Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ucraina va putea relua exporturile de cereale prin Marea Neagră. Rusia promite să nu atace vasele cu grâne, ghidate de militari

Rusia va permite Ucrainei să reia exporturile de grâne prin Marea Neagră. Un acord de principiu în acest sens a fost anunţat, ieri, de autorităţile turce, care au mediat timp de două luni negocierile dintre Moscova şi Kiev în această problemă. Acordul ar urma să fie semnat astăzi, la Istanbul. 

de Redactia Observator

la 22.07.2022 , 12:59

Potrivit acordului, vasele încărcate cu grâne vor putea ieşi din porturi sub escorta unor ambarcaţiuni militare ucrainene care să le ghideze printre minele de război. Rusia se angajează să nu le atace. Iar autorităţile turce, alături de reprezentanţi ONU, vor inspecta vasele, pentru a se asigura că nu sunt arme la bord. Acordul de principiu a fost salutat de Casa Albă"Ce am auzit în ultimele ore este un progres binevenit. Dar ce va conta cu adevărat este implementarea acestui acord. Vom continua, desigur, să lucrăm cu partenerii noştri pentru ne asigura că Rusia îl implementează", a declarat Ned Price, Departamentul de Stat al SUA.

Acord privind exporturile de grâne prin Marea Neagră

Acordul ar urma să fie ratificat, astăzi, la prânz, de reprezentanţii Ucrainei, Rusiei şi Turciei în prezenţa secretarului general ONU. În jur de 20 de milioane de tone de grâne sunt blocate în silozurile din Odessa, în prezent. Turcia a mediat timp de două luni negocierile dintre Ucraina şi Rusia menite să pună capăt blocadei din Marea Neagră. 

Vezi și

Dacă nu apar modificări de ultim moment, reluarea exporturilor ar însemna o gură de oxigen pentru economia ucraineană. Banca Centrală a acestei ţări prognozat, ieri, o reducere cu o treime a producţiei de bunuri şi a serviciilor, până la finalul acestui an. Însă încetarea blocadei ar putea însemna o creştere de 5% sau 6% în 2023 şi 2024.

Războiul Rusia - Ucraina continuă

Acordul privind reluarea exporturilor nu înseamnă, însă, că războiul ia o pauză. Două rachete ruseşti au lovit în ultimele ore oraşul Micolaev, din sudul Ucrainei. Un centru umanitar a fost distrus. Iar copiii continuă să fie victime ale bombardamentelor. Potrivit autorităţilor ucrainene, 258 de copii au fost ucişi de la începutul războiului, iar alţi 681 au fost răniţi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Ucraina va putea relua exporturile de cereale prin Marea Neagră. Rusia promite să nu atace vasele cu grâne, ghidate de militari