Antena Meniu Search
x

Video Motivul pentru care Pentagonul nu a vrut să doboare balonul spion al Chinei, deși Biden a cerut acest lucru

Un balon de mari dimensiuni pluteşte de câteva zile deasupra Statelor Unite ale Americii. Serviciile secrete au suspiciunea că ar fi trimis de China pentru a supraveghea baze militare strategice, în care se găsesc depozite de rachete nucleare. Dacă iniţial Beijingul a negat orice implicare, azi Ministerul de Externe Chinez a precizat că balonul este un dispozitiv de cercetare, deviat de la traseu.

de Redactia Observator

la 03.02.2023, 21:13

Vezi și

La începutul săptămânii, balonul, de dimensiunea a trei autobuze, a fost observat deasupra statului Alaska. Obiectul se îndrepta rapid în direcţia Canadei, apoi a revenit pe teritoriul Statelor Unite, mai exact în Montana. "Nu este neobişnuit ca ţările să se monitorizeze reciproc şi să conducă operaţiuni de supraveghere. Cred că cel mai important lucru despre acest incident este că serviciile noastre l-au detectat", a declarat Jamil Jaffer, director Institutul de Securitate Naţională.

Biden a vrut ca balonul să fie doborât

Preşedintele Joe Biden le-a cerut şefilor de la Pentagon să ia în calcul doborârea balonului, însă aceştia spun că acum zboară deasupra unor zone populate şi ar fi periculos. Serviciile de informaţii ale Statelor Unite cred cu tărie că balonul este un instrument de spionaj al Chinei, iar locul de intrare în ţară nu este ales întâmplător. În Montana, se află unul dintre cele trei depozite naţionale de rachete nucleare şi, la doar câteva sute de kilometri, sunt şi două baze militare strategice.

"China este o țară responsabilă și a respectat întotdeauna cu strictețe legile internaționale. China nu are intenția de a încălca teritoriul și spațiul aerian al vreunei țări suverane", a declarat Mao Ning, Ministerul Afacerilor Externe. Câteva ore mai târziu, chinezii spun că balonul ar un dispozitiv de cercetare meteo, deviat de la traseu. În urma incidentului, tensiunea între cele două ţări a devenit palpabilă. Secretarul de stat Anthony Blinken, care anunţase în urmă cu doar câteva zile că va face o vizită la Beijing, şi-a amânat călătoria.

Experţii au calculat traiectoria pe care balonul ar putea să o aibă. Va ajunge în Missouri până mâine la prânz, urmând ca săptămâna viitoare să intre în statul Carolina de Sud. De acolo, obiectul ar urma să părăsească spaţiul aerian al Statelor Unite. Până atunci, serviciile de informaţii şi armata îl ţin sub supraveghere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Motivul pentru care Pentagonul nu a vrut să doboare balonul spion al Chinei, deși Biden a cerut acest lucru