Antena Meniu Search
x

Ultimele cuvinte ale primului american executat cu azot. Şi-a ţinut respiraţia cât de mult a putut: "A început să se zvârcolească şi să se zbată"

Statul american Alabama l-a executat până la urmă joi pe Kenneth Eugene Smith prin inhalare de azot, o premieră mondială. ONU şi UE au condamnat actul, echivalat cu o formă de tortură, în timp ce statul Albama s-a lăudat că a realizat "ceva istoric".

de Redactia Observator

la 26.01.2024, 18:19

Vezi și

Kenneth Eugene Smith, care a fost condamnat definitiv la pedeapsa capitală în 1996 pentru uciderea unei femei, într-o crimă ordonată de soţul acesteia, a murit la penitenciarul Atmore la ora locală 20:25 (02:25 GMT, vineri), la 29 de minute după începerea execuţiei, a precizat procurorul general din Alabama într-un comunicat.

Ultimele cuvinte ale lui Kenneth Eugene Smith

"S-a făcut dreptate. În această seară, Kenneth Smith a fost condamnat la moarte pentru actul josnic pe care l-a comis acum 35 de ani", a declarat Steve Marshall, subliniind că Alabama "a realizat ceva istoric". Conform postului local al reţelei de televiziune CBS, care a avut un jurnalist ce a asistat la execuţie, ultimele cuvinte ale lui Smith au fost: "În această seară, Alabama a dus umanitatea cu un pas înapoi (...) Plec cu iubire, pace şi lumină (...) Vă mulţumesc că m-aţi susţinut. Vă iubesc pe toţi".

Şi-ar fi ţinut respiraţia cât de mult a putut

Pe acelaşi subiect

Joi dimineaţă, el mâncase o ultimă masă, compusă din friptură, clătite de cartofi şi ouă, conform administraţiei închisorii. Odată ce a început execuţia, Smith "a început să se zvârcolească şi să se zbată timp de aproximativ două-patru minute, urmate de aproximativ cinci minute de respiraţie zgomotoasă", a relatat site-ul local AL.com pe baza unor mărturii. Condamnatul pare să-şi fi "ţinut respiraţia cât de mult a putut", le-a declarat reporterilor comisarul pentru administraţia penitenciară din Alabama, John Hamm.

Nouă metodă de execuţie după 40 de ani

Aceasta este prima execuţie a anului în Statele Unite, unde în 2023 au fost efectuate 24 de execuţii, toate prin injecţie letală. Este pentru prima dată în mai mult de 40 de ani când o nouă metodă de execuţie este utilizată în această ţară. O încercare anterioară prin injecţie letală, la 17 noiembrie 2022, a fost anulată in extremis, deoarece perfuziile intravenoase pentru administrarea soluţiei letale lui Smith nu au putut fi plasate în timpul alocat legal, în ciuda faptului că acesta a fost legat timp de câteva ore.

Alabama, situat în sud-estul Statelor Unite, este unul dintre cele trei state americane care permit execuţia prin inhalarea de azot, în care moartea este cauzată de hipoxie (epuizarea oxigenului). Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a transmis la 16 ianuarie că este "alarmat" de utilizarea unei "metode de execuţie fără precedent şi netestate".

Acest lucru "poate echivala cu tortură sau alte tratamente crude sau degradante în conformitate cu dreptul internaţional", a avertizat purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Ravina Shamdasani, cerând suspendarea execuţiei. Protocolul de execuţie prin hipoxie prin azot din Alabama nu prevede sedarea, deşi Asociaţia Veterinară Americană (AVMA) recomandă sedarea animalelor eutanasiate în acest fel, a spus purtătoarea de cuvânt.

Hipoxia prin azot, "cel mai uman mod de execuţie inventat vreodată"

Toate apelurile şi cererile de condamnare cu suspendare ale bărbatului de 58 de ani au fost respinse, inclusiv miercuri de Curtea Supremă. Cea mai înaltă instanţă a ţării, cu o majoritate conservatoare, a fost sesizată joi de un ultim apel al condamnatului, dar nu i-a dat câştig de cauză. În argumentele sale scrise către Curtea Supremă, statul a mers chiar atât de departe încât să prezinte hipoxia prin azot ca fiind "poate cel mai uman mod de execuţie inventat vreodată".

"Autorităţile din Alabama au ratat trei execuţii la rând în 2022, inclusiv cea a domnului Smith", a declarat Robin Maher, directoare executivă a Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea (DPIC). "Ele s-ar putea să se simtă mai confortabil să treacă la un mod complet diferit de execuţie, chiar dacă este experimental şi nu a fost niciodată testat", a declarat ea pentru AFP într-un interviu.

De ce a fost condamnat la moarte Kenneth Eugene Smith

Kenneth Eugene Smith a fost condamnat pentru uciderea în 1988 a lui Elizabeth Dorlene Sennett, în vârstă de 45 de ani, crimă comandată de către soţul femeii, Charles Sennett, un pastor puternic îndatorat şi infidel soţiei, pentru a face să pară că a fost vorba de un jaf încheiat tragic.

În ciuda sinuciderii soţului, poliţia i-a găsit pe cei doi ucigaşi. Complicele lui Kenneth Eugene Smith, John Forrest Parker, a fost condamnat la moarte şi executat în 2010. Kenneth Eugene Smith a fost condamnat la moarte într-o primă fază, dar procesul a fost anulat în apel. La cel de-al doilea proces, din 1996, juraţii au fost împărţiţi în privinţa sentinţei: 11 din 12 au recomandat o condamnare pe viaţă.

Dar în cazul său, ca şi în cel al complicelui său, judecătorul a trecut peste avizul juriului şi l-a condamnat la moarte, o posibilitate care exista la acea vreme în unele state, dar acum a fost abolită în Statele Unite.

În raportul său anual publicat în decembrie, Centrul de informare privind pedeapsa cu moartea (DPIC) a subliniat că majoritatea deţinuţilor executaţi în 2023 în Statele Unite "probabil că nu ar fi condamnaţi la moarte astăzi", din cauza luării în considerare a problemelor de sănătate mintală şi traumelor inculpaţilor sau a modificărilor legislative în privinţa pedepsei cu moartea.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în 23 de state americane, în timp ce alte şase respectă un moratoriu privind utilizarea acesteia la decizia guvernatorului.

ONU şi UE condamnă o formă de "tortură"

Organizaţia Naţiunilor Unite şi Uniunea Europeană au denunţat vineri execuţia prin inhalare de azot, o premieră mondială, a unui condamnat la moarte în Statele Unite, relatează AFP.. Această execuţie "ar putea echivala cu tortura", a transmis Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk. "Regret profund execuţia lui Kenneth Eugene Smith în Alabama, în ciuda îngrijorărilor serioase că această metodă nedovedită de sufocare cu azot ar putea echivala cu tortură sau tratament crud, inuman sau degradant", a spus el.

La rândul său, UE deplânge această execuţie "deosebit de crudă", a transmis un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, într-un comunicat. "Uniunea Europeană regretă profund execuţia lui Kenneth Eugene Smith în Alabama" şi deplânge această metodă de execuţie "deosebit de crudă", care "se adaugă faptului că deţinutul a fost deja supus unei încercări de execuţie eşuate în noiembrie 2022", a subliniat el. UE îşi reiterează opoziţia faţă de pedeapsa cu moartea "în toate circumstanţele", se mai arată în comunicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Ultimele cuvinte ale primului american executat cu azot. Şi-a ţinut respiraţia cât de mult a putut: "A început să se zvârcolească şi să se zbată"