Antena Meniu Search
x

Video Ucrainenii nu mai cer Occidentului arme, ci pături ca să facă faţă gerului. 40% din sistemul energetic e la pământ

Vladimir Putin face ceea ce pare o primă concesie inamicilor săi: acceptă să dea drumul la export cerealelor din Ucraina, dar cu câteva condiţii. Între timp, pe front, ucrainenii nu mai cer Occidentului arme, ci pături ca să facă faţă gerului.  

de Redactia Observator

la 02.11.2022, 21:19

Vezi și

Trei zile, două condiţii clare, o conversaţie telefonică au fost suficiente pentru Vladimir Putin să se răzgândească: va lăsa Ucraina să exporte cereale. Kievul a dat o garanţie negru pe alb că nu va folosi coridorul pentru operaţiuni militare împotriva Rusiei, aşa cum se temeau oficialii ruşi.

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: Şi acum, o veste bună. Transportul cerealelor va continua în acelaşi mod ca înainte, începând de la ora 12.

Prioritate pentru primirea cerealelor vor avea ţări precum Sudanul sau Somalia. Şi asta după ce Vladimir Putin si a exprimat nemultumirea că majoritatea cerealelor ar fi ajuns până acum în ţări bogate.

Igor Konașenkov, reprezentantul ministerului Apărării din Rusia: Federația Rusă consideră că garanțiile pe care le-a primit sunt suficiente pentru a relua implementarea acordului – inițiativa pentru transportul în siguranță a cerealelor și alimentelor din porturile Ucrainei – în urma actului terorist de la Sevastopol. 

Pe acelaşi subiect

Transportul cerealelor, singurul punct asupra căreia Rusia şi Ucraina s-au înţeles

Pe front, luptele continuă şi s-ar putea intensifica înainte de a da îngheţul. Surse din serviciile de informaţii occidentale susţin că Iranul s-ar pregăti să livreze Rusiei 1.000 de piese de armament. Inclusiv drone kamikaze şi rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, împotriva cărora Ucraina spune că nu are niciun sistem de autoapărare. 

Ned Price, Departamentul de Stat SUA: Iranul a continuat să inducă în eroare şi să mintă. Vom continua să aplicăm cu fermitate toate sancţiunile americane asupra comerţului cu arme, atât al Rusiei, cât şi al Iranului, ca să fie tot mai greu Iranului să vândă Rusiei aceste arme.

Moscova nu a abandonat total nici retorica nucleară. Potrivit publicaţiei New York Times, şefii armatei ruse au purtat recent discuţii pentru a stabili când și cum ar putea să folosească o armă nucleară tactică în Ucraina. Vadimir Putin nu ar fi participat la aceste discuţii şi nici nu există informaţii că ar fi avut loc şi mişcări de trupe, dar pomenirea armelor nucleara a fost suficientă pentru a alerta Occidentul. 

Boris Johnson, fost prim-ministru britanic: Nu cred că o va face. Cred că ar fi nebun să facă asta.

Pus în faţa înfrângerilor de pe front, Vladimir Putin este imprevizibil, cred analiştii

Deja, pe lângă retorica nucleară, la Moscova aduce tot mai des în discuţie implicarea NATO în conflictul din Ucraina şi trupele moblizate pe flancul de est. Ocazie cu care numele României este rostit tot mai des.  

Serghei Şoigu, ministrul Apărării din Rusia: Noi grupuri tactice de batalion multinaționale se formează în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Scopul principal al eforturilor distructive ale Occidentului colectiv este Rusia, distrugerea economiei sale, a potenţialului militar.

Între timp, localnicii din regiunile bombardate de ruşi, duc un război şi cu lipsurile. Au apă şi curent cu porţia, pentru că întreruperile de curent au devenit parte din rutina zilnică.

Cu 40% din sistemul energetic la pământ, în Kiev deja se pregătesc 1.000 de staţii de încălzire

Oficialii ucraineni fac apel la statele lumii să trimită pături, haine groase şi orice alte obiecte, care îi pot ajuta pe locuitori să treacă peste sezonul rece. Preşedintele Franţei a promis deja că va sări în ajutor, printr-o campanie de strângere de fonduri.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Vom face totul pentru a le oferi oamenilor electricitate şi căldură în această iarnă. Dar trebuie să înţelegem că Rusia va face totul, ca să distrugă viaţa de zi cu zi a oamenilor.

Între timp, apar noi speculaţii despre starea de sănătate a lui Vladimir Putin. Cotidianul britanic, The Sun, care citează surse din spionajul rus, susţine că liderul de la Kremlin ar suferi de Parkinson şi cancer pancreatic. Moscova nu comentat noile speculaţii. Purtătorul de cuvânt al lui Putin a spus doar că liderul rus nu s-a hotărât dacă în 2024 va mai candida pentru un nou mandat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii nu mai cer Occidentului arme, ci pături ca să facă faţă gerului. 40% din sistemul energetic e la pământ