Antena Meniu Search
x

Criminalul care va fi executat printr-o metodă nemaiîntâlnită în SUA. Pentru ce a fost condamnat bărbatul

Alabama a programat prima execuție prin hipoxie cu azot, o alternativă la injecția letală, a spus guvernatorul său republican. Execuția lui Kenneth Eugene Smith prin injecție letală a fost anulată brusc în noiembrie. El a cerut statului să fie ucis prin azot gazos, mai degrabă decât prin injecție letală, după ceea ce el a numit o execuție greșită.

de Redactia Observator

la 09.11.2023, 17:59

Criminalul care va fi executat printr-o metodă nemaiîntâlnită în SUA. Pentru ce a fost condamnat bărbatul
Criminalul care va fi executat printr-o metodă nemaiîntâlnită în SUA. Pentru ce a fost condamnat bărbatul - Departamentul de Corecţie Alabama

Execuția lui Smith este programată acum să aibă loc între 25 și 26 ianuarie, potrivit unui comunicat de presă al guvernului, potrivit CNN.

Ce înseamnă hipoxia cu azot, alternativă la injecția letală

Moartea prin hipoxie cu azot privează creierul și corpul de oxigen, astfel încât deținutul ar muri prin sufocare, potrivit Centrului de Informare pedeapsa cu moartea, o organizație non-profit care monitorizează, analizează și difuzează informații despre pedeapsa capitală.

Noua evoluție în cazul lui Smith vine după ce Alabama a întrerupt execuțiile în toamna trecută și și-a revizuit procesul de execuție după ce problemele cu injecțiile letale au intrat în centrul atenției naționale.

Pe acelaşi subiect

Alabama a finalizat primele protocoale de execuție pentru noua metodă în august, după ce legislatura sa din 2018 a aprobat metoda alternativă la injecția letală, a spus Centrul de Informare pedeapsa cu moartea. Statul are 165 de deținuți condamnați la moarte, potrivit Departamentului de corecție de stat.

Totuși, avocații lui Smith au fost de acord cu alte probleme nerezolvate legate de caz și au spus că sunt "dezamăgiți" că guvernatorul a stabilit "aparent" o dată de execuție pentru clientul lor, conform declarației lor de miercuri către CNN.

Vom continua să urmărim aplicarea drepturilor domnului Smith prin procesul judiciar”, se arată în declarație. "La fel ca cei unsprezece jurați care nu au crezut că domnul Smith ar trebui executat, rămânem speranți că cei care analizează acest caz vor vedea că o a doua încercare de a-l executa pe domnul Smith – de data aceasta cu o metodă experimentală, nefolosită și cu un protocol care nu i-a fost niciodată dezvăluit complet lui sau consilierului său – este nejustificat și nedrept."

În mai, Curtea Supremă a SUA a acceptat cererea lui Smith de a fi ucis de gazul de azot. Acțiunea instanței a venit după ce judecătorii s-au împărțit 6-3 la începutul mandatului pentru a permite execuției lui Smith să continue prin injecție letală.

Pentru ce a fost condamnat bărbatul

Smith a fost condamnat pentru uciderea în 1988, a lui Elizabeth Dorlene Sennett. Cei doi au fost angajați de soțul lui Sennett, care a fost implicat într-o aventură și a încheiat o poliță de asigurare mare pentru soția sa, a raportat anterior CNN.

Cazul lui Smith a fost judecat de un juriu de două ori, a remarcat procurorul general al Alabama, Steve Marshall, ambele au dus la condamnări. În rejudecarea sa din 1996, juriul lui Smith a votat cu 11-1 pentru o recomandare de condamnare pe viață, dar un judecător a respins asta și a impus pedeapsa cu moartea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Criminalul care va fi executat printr-o metodă nemaiîntâlnită în SUA. Pentru ce a fost condamnat bărbatul