas, Azov, în toate zonele sub ocupaţie rusă – în regiunile Harkov, Zaporojie, Herson. Şi categoric – în Crimeea.

Ucraina îşi aminteşte totul”, a afirmat preşedintele Ucrainei.

Zelenski a precizat că duminică a avut o întrevedere cu reprezentanți din apărare şi securitate, cu care a discutat subiecte pe care le consideră importante. “Sunt însă secrete, nu voi intra în detalii. Dar ocupanţii vor simţi consecințele în acţiunile care urmează ale apărătorilor noştri. Niciun terorist nu va rămâne fără răspuns pentru atacurile asupra oraşelor noastre. Zaporojie, Orihiv, Harkov, Donbas – vor primi un răspuns pentru toate”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Volodimir Zelenski a menţionat că urmează o nouă săptămână cu vizite importante ale partenerilor Ucrainei. “Şi cel mai important, muncim pentru a ne asigura că vor fi noi restricţii pentru Rusia din cauza războiului şi că vor fi noi pachete de ajutor pentru apărătorii noştri, pentru statul nostru. Ajutor pentru apărare – arme şi muniţie, ajutor financiar, susţinere politică, susţinere media, ajutor pentru reconstrucţie în fiecare zi, fiecare oficial public trebuie să arate rezultate în zona sa de responsabilitate. Doar munca pentru rezultate dă dreptul de a avea un post public. Asta ar trebui să îşi amintească toţi cei care au primit putere.

Vă mulţumesc tuturor celor care muncesc sincer pentru stat! Le mulţumesc tuturor apărătorilor noştri!”, a conchis preşedintele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 187 LIVE TEXT. Contraofensiva în sud: Ucrainenii au eliberat 4 sate și au spart linia de apărare a rușilor în 3 locuri. Reacția Casei Albe și ce susțin rușii